04.12.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:
CAN ÇINAZ
CAN ÇINAZ- İlk kez 1930 yılında ulusal futbol takımları için Uruguay'da düzenlenen turnuvayla başlayan FIFA Dünya Kupası, 90 yılı aşkın serüveninde çok özel hikayeler barındırıyor. Efsane futbolcular, yaşanan sevinç ve hüzünler, skandallar, tartışmalı kararlar ve ülkelerin kaderini etkileyen olaylar... Bir tarafta “Tanrı’nın eliyle” gol atanlar, diğer tarafta kendi kalelerine gol attığı için öldürülenler. Dünya Kupası tarihi hem görkemli hem de hazin anılar barındırıyor. Biz de bu tarihe takımların turnuvalarda kullandıkları formalar açısından yaklaştık ve size Dünya Kupası tarihinde giyilmiş en ikonik formalardan oluşan bir liste hazırladık.
10-Nijerya 1994: Nijerya'nın yakın dönemde 2018 Dünya Kupası'nda giydiği formalar da büyük beğeni topladı. Ama ‘94 yılının takımı hem oyuncuları sebebiyle hem de dikkat çekici forma tasarımıyla bir efsaneydi. Jay-Jay Okocha, Daniel Amokachi, Uche Okechukwu gibi isimler dolayısıyla Türk futbolseverin gönlünde ayrı bir yeri olan bu takım oynadığı futbolla da büyük dikkat çekmişti. Yerel motifler barındıran forma daha sonra bir Dünya Kupası klasiği haline geldi.
9-Kamerun 2002: O dönem büyük tartışma yaratmış bir forma. Puma tarafından kolsuz olarak tasarlanan forma FIFA'nın kurallarını aşamadı ve Kamerun, formanın siyah kollar takılmış bir haliyle Dünya Kupası'nda mücadele etti. Ama bu durum, formanın efsane haline gelmesini sağladı. Samuel Eto'o ile özdeşleşmiş bir formaydı. Kamerun'un daha sonraki yıllarda başka bir forması daha FIFA tarafından yasaklandı.
8-Danimarka 1986: Danimarka'nın dünya kupalarındaki ilk boy gösterişi oldukça havalı oldu. O dönem için oldukça sıra dışı olan hem parçalı hem de çubuklu bu tasarımla dikkat çeken Danimarka, oynadığı futbolla da büyük beğeni toplamıştı. İleriki yıllarda da ülkenin milli formalarını yapacak olan Hummel tarafından üretilen forma, her yönüyle farklıydı ve Danimarka takımının sempati toplamasında etkisi oldu.
7-Hollanda 1974: Johan Cruyff'un 14 numaralı turuncu forması kupa tarihinin en meşhurları arasında. Günümüz formalarına göre oldukça büyük bir armayı da barındıran forma, siyah detaylarıyla dikkat çekiyordu. Hollanda, 1974 finalini Batı Almanya'ya kaybetse de, bu takım bu forma ile futbolseverlerin hafızasına kazındı.
6-Batı Almanya 1990: Tasarımıyla hafızalara kazınan bir diğer forma. Genellikle düz beyaz formayla sahaya çıkan Alman takımı, 1990'da bir değişikliğe gitti. Alman bayrağı renklerinden oluşan şeritler formanın önünde sıra dışı bir tasarımla dikkat çekiyordu. Adidas tarafından üretilen bu forma bir Dünya Kupası klasiği haline geldi. Takımın finalde Arjantin'i yenmesi de bu durumu perçinledi.
5-Meksika 1998: Uzaktan sıradan düz yeşil bir forma gibi görülüyordu. Ancak yaklaştığınızda formanın üzerindeki enfes Aztek simgelerini görüyordunuz. Meksika merkezli ve tanınmamış bir firma olan ABA Sport tarafından üretilen bu forma, desenleri kadar, giyen futbolcular sayesinde de efsane mertebesine ulaştı. Meksika'nın gol makinesi Luis Hernandez dışında, zıplayarak attığı çalımlar ve müthiş tekniği ile hafızalara kazınan Blanco'nun terlettiği bu forma, yakın dönemde koleksiyonerler için yeniden üretildi.
4-İtalya 2002: Geleneksel İtalyan şıklığının yeşil sahalara inmiş hali. İtalya'nın formaları cumhuriyet dönemi öncesine dayanan gelenekten ötürü mavi ve takım 'gök maviler' olarak anılıyor. Kappa tarafından üretilen bu dar kesimli forma, minimalist tasarımı ile gönüllere taht kurmuştu. Elbette takımda Totti, Del Piero, Maldini ve Buffon gibi efsane oyuncuların yer alması, bu formaya yönelik sempatinin artmasını sağladı. İtalya turnuvadan skandal hakem kararları sonrası elendi ama bu forma unutulmadı.
3-Fransa 1998: Fransa'nın 1982 ve 1986 yıllarında kullandığı formalar da çok beğenilir. Ancak Zinedine Zidane'ın üstünde görmeye alıştığımız Adidas üretimi bu forma, hem tasarımı hem de elde edilen başarı sayesinde ikonik oldu. Kendi ülkelerinde düzenlenen ‘98 Dünya Kupası'nı bu forma ile kazanan Zidane ve arkadaşları, Fransa'da ulusal kahraman haline dönüştüler ve çoğu göçmen çocuklarından oluşan bu takım, ülkede göçmenlerle ilgili önyargıları kırdı. Bunun Fransa futbolunda günümüze dek uzanan çok olumlu bir etkisi oldu.
2-Hırvatistan 1998: Dağılan Yugoslavya'dan ayrıldıktan sonra ilk defa kendi başına Dünya Kupası'na katılan Hırvatistan, herhalde 1998'de yaptığından daha büyük bir sükse elde edemezdi. Hırvat halk kahramanı Boban, büyük golcü Suker ile Boksic, Bilic ve Prosinecki gibi oyuncuların terlettiği forma da efsane haline geldi. Hırvat bayrağının bir omuz üzerinden forma üzerinde yer aldığı tasarım futbol tarihine geçerken, sonraki Hırvat formaları Lotto'nun ürettiği bu forma kadar güzel olamadı. Hırvatlar bu forma ile dünya üçüncüsü oldu.
1-Arjantin 1986: Arjantin'e 1986'da Dünya Kupası'nı getiren Armando Maradona ve arkadaşlarının üzerindeki efsane forma. Dünya Kupası tarihinin en ikonik golleri bu dönemde atıldı. Maradona'nın tüm İngiliz takımını ipe dizerek attığı gol ile “Tanrı’nın eli” olarak tarif ettiği elle atılan gol esnasında, Arjantinliler deplasman forması giyiyordu, ancak efsane haline gelen ülkenin klasik mavi-beyaz çubuklu forması oldu. Bu forma o dönemde Le Coq Sportif tarafından üretiliyordu. Maradona'nın giydiği deplasman forması yakın zamanda açık artırmada 2.4 milyon dolara satılarak bir rekor kırdı.