PazarÇukurova’dan sarı sıcak bir sergi

Çukurova’dan sarı sıcak bir sergi

07.07.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Çukurova bölgesi bileşenlerinin bu yıl ilk kez hayata geçirdiği ve her yıl tekrarlamayı planladığı sürdürülebilir sanat projesi Portfolyo Seçki Yarışması’nın ilk sergisi Adana, Mersin ve Hatay’dan üniversite öğrencilerinin yer aldığı çalışmalarla Adana Mutfak Müzesi’nde açıldı.

Çukurova’dan sarı sıcak bir sergi

Seyhan Akıncı - Zamanın bizden bağımsız bir yerlerde akıp gittiğini ayrımsadım Adana’ya inince. Sanki dün gibi diye hatırladığım ilk gelişimin üzerinden tam altı yıl geçmiş oysa... Sıcağı, kebabı ve Taş Köprüsü’yle oradaydı işte. Üstelik bu defa dayanışmayı da büyütmek için ilk adımı atan oldu.

Haberin Devamı

Adana’nın önemli galerilerinden KUN Art Space’ten Elif Sezer ve D5 Sanat Ortamı’ndan Veli Mert koordinatörlüğünde, Adana ve Mersin Büyükşehir, Mersin Yenişehir Belediyeleri, Kültürhane, İstanbul Karşı Sanat desteğiyle hayat bulan “Portfolyo Seçki Yarışması” projesinin sergisi için Adana’dayız.

Bölgedeki Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakülteleri öğrencilerinin seçilmiş eserlerinden oluşan projenin önemli bir amacı var; sanata ilgi duyan, sanatla hayatını sürdürmek isteyen öğrencilere motivasyon kazandırarak, sanatçıların fark edilerek tanınmasına katkıda bulunmak, sanat ortamlarında görünürlüklerini artırmak ve son aşamada eserlerinin alıcısına ulaşmasını sağlamak. Uzak erimdeki amacı ise Türkiye’deki tüm üniversiteleri kapsayan seçki yarışmasını ulusal platforma taşımak.

Haberin Devamı

“Benim için paha biçilemez”

Çukurova bölgesi bileşenlerinin bu yıl ilk kez hayata geçirdiği sürdürülebilir sanat projesini her yıl tekrarlamayı planlıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen Portfolyo Seçki Yarışması sergisi geçtiğimiz hafta sonu Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Adana Mutfak Müzesi’nde açıldı. Sergiyi dolaşırken salonlardan birinde yapay zekânın sanat üzerindeki etkisi üzerine hararetli bir konuşma içinde olan gençler dikkatimi çekti. Sanat evrenindeki herkes gibi onlar da yapay zekânın etkilerinin nereye ulaşacağını merak ediyorlardı. Önünde hayranlıkla durduğum eserin sahibi Ahmet Uçar’mış onlardan biri de. Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi grafik mezunu Uçar’la sohbet etmeye başlıyoruz: “Şartlar deprem bölgesinde yer alan sanatçı adayları için çok zorlaştı. Bu süreçte psikolojilerini toparlamaları ve çalışma ortaya koymak çok zordu. Okulu bırakan çok kişi de oldu. Devam edenlerin çoğu eskisi gibi değil de bambaşka bir boyutta bakmaya başladı hayata ve sanata. Eğitimime tamamen online devam ettiğim için son iki yılda kendimle başbaşa kaldım. Artık sanatımı icra etmem gerektiğinin farkına vardım. Kendime bir tasarım üslubu yaratmam gerekiyor. Bunun üzerine yoğunlaştım. Zorlu bir sürecin ardından çalışmamın böyle bir ortamda sergilenmesi ve adımın duyulması paha biçilemez.”

Haberin Devamı

Adana’dan sonra Mersin ve İstanbul’da sergilenecek

Sergi; Adana, Mersin ve Hatay’daki Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakültelerinin Sanat bölümlerinden lisans derecesinin üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri ile yüksek lisans ve sanatta yeterlik/doktora öğrencilerinin portfolyolarından oluşturuldu. Sergide Adana’dan Sıla Somer, Nihan Karadeniz, Melis Yılmaz Aktaş, Mersin’den Sezen Karabulut, Gülten Nur Gündoğdu, Yüsra Dirik, Hatay’dan Ahmet Uçar, Zehra Dinç ve Arzu Yıldız’ın eserleri başarı ödülü alırken projeye ek olarak sergilenmeye değer 27 portfolyo çalışması (toplamda 36 portfolyo) sanatseverlerin izlenimine sunuldu. Her ilden bir lisans, bir Yüksek Lisans ve bir Sanatta Yeterlik/Doktora alanında dokuz katılımcıya 10 bin TL tutarında başarı ödülü, 36 katılımcıya ise 5 bin TL tutarında üretim desteği verildi. Sergi, ekim ayı içerisinde Mersin Yenişehir Belediyesi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nde final sergisi ise aralık ayında İstanbul’da sanatseverler ile bulaşacak.

Yazarlar