02.05.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Tezele yarışmada bir sepet verildi. Bu sepetin içinde hangi malzemeler olduğunu bilmiyordu. Sepeti açtı, malzemelerini gördü ve elindekilerle 3,5 saat içinde başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir mönü hazırladı. Şu anda Four Seasons Hotelin mutfağında çalışan Tezel aşçı eylül ayında Kanadadaki dünya finalinde Türkiyeyi temsil edecek. Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi mezunu Tezel bu işi yedi yıldır yapıyor. C evat Tezel genç aşçılarımızdan biri. 22 yaşında. Özelliği ise kendisi gibi birçok genç aşçının arasından sıyrılarak Gastronomi Birliği Rotisörler Zinciri Derneğinin düzenlediği Genç Aşçılar Yarışmasının Türkiye birincisi olması. "Arkadaşlarım bana sürpriz sepetler hazırladılar" Çok sakindim. İlk yarım saat, tüm malzemeleri içeren sepet geldikten sonra elinizdekilere göre bir mönü hazırlama aşaması var. Sonraki bölümse 3,5 saat sürüyor. Sepette somon balığı olduğu için başlangıç olarak Somon Carpaccio, yanına da roka yaprakları ve marine edilmiş kabak dilimleri hazırladım. Ayrıca elimdeki karidesi yufkaya sardım ve biberlerle bir sos yaptım. Ardından ana yemek olarak büyük bir kuzu parçası getirdiler. Kuzuyu istiridye mantarı ve kuşkonmazla beraber sundum. Tatlı olarak da Panna Cotta yaptım. Yarışmadan biraz bahseder misiniz? Yarışma öncesinde süreye ayak uydurma, elimdeki malzemeleri en iyi şekilde kullanma konusunda çeşitli egzersizler yaptım. Çalışmalarım genelde et ve balıkla yapılan soğuk çeşitler üzerineydi. Yeni yemek çeşitleri öğrenebilmek için çeşitli kitaplar alıp okudum. Yaratıcı olabilmek için neyin nerede kullanılabileceğini bilmek gerek. Ayrıca mutfaktaki arkadaşlarım yarışma düzeninde olduğu gibi bana, içinde ne olduğunu bilmediğim sepetler hazırlıyorlardı. Belli bir süre içerisinde elimdekilerle yemekler yaratıyordum. Sunum da önemli. Yarışmaya nasıl hazırlandınız? "Müşterinin ne istediğini anlayabilmek çok önemli" Tatlı konusunda biraz eksiktim, onun üzerine gittim. Önemli olan kolay bulunabilir malzemelerle hızlı yapılabilen bir tatlı çeşidi seçmekti. Ben de Panna Cotta öğrendim. Bizim tatlılarımız arasında ise sütlaç en kolay yapılan tatlıdır. Hazırlanırken yaptığınız pratiklerde dikkat ettiğiniz noktalar var mıydı? Lezzet konusunda diğerlerinden daha iyiydim, tabii hazırladığım yemeklerin görünümünün de buna katkısı oldu. Bence ideal bir aşçının, hizmet anlayışını iyi kavramış olması gerekiyor. Benim başarımın sırrı da bu; servis yaptığım insana duyduğum saygı. Müşterinin ne istediğini anlayabilmek çok önemli. Mesela bir sipariş aldığınızda o kişinin nelerden hoşlandığını tercih ettiği yemeğe göre anlayabiliyorsunuz. İstenilen yemeğin tadı, tuzu, baharatı bunu belli eder. "Bence ete tadını veren kandır" Sizce başarınızın sırrı neydi? En çok sevdiğim yemekler et yemekleridir. Her türlüsünü severim, soslu ya da ızgara fark etmez. Zaten şu anda sıcak mutfakta et yemekleri üzerine çalışıyorum. Türkiyede eti genelde çok pişiriyorlar ama bence bu yanlış çünkü tadı kayboluyor. Ben biraz kanlı severim, ete tadını veren bence kandır. Ama açıkçası ayırım yapmam, her şeyi yerim. Vazgeçemeyeceğiniz bir yemek var mı? Evet, ben de iş dışında yemek yapmayı hiç sevmiyorum. Bütün gün yemek görmekten bunalıyorum zaten. Evde üç arkadaşımla yaşıyorum, yemek pişirmiyoruz. Mutfaktan olabildiğince uzak duruyorum. İşyerinde her gün sürekli yemek yapıyorsunuz. Evde de yemekleri siz mi pişirirsiniz? Asla, o tarz beslenmekten nefret ederim. Yemek için dışarı çıkıyoruz ya da eve getirtiyoruz. En kötü ihtimalle sandviç yaparım. Ee, bisküviyle mi besleniyorsunuz? (Gülüyor) Hayır. Peki, çevrenizdekiler "Bugün misafirim gelecek, bana bir pasta yapsana" diyorlar mı? Hayır, hiç olmadı. Yani acıkınca oturup bir carpaccio yapmıyorsunuz. Futbolu çok severim, bir de gezme delisiyim. Doğaya yakın olmalıyım. Zaten Boluluyum. Aşçılıktan arta kalan zamanlarınızda nelerle ilgileniyorsunuz? Yok, bunun için ortam lazım. O da bizim meslekle ters düşen bir iş. Çünkü vakit bulamıyorum. Kız arkadaşınız var mı? Evet, aramızda fikir alışverişi mutlaka oluyor, birbirimizi tanıyoruz, konuşuyoruz. Genç kuşak aşçıların adlarını artık daha fazla duyar olduk. Siz kendi aranızda da görüşüyor musunuz? Öncelikle yurtdışına çıkmak, orada çalışmak istiyorum. Asıl hedefim şef olmak, her aşçı gibi. İleriye dönük planlarınız neler? Panna Cotta tarifi: 4-6 kişi için gereken malzeme: 1/2 litre krema, 2 yaprak jelatin, 75-80 gr. şeker. Hazırlanışı: Önce jelatin ılık suda yumuşatılır. Şeker ve krema karıştırılır. Eğer eklemek istediğiniz limon gibi bir malzeme varsa o da karışıma eklenir. Kısık ateşte şeker kremaya iyice yedirilir, sonra jelatin eklenir. Isısını biraz kaybettikten sonra buzdolabına konur, soğuk servis edilir.