13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Özge Tabak - ozge.tabak@milliyet.com.tr
Galata’da geçtiğimiz ay açılan Nola İstanbul, dört ortaklı bir restoran. Kamil Uzel, Yeşim Erdemir, Tuğrul Tokgöz ve Hüseyin Dönmez mekanın bulunduğu binayı dört yıl önce metruk bir haldeyken görmüşler ve “Burayı bir restorana çevirmeliyiz” demişler. Mekanın işletmeciliğini 16 yıl otelcilik, 8 yıl yiyecek-içecek sektöründe çalışan Hüseyin Dönmez üstlenmiş. İki katlı, 250 kişi kapasiteli Nola İstanbul, Galata Kulesi’nin orijinal surlarından bir parçasının hemen önünde.
Bahçenin ortasındaki büyük masa hiç boş kalmıyor
Saat 10.00’dan 1.00’e kadar açık olan Nola İstanbul’da mutfak cuma ve cumartesileri 24.00’te, diğer günler de 23.00’te kapanıyor. Dönmez restoranın atmosferinin 22.30’dan sonra değiştiğini belirtiyor. “Barın önü ve bahçenin ortasındaki 16 kişilik masa
en çok tercih edilen yerler oluyor” diyor.
Mekan Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Yaprak ciğer, beyaz peynir-kavun, yoğurtlu kebap gibi klasik lezzetlerimiz de sunuluyor. Deniztarağı lolipop, yaban mantarlı rizotto ve vanilya dondurmalı profiterol en çok tercih edilen yiyeceklerden...
Dönmez menüye ilişkin düşüncelerini şöyle anlatıyor: “Geniş bir yelpazeye hitap eden lezzetli yemekler sunmaya çalışıyoruz. Herkesin aradığı lezzeti bulabileceği bir yer olsun, bir turist Türk mutfağından da bir şeyler bulabilsin istedik. Gurme brasserie dediğimiz bir tarzımız var. Deniz levreği tava ana yemeklerde çok beğeniliyor. En son Amerikalı bir grup yedi ve ‘Sakın değiştirmeyin, bir daha geldiğimizde aynı tadı bulmak istiyoruz’ diyerek gittiler.”
Dönmez artık insanların yemeklerde paylaşıma yöneldiklerini söylüyor. Bu yüzden kendilerinin de güzel bir bahçenin, büyük masaların olduğu ortama uygun sıcak ve soğuk yaklaşık 20 tane paylaşımlık alternatifi sunduklarını ekliyor. Fiyatlar levrek ‘ceviche’, fava, şarküteri tabağı gibi soğuk paylaşımlarda 12-42 lira, deniztarağı lolipop, kabak çiçeği dolması gibi sıcak paylaşımlarda ise 14-33 lira aralığında değişiyor.
Nola İstanbul’un şefi Murat Tektaş’a menüye kattığı özel lezzetleri sorduğumuzda ince dilimlenmiş somonu öne çıkarıyor. Somon taze baharat ve akçaağaç şurubuyla marine edilerek 12 saat bekletiliyormuş. Servisi ise domatesin çırpılıp bir gün bekletilerek süzülmesiyle elde edilen beyaz köpük eşliğinde yapılıyormuş.
Kültür sanat etkinlikleri yapmaya uygun bir mekan
Mekanın çay, kahvenin yanında verdiği “petits fours” sunumu da alışılmışın dışında. Özel hazırlatılmış nar ve böğürtlen aromalı lokumlar ve kuru meyveler yurt dışından getirtilen doğal akik taşı üzerinde sunuluyor.
Nola İstanbul’u tercih edenlerin yaklaşık yarısı turistler. Dönmez turistlerin bir defayla kalmadıklarını, en az iki-üç defa daha geldiklerini söylüyor.
Mekanda chill out, lounge türü müzikler çalınıyor. Ekimde resmi açılış yapıldıktan sonra haftanın belli günlerinde caz türünde canlı müzik yapma düşünceleri var. Ayrıca tarihi dokunun da uygun olduğunu düşünerek kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmayı planlıyorlar.
Yerli şaraplara önem veriyor
2025 yılının ilk üç ayında, birçok ünlü isim aramızdan ayrıldı. Kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış usta sanatçılar, müzisyenler ve diğer ünlü figürler hayatını kaybetti. İşte, 2025 yılının ilk üç ayında aramızdan ayrılan o değerli isimler...