10.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:
SEYHAN AKINCI
SEYHAN AKINCI- İstanbul ve İzmir evinizde oturun dercesine sert esen rüzgarlara ve yağmurlara karşın hepimizi sokağa çağırıyor. Bu iki güzel kent ev sahipliği yaptığı mizah ve çizgi festivalleriyle birçoğumuzun kitaplığında bulunan çizgi romanlardan en tatlı pazarlarımızın çizgi filmlerine kadar sevdiğimiz tüm eski ve yeni dostlarımızı bir araya getiriyor. İstanbul’da bulunan Saint Benoît Fransız Lisesi, dün açılan “Çizgi Roman ile Belçika Turu” sergisi ile keşfe çağırırken İzmir yarın kapılarını 7. kez açacak olan İzmir Uluslararası Mizah Festivali’ne ev sahipliği yapacak 17 Aralık’a dek. Biz de bu vesileyle festival direktörü Vecdi Sayar ve “İzmir’in Karikatür Tarihine Merhaba” sergisine imza atan Doç. Dr. Efdal Sevinçli ve “Çizgi Roman ile Belçika Turu” sergisi nedeniyle İstanbul’da bulunan Fransız ve Belçikalı çizerlerle konuştuk.
İzmir Uluslararası Mizah Festivali direktörü Vecdi Sayar, “Festival yedinci yılında İzmirli sanatseverlerin karşısına ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Mizah’, ‘İnsan Hakları ve Mizah’ temalarını buluşturan etkinliklerle çıkıyor. Mizahın eleştirel düşüncenin en etkili anlatım araçlarından biri olduğunu vurgulamak, yedi yıldır İzmir Uluslararası Mizah Fesivali’nin temel amacını oluşturuyor. Festival afişimizde Ali Ulvi’nin bir karikatürüne yer verdik. Programımızda 100. yıl nedeniyle ülkemizin sanatçıları ağırlıkta. Aziz Nesin Onur Ödülleri sahipleri Ali Poyrazoğlu, Kandemir Konduk, Niyazi Yoltaş’ın yanı sıra, İtalya’dan bir ustayı, Arnavut karikatürist Agim Sulaj’ı konuk ediyoruz. Sulaj ve Yoltaş ile birlikte 17 İzmirli karikatüristin yapıtları Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki ‘Çizgilerle İnsan Hakları’ sergisini oluşturuyor. “Cumhuriyetimizin Mizahı” başlıklı bir de kitap yayımlıyoruz” sözleriyle anlatıyor festivalin yedinci yıl takvimini. Festival kapsamında “İzmirli Karikatürler - 1908-1928” sergisine imza atan Doç. Dr. Efdal Sevinçli ise, ”İzmir’de, 1875’den 1928’e değin konusu sanat, edebiyat, kültür, gülmece olan 50 kadar dergi yayımlanmış. Bugün bu dergilerin, bırakın koleksiyonlarını, kitaplıklarımızda birçoğunun örnek sayıları bile yok. Osmanlı’da Türkçe mizah dergileri ancak 24 Temmuz 1908’den sonra okurla buluşabildi. İzmir’de 1908’den yazı devriminin basında uygulanışına değin (1 Aralık 1928) yayımlanan karikatür basan mizah dergilerinden günümüze ulaşan örnekleri İzmirlilerle buluşturma hayalimin ürünü olan sergi ile 150 yılı bulan İzmir karikatür tarihinin örtülü kalmış dönemlerini biraz olsun aydınlatmayı hedefliyoruz” diye anlatıyor kentin çizgi ile olan ilişkisini.
Yeni bir bakış açısı
‘’Çizgi Roman ile Belçika Turu’’ sergisi kapsamında İstanbul’a gelen Amélie Pecot, “Çevremdeki yetenekli yazarlarla birlikte, İstanbul’a Brüksel’den bir parça taşımış olmaktan ötürü çok mutluyum. Sergiyi gezenler, gözlerini bu çizimlerin arasında gezdirerek, hareketli ve çekici bir şehri keşfetme fırsatı yakalayabilecekler. Bu sergi, Brüksel’de yaşayan insanlar ile İstanbul’da yaşayan insanlar arasında birleştirici bir bağ kurmak için bir fırsat” diyor. Quentin Heroguer ise duygularını “Brüksel’de yaşayan bir Fransız olarak, Fransız-Belçika çizgi roman kültürünü paylaşmak amacıyla İstanbul’da, bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Tutkularımı paylaşmayı seviyorum. İstanbul’un kültürünü, ortamını ve manzaralarını keşfetmek, benim için çok ilgi çekiciydi. Ziyaretçilerin Belçika çizgi romanına karşı yeni bir bakış açısı edineceklerini umut ediyorum” sözleriyle anlatıyor.
Comics and Art Festival’de yeni yıl coşkusu
2016’da “Çizgi roman okuyan kaç kişiyiz?” sorusunu soran ve parmak kaldıranların o günden bugüne arttığı İstanbul Comics and Art Festival’i (İCAF) bu yıl 22-24 Aralık tarihleri arasında Müze Gazhane’de düzenleniyor. Çizgi romandan illüstrasyona, animasyondan karikatüre, grafitiden sokak sanatına, bağımsız yayıncılardan koleksiyonerlere çzigi evreninin tüm paydaşlarını bir araya getiren festivalde yılbaşı arifesinde çok sayıda stantta yeni yıl alışveriş alternatifleri de bulmak mümkün olacak.
Çizgi romanlarla Belçika turuna davetlisiniz
Şirinler, Red Kit, Tenten, Asteriks ve Oburiks... Her biri Belçikalı çizerlerin hayal dünyasından bizim dünyamıza yayıldı. Ve şimdi o dünyayı biraz daha iyi anlamamız için bizi evlerine davet ediyorlar. Üstelik İstanbul’da. Saint Benoît Fransız Lisesi’nde açılan ve 16 Aralık’a dek görülebilecek “Çizgi Roman ile Belçika Turu” sergisi, Brüksel Çizgi Roman Müzesi’nden çizerler Amélie Pécot ve Quentin Heroguer’ın çizimlerini ve okulun 10. sınıf öğrencileri ile birlikte hazırladıkları çizgi roman sayfalarını barındırıyor. 30’dan fazla eserin yer aldığı sergide Belçika’nın önemli yapılarının hem gerçek hallerinin fotoğrafları hem de çizgi roman versiyonları bulunuyor. Kim bilir belki siz de Red Kit’in ya da Şirine’nin memleketine ücretsiz bir seyahat yapmak istersiniz.