05.09.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Kadın kooperatifleri sürdürülebilir gastronominin ve bölgesel kalkınmanın en önemli yapı taşlarından. Çalışan, üreten, kendine güvenen kadın profili ülkemizin geleceği açısından umut vadediyor. Çok yönlü toplumsal faydaları dolayısıyla kadın kooperatiflerini ön plana çıkarmayı son derece önemsiyorum. Son günlerde özellikle dikkatimi çeken iki yer var: Merkezi İstanbul’da olan EKİP Kadın Kooperatifi ile Tokat Erzak Kooperatifi. İkisi de öncü çalışmalarıyla hem ülkemizde örnek model oluşturuyor hem de kadın dayanışmasının gücünü yansıtıyor.
İş yeri lezzetleri
İş yerlerinde öğle yemeği molası yaklaştıkça hep aynı soru sorulur? Bugün acaba ne yesek? Araştırmalara göre çalışanlar çoğu zaman fastfood tercih ediyor. Aslında tercih demek de ne kadar doğru emin değilim. Belki de çoğu zaman vakitsizlikten ya da seçeneklerin kısıtlı olmasından en kolay erişilen, doyurucu yemeklere yöneliyoruz. Merkezi Küçükçekmece’de olan Etkin Kadın İş Platformu (EKİP) Kadın Kooperatifi, çalışanların yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere yola çıkan ilham verici bir girişim. EKİP, her gün taze olarak hazırlanan yiyecekleri paket servisiyle müşterilerinin iş yerlerine teslim ediyor. Şu anda 15’i Türk diğerleri farklı uyruklardan 31 kadın üyesi olan EKİP, Türkiye’nin her yerinde bir kooperatif ağı kurma çalışmalarını sürdürüyor.
Temiz gıda prensibi
EKİP’in menüsünde mevsimsel olarak değişen 16 salata ve 8 çorba yer alıyor. Salataların isimleri de şahane. Enerji Tonbala, Brokoli Keto, Leziz Yaz, Renkli Çıtır ve Güneş Yerinde bunlardan bazıları. Ama kinoa, nar, kuru kayısı, ceviz, roka yaprakları, endivyen, lor peyniri ve enfes nar ekşili, sirkeli sosu ile “Mercimek Vecihi” benim bir numaram. Muhteşem bir tahıl ve protein deposu. Soya sosuyla marine edilmiş tavuk göğüs, zeytinyağı, bebek ıspanak, avokado, maydanoz, dilimlenmiş kırmızılahana, beyaz peynir, keten tohumu ve rezene tohumu ile hazırlanan “Yağ Yok” ise zengin vitamin, mineral ve antioksidan deposu. Ama bence tüm bunların yanı sıra hesaplı ve sağlıklı bir öğle yemeği yerken kadın dayanışmasının bir parçası olmak, sürdürülebilir üretime destek verdiğini bilmek en keyiflisi, en anlamlısı.
Gelin bir bağ kuralım
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) desteğiyle Tokat’ın Emirseyit beldesinde hayata geçen Erzak Kadın Kooperatifi’nin mesajı: “Gelin bir bağ kuralım.” Coğrafi işaretli Tokat yaprağı, katı üzüm pekmezi, sıvı üzüm pekmezi, tatlı üzüm tarhanası, cevizli Sucuk ve üzüm ile tatlandırılmış kuşburnu marmeladı âdeta birbirleriyle lezzet yarışındalar. Erzak kadınları büyük bir başarıyla ülke çapında çalışmalarını sürdürüyor. Erzak ürünlerini www.erzak.com.tr internet sitesinde ve Trendyol platformunda bulabilirsiniz.
Kooperatiflere destek
Metro Türkiye’nin Gastronometro ile birlikte geliştirdiği “Tabağında Ne Var” projesi kapsamında kadın kooperatifleriyle güçlü iş birliklerine başlaması da çok önemli. Metro’nun ürünlerin tarladaki hasadından sofraya kadar olan yolculuğunu izlemek ve deneyimlemek üzere düzenlediği Urla rotasında gördüm ki, kooperatiflere sürdürülebilirliği esas alan bir uluslararası şirketin sahip çıkması olayı bambaşka bir boyuta taşıyor. 2014 yılından beri devam eden Tabağında Ne Var projesiyle izlenebilirlik olgusunu ön plana taşıyan Metro, şu anda raflarındaki tüm meyve ve sebze ürünleri çerçevesinde 40’dan fazla kadın kooperatifine destek veriyor. Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng’ün sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak nitelendirerek, mutfağımızın değerlerini gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını söylemesi, bu konudaki kararlılıklarının önemli bir göstergesi.
İzmir Kavacık ve Urla kadın kooperatiflerinin ürünlerine sahip çıkılıyor, coğrafi işaretli Bornova kınalı bamyası ve Kavacık üzümünü hem tüketiciler hem de profesyonel müşteriyle buluşturuluyor. Anlaşılan o ki, yerel zenginliklerimizin en iyi şartlarda uluslararası platforma taşınması için kadınlarımızın dayanışması en büyük itici güç. Yeter ki sahip çıkılsın ve desteklensin.