PazarGebelikte komplikasyon riskini artıran faktörler

Gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörler

29.09.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Gebelikten önce mevcut olan diyabet, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar, gebelik süresince komplikasyon riskini artırır. Bu sebeple gebelik öncesi dönemde kontrolleri aksatmamak önemlidir.

Gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörler

Didem Seymen - Gebelik, anne ve bebek için fiziksel ve psikolojik birçok değişiklik içeren özel bir dönem. Ancak bu özel dönemde bazı komplikasyonların meydana gelmesi de muhtemel. Bunlar anne ve bebek için çeşitli sorunlara neden olabilirken; düzenli kontrollerle ve planlı gebelikle bu komplikasyonların yan etkileri daha da aza indirgenebiliyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Soner Pul, gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörler hakkında bilgi verdi…

Haberin Devamı

Gebelikte anne yaşına dikkat

Anne yaşı, gebelik komplikasyonları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. 35 yaş üstü ve 18 yaş altı gebeliklerde riskler artmaktadır. İleri yaş gebeliklerde düşük, gestasyonel diyabet ( gebelikte şeker hastalığı) ve preeklampsi ( gebelikte tansiyon yükselmesi – ödem ) gibi komplikasyonlar daha sık görülürken, erken gebeliklerde beslenme yetersizlikleri ve anemi daha yaygındır. Bunun yanında önceki gebeliklerde yaşanan düşük, preeklampsi, erken doğum ve sezaryen gibi komplikasyonlar, sonraki gebeliklerde de risk oluşturabilir. Bu tür bir geçmişe sahip kadınların daha dikkatli izlenmesi gerekmektedir.

Gebelik öncesinde mutlaka hekime gidilmeli

Gebelikten önce mevcut olan diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar, gebelik süresince komplikasyon riskini artırır. Bu hastalıklar, hem anne hem de bebek için ciddi tehlikeler oluşturabilir. Bu sebeple gebelik öncesi dönemde hastalıkla ilgilenen branş hekimine mutlaka muayene olmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Genetik hastalıklar için görüşmek gerekir

Ailede genetik hastalık öyküsü, doğuştan gelen anomaliler ve kalıtsal hastalıklar riskini artırabilir. Bu durumlar, gebelikte özel tarama ve testler gerektirir. Akraba evliliklerinde de bu risk bir miktar artar. Rahimde yapısal anomaliler (örneğin, çift rahim, septat rahim) veya myomlar, kistler, gebelik sürecini olumsuz etkileyebilir ve erken doğum, düşük gibi komplikasyonlara yol açabilir. Gebelik öncesi dönemde kadın doğum hekimi ile iletişime geçip olası tedaviler hakkında görüş almak gerekmektedir.

Yetersiz beslenme veya aşırı kilo, gebelikte komplikasyon riskini artırır. Aşırı kilo, gestasyonel diyabet, hipertansiyon ve preeklampsi gibi durumların riskini artırırken, yetersiz beslenme bebekte gelişme geriliği ve düşük doğum ağırlığına yol açabilir.

Alkol ve sigaradan uzak durun

Sigara ve alkol kullanımı, düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve fetal alkol sendromu gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Gebelikte sigara ve alkol kullanımının tamamen bırakılması önerilir. Bunun yanında yüksek stres seviyeleri ve depresyon, gebelik komplikasyonları riskini artırabilir. Stres yönetimi ve psikolojik destek, gebelik süresince önemli bir rol oynar.

Haberin Devamı

Hijyen kuralları önem taşıyor

Rubella, CMV, toksoplazmozis gibi enfeksiyonlar gebelikte ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Gebelik süresince enfeksiyonlardan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve gerekli aşılar yaptırılmalıdır. Evcil hayvan bakımını, yiyeceklerin temiz yıkanması önemlidir. Ayrıca gebelikte üriner sistem enfeksiyonları sık görülür ve tedavi edilmezse erken doğum ve böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu nedenle, idrar yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisi, genital hijyen önemlidir.

Gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörler

Gebelik öncesi ve sırasında kontroller ihmal edilmemeli

Düzenli prenatal bakımın eksikliği, gebelikte komplikasyon riskini artırabilir. Gebelik öncesi ve sırasında yeterli sağlık hizmeti almak, olası riskleri azaltmak için hayati öneme sahiptir. Gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörlerin bilinmesi, erken tanı ve önlem alınması açısından son derece önemlidir. Anne adaylarının gebelik sürecinde düzenli doktor kontrollerine gitmeleri, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri ve gebelik öncesi mevcut sağlık sorunlarını yönetmeleri gerekmektedir. Bu şekilde, hem anne hem de bebek için sağlıklı bir gebelik süreci sağlanabilir.