Buzlu viski zamanıYazın sıcak akşamlarında viski yudumlamak isteyenin imdadına buzlar yetişir. Ama her viski de buzla içilmez! İşte "ateş suyu" ile, daha doğrusu ateş ile buzun bir kadehte buluşmasının incelikleri...ŞİŞEDEKİ BALIK / Mehmet YalçınAmerika’nın insanı alev alev yakan sıcağında viskiyi ilk kez yudumlayan kızılderililer, boğazlarının kavrulmasından olsa gerek, ona "ateş suyu" demişler. En az 40 derecelik alkolü olan bu içkinin vahşi batı yıllarında 50, hatta 60 derecelerde içildiği hesaba katılırsa, kızılderilinin abartmadığı kesin.
Ama ilginçtir ki, sek içildiğinde insanı ateşleyen ve içini yakan viski, buzla, hatta buz ve sodayla bir araya geldiğinde ise pekâlâ serinletici, ferahlatıcı bir içki olabiliyor. Kışın ayrı güzel, yazın ayrı güzel... Ama tabii bazı kuralları da gözetmek koşuluyla.
Bir kere bütün viskiler buzla içilmiyor. Tıpkı birer konyak gibi, çok yoğun kıvamlı ve zengin lezzetli olan İskoç malt viskilerine buz koymak, bir cinayetle eşdeğer. Zira asırlık bakır imbiklerde ağır ağır damıtılan, kiminde eskiden şarap yıllanmış meşe fıçılarda en az 12 yıl dinlenen bu çok özel viskinin lezzet nüansları, buzun soğukluğuyla birlikte hissedilmez oluyor. O yüzden "konsantre viski" de diyebileceğimiz malt viskilere buz konmamalı, su bile çok az ilave edilmeli. En iyi karar, ünlü viski yazarı Wallace Milroy’un ölçüsü: "Malt viskiye koyacağınız su çok az olmalı. Bir gülün üzerindeki çiğ damlacıkları kadar..." Bazıları "Bu kadar suyu koyacağımıza hiç koymayalım" da diyebilirler. Hayır... Birkaç damlacık su, viskinin yoğunluğunu bozuyor, onu "sarsıyor" ve kapalı duran aromaların yüzeye çıkmasına yol açıyor... Su biraz fazla kaçtığında ise bu kez lezzetler fazla seyreliyor, kokular hissedilmez oluyor.
Malt viskiye buz koymama konusunda anlaştık. Peki ya buzun yakıştığı viskiler? Onların başında İskoçlar’ın harman viskileri geliyor. Bunlar, içlerinde kıymetli malt viskilerden de bulunan, bu viskilerin daha ucuza mal olan tahıl viskileriyle karıştırıldığı karışım viskileri. Barlarda gördüğümüz ünlü markalar bu tür viskiler. Harman viskiler, buzla da zevkle içilebilir. Hatta daha da serinletici olmaları isteniyorsa, buzlu viskiye soda da ilave edilebilir. Tabii bu soda da viskinin tadını bozacak mineralli maden suyu değil, nötr lezzetli "soda water" olmalıdır... Geçen yüzyılın başında İngiliz leydileri arasında viski soda içmek modaymış. Boşuna olmadığını, yudumlarken görüyorsunuz.
Burbonlar da buz isterSadece İskoçlar değil, Amerikan viskileri de buzla iyi gider. Kentucky eyaletinin Bourbon bölgesinde yapılan burbon viskiler, tatlımsı-ekşimsi lezzettedir ve bu hafif naneyi de çağrıştıran ekşimsilik bir de buzla birleşince, bu viskiler yazın insanı hayli ferahlatırlar. Tabii isterseniz bununla da yetinmeyebilir ve burbonla "Mint Julep" kokteylini hazırlayabilirsiniz. Önce bir tutam naneyi bardağın dibinde biraz şekerle eziyor, sonra da üzerini tepeleme talaş buzla dolduruyorsunuz. Arzunuza göre viskiyi ve sodayı da ekleyip bardağa iri birkaç dal taze nane de saplayınca, kokteyliniz hazır...
Dünyanın en hafif viskileri olan Kanada viskileri ve tatlımsı-balımsı lezzetlere sahip, olağanüstü yumuşak içimli İrlanda viskileri de, buzla iyi giderler. Tabii tüm bu viskilerde kullanılan buzun da, kaliteli içme suyundan yapılması gerektiğini belirtelim. Yoksa buz makinelerini şehir şebekesinin musluğuna bağlayarak çalıştıran bir çok anlı şanlı bardaki gibi, içtiğiniz viskinin tadını alamazsınız. Hatta midenizin bozulması bile işten değildir...
Viskiyi şu günlerde bol buzla yudumlamanın bir gerekçesi daha var: Böylece barda bir kadeh viskiyle daha uzun oyalanır, iki kadeh yerine belki bir kadeh içersiniz... Eh, bu da herkesin her kuruşu hesaplayarak harcadığı şu sıkıntılı günlerde bir tasarruf tedbiri de sayılabilir...
Her viskinin farklı bir özelliği varBir kızılderili buluşu olan viski, türüne ya da içimine göre farklı tatlar içeriyor. Mesela, sek içildiğinde yakıcı bir etki yapan viski, buzla içildiğinde serinletici bir özellik taşıyor. Ama bu her viski için geçerli değil. Çünkü bazı viskilerin tadını ancak içine eklediğiniz suyun doğru oranına bağlı olarak çıkarabiliyorsunuz.
PAZAR