PazarBodrum Marina kışın başka güzel

Bodrum Marina kışın başka güzel

14.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Milta Bodrum Marina’da sezon kavramı yok. Denizciler 12 ay doya doya denizi yaşıyor. Kış dönemi yarışları, gündüzleri rekabeti, akşamları da dostluğu geliştiriyor

Bodrum Marina kışın başka güzel

Türkiye’de teknede yaşamak, bir yaşam tarzı oldu. Bazı marinalar teknelerin bağlandığı bir liman işlevi görürken, bazı marinalar da yaşayan kasabalar haline geldi. Bodrum Milta Marina da, tekneleri ve alışveriş merkezi ile yaz-kış yaşayan bir kasaba. Yılın 12 ayı, günün 18 saati canlı ve hareketli... Bodrum Marina’nın en önemli özelliğinin başında, burada sezon kavramının olmaması... Birçok marinada denizciler ve tekneler kış uykusuna yatarken, Bodrum’da kış aylarında da sürekli hareket ve aktivite var.
Kış aylarının da hareketli geçmesinin en önemli nedenlerinden biri de, aralık ayında başlayıp mayıs sonuna kadar devam eden Kış Trofesi Yelken Yarışları... Bodrum Açıkdeniz Yarış Kulübü’nün organize ettiği bu yarışlar için hafta sonları 500-600 kişi Bodrum’a ve marinaya geliyor. Ciddi bir iç turizm hareketi yaşanıyor. Çoğu yerde sezon dışı denilen mevsimde, Milta Marina’da hareket devam ediyor. Yarışa katılmayanlar da, havaların iyi geçtiği günlerde tekne ile birkaç saatliğine ya da iki günlüğüne denize açılıyor. Denize açılma fırsatını bulamasalar bile, teknesine gelen denizciler hem Bodrum havası alıyor hem de marinanın sosyal ortamında hoş vakit geçiriyor.
Bodrum Marina’da düzenlenen yarışların diğerlerinden en önemli farklılığı, sosyal aktivitelerinin fazla olması. Özellikle İstanbul’da yarışlar yapıldıktan sonra ekipler teknelerini temizliyor ve güvertede çay kahve bile içmeden marinadan ayrılıp kent hayatının keşmekeşine dalıyor. Oysa BAYK yarışlarına katılanlar gündüz kıyasıya bir rekabet ortamında yarışıyor, sonra da sosyal aktivitelere katılıyor. Akşam yemeği ve canlı müzik eşliğinde, yarıştaki rekabet bitiyor, yeni dostluklar başlıyor, eski dostluklar pekişiyor.

Yer bulmak bir mucize
450 tekne bağlama kapasiteli marinada yer bulabilmek mucizelere bağlı. Kış aylarında denize çıkmayacak tekneler bir yerde toplanıp balık istifi bağlanıyor ve marina yüzde 120 kapasite ile çalışıyor. Marinanın Bodrum ile bütünleşen bir de alışveriş merkezi var. Burada 24 mağaza, yedi restoran ve kafe bulunuyor. Ayrıca marina bünyesinde denizde can güvenliği için arama kurtarma botu ile cankurtaran teknesi de bulunuyor.
Bodrum gerek özel yat sahipleri, gerek de turizme yönelik guletler bakımından Türkiye’de deniz turizminin en önemli merkezi. Bu nedenle hemen hemen tüm tekne ekipman ve cihazlarının yedek parçasını bulmak, yetkili servislerden hizmet almak çok kolay...


Amatör denizcilik sıçradı, marina ihtiyacı arttı
Bodrum Milta Marina Genel Müdürü ve BAYK Başkanı Ömer Karacalar, yelken kulüpleri ve yelken kursları sayesinde Türkiye’de amatör denizciliğin sıçrama yaptığını söylüyor

Bodrum Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, Türkiye’de marina sektörünün duayenlerinden biri. Aynı zamanda da Bodrum Açıkdeniz Yarış Kulübü’nün (BAYK) Başkanı. Ömer Karacalar gibi bir marina ve deniz duayenini yakalayınca, Türkiye’deki amatör denizcilik ve marinalar konusundaki düşüncelerini sordum. Görüşleri şöyle:
-Amatör denizcilik son 10 senede bir sıçrama yaptı. Bunda yelken kulüplerinin ve yelken kurslarının etkisi var. Orta halli insanlar da tekne almaya başladı. Bu da Türkiye’nin marina ihtiyacını artırdı.
-Her ne kadar devlet marina yatırım iznini eskiye göre daha kolay verse de yine de bu izni almak en iyi şartlarda iki-üç yılı buluyor, bazen beş yıla kadar çıkıyor. Marina yatırımları konusunda bürokrasinin hızlanmasında fayda var. Batı Akdeniz dolu. Bir tek Hırvatistan, Yunanistan ve biz varız. Türkiye’nin rakibi Hırvatistan... Eğer vize sorunu çözülür, giriş-çıkışlar kolaylaşırsa, Türkiye ve Yunan adalarını birlikte pazarlayabilir, yat turizminde müthiş bir patlama yakalayabiliriz.
-Balıkçı barınaklarını da yurt turizmine açma çalışması var ama burada da bürokrasi engeli çıkıyor. Yatçının istediği belli: Güvenli bağlama, tuvalet, banyo, su ve elektrik. Balıkçı barınaklarında bu proje gerçekleşirse amatör denizcilik daha da gelişir. Küçük tekne sahipleri için lüks olmayan, daha ekonomik bağlama alternatifleri çıkar.
- Marinalarda yelkenciliğe özendirmek için yelken kulüpleri kurulmaya başladı. Bodrum Milta olarak bunda öncü olduk. Özellikle kış aylarında düzenlediğimiz yarışlar ile hem yelken sporuna hem de bölge ekonomisine ciddi bir katkıda bulunuyoruz. Bazı marinalar bu işe çocuklardan başlıyor. Çok da iyi yapıyorlar. Ancak bizim konumumuzdaki tekne trafiği nedeniyle çocuklara eğitim veremiyoruz. Çocuklara yönelik de eğitim misyonumuz var. Yer bulursak gerçekleştireceğiz.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Balık pirzolası
Bodrum Marina’daki Marinadaki Fener Balıkçısı’nda balık pirzola denemesi ilginç. Levrek, lagos, sinarit, mercan, çipura gibi balıklardan yapılıyor. Balıklar en az 1 kilo ya da daha fazla olmalı... Balığın filetosunu çıkartın. Filetoyu iki ya da üç parmak kalınlığında kesin. Kabukları içe gelecek şekilde katlayın ve uç kısımlarına biraz bastırın. Böylece balık filetoları pirzola şeklini alıyor. Izgarada pişirin. Daha sonra pul biber, kekik, tuz otu ve tereyağı karışımını mikrodalga fırında ısıtın ve balığın üzerine dökerek servis yapın. Tereyağı kullanmıyorsanız
zeytinyağı da olur.