PazarDekorasyonda deprem önlemleri

Dekorasyonda deprem önlemleri

19.03.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Ülkemizin jeolojik yapısı gereği deprem gerçeği ile yüz yüze yaşamak zorundayız. Bu durumda en az yapıların ve zeminin sağlamlığından emin olmak kadar önemli bir diğer konu, iç mekanlarımızı depreme karşı güvenli hale getirmek. İşte yaşam alanlarımızın dekorasyonunda alabileceğimiz deprem önlemleri.

Dekorasyonda deprem önlemleri

Yasemin Şener - Söz konusu deprem olduğunda yalnızca binaların sağlamlığı ve zeminin dayanıklı olması yeterli değil. Evlerimizin dekorasyonu ve eşyaların yerleşimi de büyük önem taşıyor. Aksi halde sarsıntı anında bina yapısal hasar almasa bile evimizin içindeki mobilyaların üzerimize devrilmeleri, aksesuarların yerlerinden fırlayarak öldürücü birer silah haline dönüşmeleri işten bile değil. Yaşama alanlarınızda tablo, raf gibi duvar aksesuarlarından vazgeçemiyorsanız ilk yapmanız gereken şeylerden biri gizli montaj braketleriyle bunları duvara sabitlemek olmalı. Aksesuar kullanımında ölçüleri büyük, ağırlığı fazla olan, sabitlenmesi mümkün olmayan, kırılma derecesi yüksek ürünler yerine, daha küçük, hafif, kırılma gibi riskler taşımayan malzemelerden imal edilmiş ürünler tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Salonunuzdaki TV üniteleri, kütüphaneler ve dolaplar gibi mobilyaları paslanmaz çelik braketler ile sağlam bir şekilde mutlaka duvarlara sabitlemelisiniz. Mümkünse bu tür mobilyalarda cam malzeme kullanımının minimum olması, açık raflardansa kapalı kapaklı olanların tercih edilmesi de yararlı olacaktır. Dolap kapakları dolap kilitleri ile kapalı tutulursa sarsıntı anında içindeki objelerin hareketi veya fırlamaları da engellenmiş olur. Televizyon ekranları ve büyük elektronik cihazlarınızı da güvenlik kemeri uygulamalarıyla bulundukları üniteye veya duvara sabitleyebilirsiniz.

Antrelerdeki giysi ve ayakkabı dolapları deprem anında devrilerek kapı önlerinde çıkışı engelleyen bariyerlere dönüşebiliyor. Bu nedenle antre dolaplarının duvara sabitlenmesi de önemli.

Haberin Devamı

Mutfak dolaplarının üst gözlerinde bulunan, çelik tencere, cam kavanoz gibi tehlike yaratabilecek cisimleri mutfak tezgahlarının altına yerleştirin. Mutfak dolapları, kiler dolapları gibi mobilya kapaklarında güvenlik kilitleri kullanarak kapak ve çekmecelerin açılmasını önlemek olası zararları engelleyecektir.

Yatak odalarında gardrop ve şifonyer gibi ünitelerin mutlaka duvarlara sabitlenmesi, yatağın da cam kenarından uzak bir noktaya yerleştirilmesi sağlıklı olur. Avize gibi tavana sabitlenen aydınlatma ürünlerinin yatak üzerine denk gelmemesi ya da mümkünse sarkıt olmayan aydınlatma ürünleri tercih edilebilir. Yatak odası kapı çıkısının yanında mobilya bulunmaması, depreme uykuda yakalanma sırasında oluşabilecek riskleri en aza indirgeyecektir.

Olası bir depremde sağlam bir koltuk veya bazanın yanında çök-kapan-tutun pozisyonu almanın hayati önem taşıdığını biliyoruz. Bu mobilyaların yaşam üçgeni oluşturabilmeleri için dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmaları önemlidir. Mümkünse yatak altlarının boş olmayıp bazalı olması ve bazanın da dolu olması yatağın direncini artıracaktır.

Kırılmış camlar olası bir afette ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Önlem olarak pencere camlarını güvenlik cam filmiyle kaplamalıyız.

Haberin Devamı

Dekorasyonda deprem önlemleri

Çocuk odalarında nelere dikkat etmeli?

Çocuk odalarında kullanılacak mimari elemanların herhangi bir sarsıntıda devrilmesi veya hayati tehlike oluşturması; boyutlarıyla, ağırlığıyla, donanımıyla ve konumlandırıldığı yerle doğrudan ilişkilidir. Her şeyden önce yapıdan bağımsız olan bu elemanların muhakkak önünde bulunduğu duvarlara veya yapısal yönde rijit bir çerçeve içerisinde sabitlenmesi gerekir. Sabitleme için kullanılacak elemanların ise binanın yapısal zeminine hasar vermeyecek özellikte olması önemlidir. Nitelikli hafif malzemelerden üretilmiş modeller arasından seçim yapılmalı ve köşeli, sivri, keskin kenarlara sahip modellerden sakınılmalıdır.

Deprem sırasında patlama kırılma gibi sebeplerle kesici delici etkileri olabilecek cam gibi malzeme seçimlerinden özellikle çocuk odalarında uzak durulmalıdır. Yüksekliği genişliğinden veya derinliğinden 1.5 kat fazla olan eşyalar, üst kısmı alt kısmından daha ağır olan eşyalar, tekerlekli eşyalar, raf üstünde bulunan kitaplar veya oyuncaklar deprem boyutuna da bağlı olarak yüksek risk oluşturabilir. Kitaplar, büyük ve ağır oyuncaklar kapaklı dolaplara veya baza altlarına yerleştirilmelidir. Yatakların konumu pencerelerden uzak tutulmalıdır. Yataklar tekil ve yalın çözümlerle tasarlanmalı, başucunda rafları olan veya görsel etki sağlamak maksadıyla entegre elemanlı, çatılı, kabinli modellerden uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

Ofisler içinde yönlendirmeler

Ofis mekanlarının tasarımında, sirkülasyon rotalarının kolaylıkla algılanması ve ulaşılmak istenilen alanın mümkün olduğunca görünür kılınması gerekiyor. Bu müdahaleyi özellikle grafik elemanlar, aydınlatma elemanlarıyla güçlendirmek, aynı zamanda acil çıkış yön işaretleri kullanarak tahliye süresini kısaltmak mümkün. Ofislerde, örneğin, dolaplar, kitaplık gibi ürünler duvara monte edilecek şekilde tasarıma dahil edilmeli ve ayrıca bu uygulamanın duvara bindireceği yük için duvar mukavemetini artıracak öneriler projelere işlenmeli. Ayrıca koridor mesafeleri, kaçış durumunda yol üzerinde engel oluşturmayacak mekan geçişleri planlamalı; özellikle olası yığılmaların önüne geçilmesi için alternatif kaçış rotaları oluşturulmalı. Bu doğrultuda, tahliye sürecini zorlaştırmayacak malzeme seçimleri yapılmalı: Örneğin, cam yüzeyler, darbe durumunda ve kırılma halinde insan sağlığına zarar vermeyecek ve kaçış senaryosunu zorlaştırmayacak nitelikte temperli cam olarak tercih edilmeli. Aynı zamanda mekanların engelli bireylere yönelik hizmet verebilecek şekilde kurgulanması da bütünü, herkes için güvenli hale getirecektir.

 

Yazarlar