Pazarİçkisiz, hızlı balık

İçkisiz, hızlı balık

13.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adem ve Şadem kardeşler, 4 yıldır Arnavutköy’de fast food balık servisi veriyor. Kardeşlerin başarısından çıkan ders ise şu: Bir balık lokantası rakı satmadan ve kazık atmadan da ayakta kalabilir

İçkisiz, hızlı balık

LEZZET
İçkisiz, hızlı balık

Adem ve Şadem kardeşler, 4 yıldır Arnavutköy’de fast food balık servisi veriyor. Kardeşlerin başarısından çıkan ders ise şu: Bir balık lokantası rakı satmadan ve kazık atmadan da ayakta kalabilir

MEHMET KENAN KAYA

Arnavutköy’de, bütün süsü birkaç balıkçı ağı ve bol gemili duvar resminden ibaret küçük bir salon. İçeride, sürekli dolup boşalan 10-12 masa, koşuşturup duran garsonlar ve en "fiyakalı"sından hamsi, lüfer, kalamar kokuları... Burası son birkaç yıldır İstanbul’un en popüler fast food balık lokantalarından Adem Baba... Ya da daha çok bilinen adıyla Arnavutköy Dalyan Balıkçısı...
Önce şunu söylemeli: Adem Baba sosu, süsü olmayan, sadece yaptığı yemeklerin lezzetiyle var olan tipik bir esnaf lokantası. Ama onu benzer lokantalardan ayıran bazı özellikleri de var. Mesela müdavimleri... Öyle ki, işadamlarından yazarlara, sanatçılardan semt esnafına her kesimden, her gelir grubundan insanı ağırlayan bir mevlevi tekkesini andırıyor Adem Baba. Gelen kim olursa olsun, 40 kişilik küçük salonda yer varsa oturuyor yoksa öteki masaların boşalmasını bekliyor.

Balıkla rakı içilir mi?
Lokantanın bir başka ilginç özelliği de fast food mantığıyla çalıştığı için içki servisi vermemesi. Duvarda da itiraz etmesi muhtemel "rakı-balık severlere" gösterilmek üzere özenle çerçevelenip asılmış Tuğrul Şavkay’ın "Balıkla rakı içilmez" adlı son derece hoş ve provakatif(!) yazısı var.
Adem Baba’da her şey balık üzerine kurulu olduğu için Adem-Şadem kardeşlerin en büyük dertleri iyi balığa ulaşabilmek. Bunun için lokantaya ismini veren büyük kardeş Adem Akbulut’un üç teknesi her gün Marmara’ya açılıyor. Boğaz kıyılarında oltayla tutulan balıkların çoğu da -oğul Mustafa Akbulut’un sözleriyle- "balıkçının dostu balıkçı olur" mantığıyla, Adem Baba’ya getiriliyor. Geri kalan açık ise (talep fazla olduğu için açık hep kalıyor) Kumkapı’daki balık halinden karşılanıyor.

Her türlü deniz ürünü var
Mönüye gelince... Adem Baba’nın mönüsü mevsimine göre her türlü balıkla, balık çorbası, balık köftesi, kalamar, çiroz, lakerda, midye (tava/dolma) gibi deniz ürünlerinden oluşuyor. Tabii, sızma zeytinyağı ile servis edilen salatalar da mönünün ayrılmaz parçası... Balık keyfinin üzerine tatlı isteyenleri ise ayva tatlısı, şekerpare, helva gibi tatlılar bekliyor.
Adem Baba, pazartesi günleri kapalı. Diğer günler ise saat 12.00’den 22.30’a kadar kesintisiz hizmet veriyor. Meraklısına duyurulur...n

Paket servis hizmeti büyük rağbet görüyor
Adem Baba fast food mantığıyla çalışan bir lokanta olduğu için paket servis hizmeti de var. Lokantanın hemen yakınında birkaç metrekarelik küçücük bir dükkanda ayıklanıp pişirilen balıklar, müşterilere üç motosiklet ve bir arabayla dağıtılıyor. Mustafa Akbulut’a göre müdavimleri de civardaki Boğaz semtleriyle Etiler, Ulus gibi gelir grubu yüksek semtlerin sakinleri... Fiyatlar paket serviste de, lokanta da aynı. Hamsi tava, izmarit, mezgit, gümüş gibi balıklar
3 milyon, levrek, çipura 5 milyon, lüfer, kılıç şiş (iki adet) 7 milyon, salatalar da
1 buçuk milyon lira.
Tel: (0212) 287 26 48




PAZAR