PazarHollywood’un yazar oyuncuları

Hollywood’un yazar oyuncuları

28.07.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Hollywood’un birbirinden yetenekli oyuncuları son dönemlerde yazdıkları kitaplarla da dikkat çekiyor. Son olarak Keanu Reeves, “The Book of Elsewhere” ile kurgu metinlerdeki maharetini sergiledi.

Hollywood’un yazar oyuncuları

Seyhan Akıncı - Cebinizde bir hikâye taşımanın verdiği tuhaf hazla yaşamanın pek çok yolu vardır. Önce onu zihninizde gezdirirsiniz. Hiç fark etmeksizin. Sonra onun kapladığı alanın gün be gün büyüdüğüne şahit olursunuz. Ve bir gün, sizin hikâyeniz olmak üzere cebinizden fırlar gider. Kendinizi bir yazı masasının başında, dans kursunda ya da tiyatro sahnesinde ve elbette kamera ya da bir mikrofonun önünde bulabilirsiniz. Cebinde bir hikâye taşıyan bütün çocukların başına gelen budur.

Haberin Devamı

Keanu Reeves 10 yıllar boyunca kamera önünde harikalar yarattıktan, hikâyesini kamera önünde anlattıktan sonra sözcüklere de bir şans verenlerden. Temmuz ayının en sıcak haberi tam anlamıyla onun China Miéville ile yazdığı “The Book of Elsewhere” adlı kitabın geçtiğimiz günlerde okurlarla buluşmasıydı. Kitap, Reeves’in yazdığı “BRZRKR” çizgi roman evreninin alternatif dünyasında geçiyor ve bir savaşçının ölümsüzlüğünü anlamak için çıktığı bin yıllık yolculuğu konu alıyor. Keanu Reeves’in hiç ölmeyen bir adam hayaliyle başlayan hikâye İngiliz yazar China Miéville’in, Reeves’in birlikte kitap yazma serüvenine ortak olmayı kabul etmesiyle gerçeğe dönüşmüş durumda.

“Dünyadaki şiddeti anlamıyorum”

Haberin Devamı

New York Times’tan Alexandra Alter’e konuşan Reeves, “Yaratıcı eylemde kişinin kendisinin ortaya çıkardığı şey beni şaşırttı” derken teknoloji ve savaşlar üzerine kafasını meşgul eden düşünceleri şu sözlerle aktardı: “Belki de dünyadaki şiddeti anlamıyorum. Hepimizin öleceğimizi bildiğimizi ve belki de geriye dönüp baktığınızda o kadar da önemli olmayan şeyler yüzünden birbirimizi öldürdüğümüzü anlamıyorum. Belki dünyayı merak ediyorum, buraya nasıl geldik, biz kimiz? Teknolojiyi merak ediyorum. Gezegenden çıkıp dijitalleşmek için neden bu kadar acele ettiğimizi bilmiyorum. Belki de aşkı merak ediyorum. Ve ölüm neden bu kadar güçlü ve aşk neden bu kadar zayıf ve yine de gezegendeki en güçlü şey? Bu yüzden bunları düşünmeyi seviyorum ve belki bunların bir romanda ortaya çıkabileceğini düşündüm.”

Çocuk kitapları onlardan sorulur

Yazarlık kariyerine 2021’de yayımladığı “BRZRKR” adlı çizgi roman ile adım atan Keanu Reeves, hikâyesini yazarak anlatan tek Hollywood yıldızı değil elbette. Jake Gyllenhaal da geçtiğimiz eylülde yayımladığı çocuk kitabı “The Secret Society of Aunts & Uncles” ile yazarlığa adım atmıştı. Jake Gyllenhaal ve Greta Caruso’nun yazdığı ödüllü illüstratör Dan Santat’ın resimlediği kitap teyzeler, amcalar ve yeğenler için! Oscar ödüllü oluşu mu yakışıklılığı mı daha ağır basıyor tartışılır ama Matthew McConaughey’nin iyi bir hikâye anlatıcısı olduğu tartışılmaz. Aktörün geçtiğimiz yılın sonbaharında yayımladığı “Just Because” kitabı her ne kadar çocuklar için gibi görünse de yetişkinlerin de sayfalarını karıştırması gereken bir çalışma. Kendine özgü mizah anlayışı ve dünya görüşüyle Matthew McConaughey, hepimizin hayatının olasılıklarla dolu olduğunu hatırlatmak için büyük ve küçük okuyuculara güç veren duygusal ve sayısız hayat derslerinden oluşan bir çalışma hazırladı. Kurgu metin yazan bir diğer Oscarlı oyuncu ise Tom Hanks. Hanks’in kaleme aldığı Robert Sikoryak’ın resimlediği “The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece” adlı kitap geçtiğimiz yıl mayıs ayında okurlarla buluşmuştu. Amerikan kültüründeki dönüşümleri farklı zaman kesitleri üzerinden anlatan kitap oldukça beğeni topluyor. Bir başka Oscarlı oyuncu Sean Penn’in roman yazmasına pek şaşırmamak lazım zira fazla yetenekli! 2018’de yayımladığı “Bob Honey Who Just Do Stuff” modern bir Amerikalının yabancılaşma ve şiddetle dolu yaşamına bir bakış sunuyor. Çocuk yıldız olarak hayatımıza giren ve ardından başarılı bir kariyere imza atan Hillary Duff, 2010’da New York Times’ın en çok satanlar listesine giren ilk romanı “İksir”i yayımladı. Bunu, Elixir üçlemesini oluşturan 2011’de “Devoted” ve 2013’te “True” izledi. Duff anne olduktan sonra 2021’de Kelsey Garrity-Riley’nin resimlediği “My Little Brave Girl” ve birkaç ay önce “My Little Sweet Boy” adlı çocuk kitaplarını yayımladı. Çocuk kitabı yayımlayan bir diğer oyuncu ise Channing Tatum. Tatum, 2021’de bir baba ile kızı arasındaki sevgiyi anlatan ve kızıyla olan ilişkisinden ilham alan resimli çocuk kitabı “The One and Only Sparkella”yı yayımladı.

Haberin Devamı

Hollywood’un yazar oyuncuları

Haberin Devamı

Son olarak “My Little Sweet Boy”u yayımlayan Hillary Duff, New York Times’ın en çok satanları arasında bulunuyor.

Smith ve Cave ne yazsa okuruz

Söz konusu kitaplar olunca biricik Nick Cave’den ve Patti Smith’ten söz etmeden olmaz. Bulabildiği her yolla hikâyeler anlatan Cave’in dilimize de çevrilen son çalışması “İnanç, Uyum ve Kıyım” Nick Cave’in gazeteci Seán O’Hagan’la pandemide telefon üzerinden gerçekleştirdikleri sohbetler sonucunda ortaya çıktı. Bir kültür ikonu olan Patti Smith ise son olarak iki yıl önce “A Book of Days”i yayımlamıştı.