05.12.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Can Erok / oerok@dha.com.tr
İstanbul’un en eski mahallelerinden Silivrikapı’dayız. Surların hemen içinde Silivrikapı Buz Pisti’ne vardığımızda karşımıza antrenmana hazırlanan kadın buz hokeyciler çıkıyor. Buz üstüne bir an evvel çıkmak istedikleri için soyunma odasında oyalanmadan kendilerini dışarı atıyorlar. Buz hokeyi için özel olarak yapılmış deri ve plastik karışımı korumaları giyerken kolezyuma çıkacak gladyatörleri andırıyorlar.
Türkiye’deki geçmişi çok eskilere dayanmayan buz hokeyi, dünyada 19. yüzyılın sonlarına doğru oynanmaya başlarken, bu topraklara gelişi yaklaşık 100 yılı buldu. Buz üstünde yapılması nedeniyle “dünyanın en hızlı takım oyunu” olarak anılan buz hokeyi, kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın bir spor dalı. Birinci sırada Finlandiya yer alıyor. Yine Kanada ve diğer İskandinav ülkelerinde de en önemli spor branşlarının başında geliyor. Çekya ve ABD’de de büyük ilgi görüyor. Öyle ki bu ülkelerde buz hokeyi maçları olduğunda hayat duruyor. Türkiye buz hokeyi konusunda dünyada erkeklerde üçüncü, kadınlarda ikinci klasmanda yer alıyor. Her klasmanda 5-6 takımın yer aldığı liglere olan ilgi, Türkiye açısından son derece yeni. Buz hokeyi, İstanbul’un dışında İzmir, Ankara, Kocaeli ve Erzurum’da oynanıyor. İstanbul’daki en büyük tesis ise Silivrikapı. Burada kısa süre önce kurulan İBB’nin kadın buz hokeyi takımını antrenmanda yakalıyoruz. Özel korumalı giysileriyle sahaya çıkan takımın ikili mücadeleleri sırasında çok sert yüz ifadelerine şahit oluyoruz.
“Antrenmanı heyecanla bekliyorum”
Takımın kaptanı Dilara Lökbaş. Hayatının merkezinde buz hokeyi olduğunu söylüyor: “Yedi yaşımdan beri buz hokeyi yapıyorum. 16 yaşımda milli takıma seçildim. Erkek egemen branş diye geçtiği için kadınlara bu branşta öncelik verilmiyordu. İBB’nin ilk kadın buz hokeyi takımının ilk kadın sporcuları olmaktan çok gururluyuz.” Önce eksi 20 derecenin etkisi olarak hararetli hareketlerinin nedeninin konuştukça işini çok severek yapan bir insanın heyecanı olduğunu anlıyoruz. Antrenman için duyduğu heyecanı ise, “Bir önce akşam olsun ve antrenmana gideyim buzun üstüne çıkayım istiyorum. Antrenman saatlerini heyecanla bekliyorum” sözleriyle anlatıyor.
“Annemin gazetede okuduğu haberle piste çıktık”
Buzun üzerine çıkmak kolay görünebilir ancak eksi yirmi derecede uzun süre kaldığınızda soğuk etkisini fazlasıyla gösteriyor. Buzun üzerinde kaymamamız için bize verdikleri krampon benzeri lastikli mekanizmayı ayağımıza geçiriyoruz. Ardından takım kaptanı Dilara’nın kardeşi milli sporcu Alara Lökbaş ile konuşuyoruz. 23 yaşındaki milli oyuncu, kardeşiyle beraber çocuk yaşta buz hokeyine nasıl başladığını anlatıyor: “Annem çocukken TRT 1’de buz pateni yarışmalarını izliyor ve paten kaymayı çok istiyor ama o zamanlar çok yaygın değil ve kendisi yapamıyor. Bir gün gazetede, ‘Yürüyebilen her çocuk kayabilir’ başlığıyla bir haber okuyor. Ardından kardeşimle beni buz pistine götürüyor ve maceramız başlıyor. Üç sene sonra buz hokeyi takımına geçiyor, 16 yaşında da milli takıma giriyoruz. 7 yıldır milli sporcuyum.” Kardeşi Dilara’yla aynı takımda olsa da sahada profesyonelliğin hakim olduğunu söyleyen Lökbaş, “Birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Ama buz pistinde abla-kardeş ilişkimiz kalmıyor. O forvet, ben defans oyuncusuyum. Pas verirken onun nereye kayacağını ne yapacağını tahmin edebiliyorum. Ama bir mücadele veya kavga durumu olduğunda kardeşlik içgüdüsü devreye giriyor ve ona yardım etmeye çalışıyorum” diyor. Bir dönemler buz hokeyi takımından kimsenin haberi olmasa da şimdi daha çok ilgi gördüklerini anlatıyor: “Yıllar önce ‘Buz hokeyi takımı mı var Türkiye’de? Hem de kadın takımı mı var?’ gibi cümleler duyuyorduk. Ama zamanla, çıkan haberlerle daha çok tanınır olduk.” Milli oyuncu “Adrenalinin çok yüksek olduğu bir spor o yüzden aslında yeterince tanısa Türk halkının çok sevebileceği bir branş. Buz hokeyi denildiğinde sadece erkeklerin yapabildiği bir branş akla geliyor ama kadınlar bu branşta çok başarılı” diyor ve pistte kuğu gibi süzülerek arkadaşlarının yanında yerini alıyor.
Git gide buz kesiyor
Ayaklarımızın git gide buz kestiğini hissetmeye başladığımızda ise gözlerimize çocuk yaştaki oyuncuların sahada çokluğu takılıyor. Eğitimin, doğru yönlendirmenin çocukların yeteneklerini sergilemesi ve geleceğini oluşturması için ne kadar etkili olduğuna şahit oluyoruz. Takımın kalecisi 14 yaşındaki Ada Akınç. Anaokulunda buz patenine başladığını daha sonra yeteneğini fark eden bir antrenörün onu buz hokeyine yönelttiğini söylüyor. Bu yönlendirmenin ardından başarı dolu hikayesi başlıyor: “Okulumla birlikte buz pateni yapmaya gittiğim bir yer vardı ve orada profesyonelleştikten sonra buz hokeyine başladım. Öncesinde oyuncuydum ama esnek olduğum için kaleciliğe geçtim, esneklik burada büyük avantaj.”
Kimi abisine kimi babasına özenmiş
Takımın diğer üyelerinden 21 yıldır buzun üzerinde olan Tuğçe Melis Demir (28), pistle ailesinin yönlendirmesiyle tanışmış. Demir, hiç korkmadan başladığı patende 16 yaşından beri milli takımda görevli. Erva Su Kanat ise 6 yaşında serbest seanslarda kaymaya başlamış. Abisinden esinlenerek bu spora adım atan Kanat, kaleci olarak 5 yıldır görev yapıyor. 23 yaşında olan Anna Kholmogorava ise babasının çocukken hokey oynadığını ve onu daha 13 yaşındayken bu alana yönlendirdiğini söylüyor. Yine 13 yaşında paten kaymaya başlayan Olga Shagina ise profesyonel yüzücüyken arkadaşlarının davetiyle buz hokeyine adım atmış. 11 yıldır profesyonel olarak buz hokeyi yapan Shagina, İstanbul’da olmaktan da çok mutlu olduğunu söylüyor.
Türkiye’de ilk karşılaşma 33 yıl önce
Türkiye’de ilk buz hokeyi maçı Ankara Atatürk Buz Pisti’nde yaklaşık 200 seyirci önünde 1988 yılında oynandı. 1989 yılında Ankara’da, Türkiye’nin ilk olimpik buz hokeyi sahasının açılmasıyla çalışmalar hızlandı. 1989 yılında, Cüneyt Kozan ve Fahri Paslı tarafından kurulan ilk hokey okulu, Türk buz hokeyi adına atılmış en önemli adımlardan biri olarak kabul ediliyor. 1991 yılında ilk resmi buz hokeyi maçı yapılıdı. Kadın buz hokeyi takımı ise 2000’li yıllarda kadınların gençler liginde yer almasıyla başladı. 2006 yılında 7 kulübün iştiraki ile Buz Hokeyi Kadınlar Ligi oluşturuldu.