11.08.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Estetik cerrahi, gün geçtikçe gelişen bir alan olup, teknolojik ilerlemeler ve yenilikçi yaklaşımlarla sürekli olarak güncelleniyor. Geçtiğimiz yıllarda moda haline gelen bir akım 5-6 yıl sonra değişebiliyor. Genellikle burun estetiği olarak adlandırılan rinoplasti, en yüksek ortalamaya sahip operasyon sayısıyla en yaygın yüz plastik cerrahi prosedürü olarak listenin başında yer alıyor. Medicana Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsa Özbay, burun estetiği ameliyatları hakkında bilgiler verdi…
Rinoplasti nedir?
Rinoplasti kelime anlamı olarak burun estetiği demektir. Burun iskeleti üzerinde yapılan değişikliklerle burna yeni bir şekil verilmesi işlemine denir. Buradaki değişiklikler sadece iskelet üzerinde yapılır, hastanın cilt kalitesi ve cilt tipi değiştirilemez. Hastanın geçmişte aldığı travmalar, burun şeklinde bozukluklar, nefes alma güçlüğü gibi fonksiyonel nedenlerle yapılabildiği gibi, hastanın hiçbir sağlık problemi olmadığı halde isteğe bağlı kozmetik amaçlı da yapılabilmektedir.
Burun estetiğinde uygulanan birçok teknik var. Bunlardan bahsedebilir misiniz?
Burun estetiği açık ve kapalı tekniklerle yapılabilmektedir. Açık teknikte burnun alt tarafında bir kesi vardır, kapalı teknikte ise cilt kesisi olmadan içerden yapılan kesilerle ameliyat gerçekleşir. Bir de kullanılan cihazlara bağlı olarak günümüzde bir takım isimlendirmeler görmekteyiz. Özellikle piezo cihazı ile birlikte piezo burun estetiği terimi de sıklıkla kullanılmaya başlandı. Piezo cihazı kemik dokuya etkili, yumuşak dokuya zarar vermeden ultrasonik ses dalgalarıyla çalışan bir teknik, dolayısıyla az morluk, az ödem ve az ağrı görülmektedir.
Burun estetiğinde şu anki trendler nelerdir?
Doğal burun estetiği artık daha çok istenmekte. İnsanlar ameliyat olduğunun anlaşılmadığı, oldukça doğal görünümlü burunlara sahip olmak istiyorlar genel olarak.
Burun estetiği olmak isteyen bir hasta adayı sürece nasıl hazırlanmalı?
Öncelikle değişime psikolojik olarak hazır olunmalı ve kişi bu ameliyatı bir başkası için değil kendisi için olmalı. Çalışıyorsa 1 hafta süreyle işinden uzak kalacağını bilmeli. Ameliyat öncesi ne istediğini, nasıl bir burna sahip olmak istediğini iyi düşünmeli ve isteklerini doktoruyla detaylı bir şekilde konuşmalı. Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durulmalı ve kronik bir hastalık varsa ilgili branştan ameliyat olabileceğine dair doktor onayı alınmalıdır.
Kişiye özel burun estetiğini nasıl planlamaktasınız? Süreçlerden bahsedebilir misiniz?
Öncelikle bu noktada kişinin cilt yapısı çok önemli, her cilde her tasarım uygun olmayabiliyor. Kişi kalın bir deri yapısına sahipse burun çok küçülecektir. Hastanın yüz yapısı çok önemli, yüz yapısına uygun nasıl bir burun olacak ise onun detaylıca konuşulması gerekmektedir. Hastanın güzellik algısı ve zevki de çok önemli. Hastanın istekleri ayrıntılarıyla dinlenmeli ve olabilecekler ile olamayacaklar konusunda detaylı bir bilgilendirmede bulunulmalıdır.
Revizyon ameliyatları daha mı zor uygulanıyor?
Evet, daha zor uygulanmakta çünkü önceden kaldırılmış bir cilt olduğu için fibrozis denilen daha sert ve yapışık bir doku ile karşılaşılıyor. Önceki ameliyat ile kıkırdak dokusu alındığı için kıkırdak ihtiyacı kaburga ya da kulaktan alınmak zorunda kalıyor, tabii ki bu durum da ekstra bir zorluk oluyor hastalar için.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Rinoplasti ameliyatı düşünen hastaların psikolojik olgunluğa sahip olması hem kişinin kendisi hem hekimler için önemli. Mükemmel ya da kusursuz bir beklenti içerisine girmenin gerçekçi olmadığının bilinmesi de bir diğer gerekli olan durum. Simetri hassasiyeti olanların, psikolojik tedavi sürecinde olanların, burun ameliyatı ile hayatında somut değişiklik olacağını düşünenlerin bu ameliyatı olmalarını çok fazla önermiyorum. Bir başkasının burnu ile değil kendi burunlarının önceki haliyle kıyaslama yapmalarını söylemek isterim. Önemli olan şeyin ise, kendimiz ile barışık olmamız gerektiğini ve asıl mutluluğun bu şekilde elde edilebileceğini belirtmek isterim.
Rinoplasti öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmeli?
Öncesinde kan sulandırıcı bir ilaç alınmamış olması gerekiyor, yoğun bir stres altında ameliyata girilmemesi lazım. Hastanın psikolojik olarak hazır olması önemli.
Ameliyat sonrasında verilen ilaçları düzenli kullanmak şart. Hasta sigara içmemeli, kiraz gibi kan sulandırıcı yiyeceklerden ve tansiyonu yükseltecek aktivitelerden uzak durulmalı, güneş maruziyeti olmamalı, güneşe çıkarken de güneş kremi kullanılmalı. 3 ay güneş gözlüğü takılmamalı ve gözlük kullanılıyorsa bu dönemde lense geçilmeli.