PazarGıdaların iyileştirici gücü

Gıdaların iyileştirici gücü

16.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilimsel araştırmalar özellikle kanser hastalarının tedavisinde doğru beslenmenin çok önemli bir rol oynadığını gösteriyor

Gıdaların iyileştirici gücü

tkumeli@milliyet.com.tr Her geçen gün yeni bir bitkisel kimyasal keşfediliyor ve sağlık açısından faydaları anlatılıyor. Bu tür bilimsel çalışmalara geçtiğimiz aylarda Amerika'da yaşanan gerçek bir hayat hikayesi de eşlik etti. Hollywood'un ünlü isimlerine yemekler hazırlayan, kendi alanında marka olmuş değerli bir gurme, annesi yumurtalık kanserine yakalanıncaya kadar belki de sadece tat duyusunu memnun etmek için maharetli ellerini konuşturuyordu. Hastanede kaldığı sürede annesinin iyi beslenmediğine inanan Wells, damak zevkine uygun ama daha da önemlisi annesini kemoterapinin yan etkilerine karşı koruyabilen, bağışıklık sistemini güçlendiren yemekler hazırlamaya karar verdi. Bunu yaparken bilimsel çalışmaların yanı sıra iç sesini de dikkate aldığını belirten Wells'in iyi bir iş çıkardığı annesinin 11 yıldır kansersiz bir yaşam sürmesinden anlaşılıyor. Hastanedeki tedavi süresince annesinin zayıf düşmüş bağışıklık sistemi için steril ortamda hazırlanmış taze fasulye, balkabağı ve zencefil çayları getirmeye başlayan Wells, olumlu değişim üzerine farklı reçeteler geliştirmiş. Kemoterapi tedavisine başlamadan önce bir hafta evde istirahat talebinde bulunan annesine pişirdiği bazı yemeklerin tariflerini size vermek istiyorum. Yemek pişirmek bir sanat, insanları mutlu etmenin keyifli bir aracı, aynı zamanda da iyileştirici bir güçtür. Hipokrat "Bırakın doğa ilacınız olsun" derken bize çok önemli bir mesaj veriyordu. Malzemeler: 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 büyük boy kuru soğan, 2-4 diş ince doğranmış sarmısak, dörtte bir kase rendelenmiş taze zencefil, 1 çay bardağı elma sirkesi, 1 orta boy balkabağı, yarım demet maydanoz, 3 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi (beyaz kısmı hariç), yarım demet taze soğan.Hazırlanışı: Büyük bir tencerede soğan, sarmısak ve zencefili az suyla yumuşayıncaya dek pişirin, elma sirkesini de ekleyip biraz daha kaynatın. Dilimlenmiş kabağı ekleyip üzerini örtecek kadar su koyun ve 1,5 saat kadar pişirin. Ardından blendırdan geçirin; maydanoz, portakal kabukları, taze soğanı da ekleyip hafif ateşte karıştırırak pişirin. Ateşten almaya yakın tuz, biber ve zeytinyağı ekleyip servis edin. Besleyici değeri: Yüksek posa, güçlü antioksidanlar (A ve C vitaminleri), potasyum ve folik asit içerir. Bu tarif dolaşımı düzenleyici, mide bulantısı ve sindirim sorunlarını azaltıcı etkiye sahiptir. Vietnam usulü börek Malzemeler: 12 adet üçgen kesilmiş yufka, 1 orta boy pırasa, 8 büyük boy organik mantar, 2 orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye, 1 adet kırmızı biber, 1 adet turuncu biber, yarım orta boy salatalık, yarım küçük boy lahana, 1 demet taze soğan, dörtte bir demet maydanoz ve dereotu, 1 yemek kaşığı susam. Hazırlanışı: Bütün sebzeleri ince ince doğrayın. Pırasa ve mantarı kısık ateşte soteleyin, ardından diğer sebzeleri de ekleyip hafif yumuşatın, ateşten aldıktan sonra maydanoz, dereotu ve susam ile karıştırın. Diğer taraftan yufkaları teflonda ya da tost makinesinde pişirin. Lavaş kıvamına gelmiş yufkalara sıcak sebze karışımından koyun, dürüm yapıp servis edin. Besleyici değeri: Zengin mineral kapasitesine sahip olduğu kadar, enzim açısından da yoğundur. Bu börekte A, B ve C vitaminleri bolca bulunur. Bir kase günışığı çorbası Kemoterapinin ilk safhasında sakinleşip kimyasalların işini yapmalarını beklemelisiniz ancak ikinci safhada sindirim sisteminin biraz yardıma ihtiyacı olabilir. Bu aşamada bağırsak florasını koruyucu organik sebze ve meyveler, enzimleri ile fonksiyonel olacaktır. Bir kase ılık servis edilmiş günışığı çorbası da son derece yararlıdır. Bulantılar başladıysa papatya çayı kullanmalısınız, aç olmasanız da az az ve sık sık sağlıklı gıdalarla atıştırmalısınız. Üçüncü aşamada meyve püreli / whey proteinli (kolay sindirilebilen proteinler) soğuk içecekler harika yardımcılardır. "Kanseri Doğal Yöntemlerle Nasıl Yenebilir ya da Önleyebiliriz?" diye bir kitap yazan ve "Kanser hastalarının yüzde 37-50'si kötü ve yetersiz beslenmeden ötürü hayatını yitirmektedir" diyen Dr. Michael Murray'nin açıklamaları da bunu onaylıyor: "Whey proteinin içeriğindeki glutamin bağırsak florasını koruyan bir örtü görevi görmektedir." Ancak bu içeceklere kesinlikle ekstra şeker eklenmemelidir çünkü kanser hücreleri şekeri sever. Onkoloji diyetisyeni Rachel Beller'a göre en iyi seçimlerden biri de şekersiz zencefil çayı ve beraberinde dört-beş tane fındık tüketmektir. Dördüncü aşamada, vücudunuzdaki ölmüş hücreleri atmanın zamanı gelmiştir. Bu arınma döneminde organik sebze ve meyve suları size yardımcı olacaktır. Probiyotik süt ve yoğurt ile yeşil yapraklı sebzelere de ağırlık vermelisiniz. Kemoterapi aşamalarına göre dikkat edilmesi gerekenler Mide bulantısını azaltmak için: Zencefil, papatya, nane çayları, tavuk suyu, kızarmış ekmek ve soğuk içecekler.Sağlıklı sindirim sistemi inşa etmek için: Yoğurt, köy peyniri, whey proteini.Demir depolarını doldurmak için: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru erik, pekmez.Bağışıklık sistemini güçlendirmek için: Organik sebze, meyveler ve suları.Protein depolarını doldurmak için: Soğuk denizlerde yetişmiş balıklar, organik tavuk veya kuzu, whey proteini.Detoks için: Zencefil çayı, sarmısak, kırmızı biber, aloe vera suyu, çim filizi. Kemoterapinin yan etkilerini azaltan besinler