PazarDetoks yapma zamanı geldi

Detoks yapma zamanı geldi

19.03.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çoğu zaman kendinizi yorgun hissediyorsanız, sık sık soğuk algınlığına yakalanıyorsanız, kronik sindirim problemleriniz varsa, tansiyonunuz yüksekse, fazlaca alkol ya da kahve tüketiyorsanız, spor yapmıyorsanız, çok sigara içiyorsanız detoks yapma zamanınız gelmiştir

Detoks yapma zamanı geldi

tkumeli@milliyet.com.tr Her gün birçok toksin ile karşı karşıya kalır, metabolizmamızdaki koruyucu bileşiklerle bu zararlı öğelerin olumsuz etkilerini yavaşlatmak için çalışırız. Ancak zamanla bu koruyucu kalkan, aşırı çevre kirliliği, egzoz gazı, sigara dumanı, aşırı alkol alımı, kullanılan gereksiz ilaçlar, aşırı katkı maddesi kullanımı, tarımsal ilaçlar, hormonlu gıdalar ve radyasyon gibi yaşlandırıcı faktörlere karşı etkisiz kalabilir ve sağlığımız tehlikeye girer. Bunun için düzenli olarak bedenimizi arındırmamız gerekir. İşte detoksun ana mantığı da budur. Detoks vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir. Yetersiz ya da dengesiz beslenme, stres, çevresel etmenler ve ilaç kullanımı ile beraber vücuttan toksik madde birikimlerini uzaklaştırmak için yapılan bir programdır, kesinlikle zayıflama programları ile karıştırılmamalıdır. En önemli benzerlikleri detoksun da zayıflama diyetlerinde olduğu gibi kişiye özelleştirilmesi gerekliliğiyken, en belirgin farkı detoksun kısa süreli beden temizliği olması, doğru beslenme ilkelerini öğretmek ve alışkanlık değiştirmekten uzak olmasıdır. Örneğin detoks süresince uygulanması gerekebilen bir günlük bir fasting programı kesinlikle sürekli uygulanması gereken alışkanlıklardan biri olarak danışana öğretilemez. Toksinlerden kurtulmak için olumsuz dış etkenlerden uzak durmak dışında doğal beslenmeye de başvurabilirsiniz. Bunun için bolca, mevsiminde (mümkünse organik tarımla yetişen) sebze ve meyve yemeliyiz. Özellikle kullanılması önerilen sebzeler domates, enginar, salatalık, sarmısak, soya filizi, kurutulmuş domates, kereviz, zencefil, maydanoz, meyveler ise kırmızı erik, kivi, kayısı, vişne ve böğürtlendir. Ara öğünlerde ise sebze ve meyve sularına ağırlık vermeli, işlenmemiş tam tahıl ürünlerini, kuru baklagilleri, hayvansal omega 3 kaynağı balığı, bağırsak florası için yararlı olan iyi huylu bakteriler içeren yoğurdu ve makul miktarlarda tuzsuz yağlı tohumları beslenmemize katmalıyız. Detoks programı süresince bol su içilmelidir. Sıvı ihtiyacının büyük bir kısmı sebze/meyve suları ve bitki çayları ile karşılanacaktır ancak yine de bu sürede bolca ılık su içilmesi de gerekir. Bitki çaylarından piyasada detoks adı altında satılanlar dışında zencefil, hindiba, rezene, yeşil çay da kullanılabilir. Bu süre içinde kafeinli içeceklerden, alkol ve hazır gıdalardan, sigaradan uzak durulmalıdır. Detoks nasıl yapılır? Kişinin bugüne kadar geçirdiği gerek psikolojik gerek fizyolojik değerlendirmenin yapılması sonucunda detoks yapılacak sürenin uzunluğu hakkında karar verilir. Kişinin ihtiyaçlarına göre detoks programının içeriği ve süresi değişir. Bir günlük fasting programları olduğu gibi, üç günlük, Bir haftalık ve 10 günlük özel programlar dahi olabilir. Suyla beraber bazı vitamin ve minerallerin de kaybı gerçekleşmektedir. Özellikle suda eriyen C, B vitaminleriyle kas ve sinir sağlığımızın belirleyicisi olan magnezyum minerallerinde kaybı söz konusu olduğundan plazma olarak takviyesi önerilir. Dikkat: Hamilelik ve emziklilik döneminde olan kadınlar, ciddi bir operasyon geçirmiş ya da sağlık problemi olan kişiler, çocuklar, yaşlılar, ciddi kronik hastalığı olanlar detoks uygulamamalıdır. Ne kadar süreyle devam? Kalkar kalkmaz oda ısısında su için (Suyun içine akşamdan kabuklu limon dilimleri koyun).Önerdiğimiz bitki çayı karışımlarından bir veya birkaçını her gün için. Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın, şeker ve şekerli ürünler tüketmeyin. Tatlandırıcı kullanmanız gerekiyorsa doğal olanları tercih edin. Gün boyunca dört yemek kaşığı keten tohumu tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduğunca hareketli olmaya özen gösterin. Genel öneriler Maydanozlu domates çorbası: Altı büyük boy domates, iki adet kereviz sapı, bir adet rendelenmiş kabak, bir demet maydanoz, bir yemek kaşığı bulgur, bir yemek kaşığı daha önceden haşlanmış esmer pirinç pişirilir. Limon sıkılıp pul biberle servis edilir. Ispanaklı brokoli çorbası: İki orta boy kabak, yarım kilo ıspanak, altı-yedi adet brokoli haşlanır, suyu ile birlikte blendırdan geçirilir. Yarım su bardağı diyet süt, iki yaprak taze kişniş, 2,5 cm. zencefil rendesi harmanlanarak pişirilir. Sos olarak ince kıyılmış kırmızı biber ve pul biber eklenerek servis edilir. Ana öğün seçenekleri "Altın su": Bir orta boy elma + bir orta boy armut katı meyve sıkacağında hazırlanırken içine 1,5 cm. taze zencefil rendelenir. Bir çimdik toz keten tohumu eklenerek servis edilir."Zümrüt su": Bir adet probiyotik yoğurt sulandırılır. Orta boy marulun yarısı ince ince doğranır, yarım demet maydanoz ve dereotu kıyılıp eklenir. Bir-iki diş sarmısak katılır. Ara öğün seçenekleri Dört adet elma kabuğu, bir dilim limon, bir parça kabuk tarçın, iki poşet yeşil çay, bir su bardağı sıcak su içerisinde beş dakika demlenir. Ilık olarak tüketilir. Bir poşet yaseminli yeşil çay, üç adet yaprak nane, bir tutam kekik, bir poşet böğürtlen çayı, bir su bardağı sıcak suda beş dakika demlenir ve servis edilir. Özel bitki karışımları