PazarBir tıkla dünyanın her yerine çiçek

Bir tıkla dünyanın her yerine çiçek

28.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın istediğiniz bir noktasına internet üzerinden çiçek göndermenizi sağlayan, 158 ülkeden 50 bin üyeli Interflora teşkilatının başkanlığına seçilen Gazi Doğan: “Avrupalıların çiçek kültürü yüksek. Kahvaltı sofraları için bile çiçek alıyorlar. Türkiye’de ise çiçek genelde özel günlerde armağan edilen bir obje olarak görülüyor sadece”

Bir tıkla dünyanın  her yerine çiçek

Çiçekçilik sektöründe artık dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun sevdiklerinize bir ‘tık’la çiçek yollamak mümkün. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 158 ülkeden 50 bin üyeli İnterflora teşkilatı çiçek siparişlerini birkaç saat içinde alıcıya ulaştırıyor.
“Bütün dünyaya çiçek” sloganıyla çalışmalarını sürdüren ve 158 ülkeden 50 bin üyesi bulunan Interflora Dünya Teşkilatı’nın Türkiye kuruluşu Interflora Çiçekçiler Derneği Türkiye’nin en büyük çiçek kongresini 21 Nisan’da İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Bin 300 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı’nda Interflora’nın başkanlığına Gazi Doğan seçildi. 2008 yılında da başkanlık görevini üstlenen Doğan, Türkiye’de ve Interflora ve parakende sektörününün son durumu hakkında soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Interflora teşkilatı nedir?

Almanya’da 1908 yılında çiçekçilerin bir araya gelmesiyle FLEUROP adlı bir teşkilat kuruldu. Bunu 1923 yılında İngiltere’de kurulan İnterflora teşkilatı izledi.
Her iki teşkilat Avrupa Birliği çatısı altında FLEUROP ve Interflora adıyla birleşerek Avrupa teşkilatını oluşturdu. 1946 yılında da FTD Amerika teşkilatı kuruldu. Bu üç teşkilatın oluşturduğu ve elinde çiçekle koşan adam olarak sembolize edilen konsorsiyum günümüzde 158 ülkede 50 bini aşkın üyesi ile hizmet veren devasa bir organizasyona dönüştü. Türkiye de 1976 yılında 16 üyeyle müracaat ederek teşkilata üye oldu. Azerbaycan ve Kıbrıs da teşkilatın Türkiye ayağına bağlı. Bugün ülkemizde teşkilata bağlı 1380 üye çiçekçimiz bulunuyor. Teşkilatta yer alanların hepsi perakendeci ve seçkin üyeler çünkü bizim müşteri porföyümüz çiçekten anlayan bir grup. Bu teşkilat sayesinde bulunduğunuz şehirden dünyanın herhangi bir noktasındaki birine sadece birkaç saat içinde seçtiğiniz çiçek göndermeniz mümkün.

Haberin Devamı

“Bukette, aranjmanda, ambalajda Avrupa’yı geçmeye başladık”

Sistem nasıl işliyor?

Diyelim ki Singapur’da doğum yapan bir arkadaşınıza çiçek göndermek istiyorsunuz. Teşkilatın internet sitesine girerek buradan evinize en yakın üyemizin adresini öğrenebilirsiniz. Daha sonra o çiçekçiye giderek katalogdan ürünü seçip kod numarasıyla siparişinizi verebilirsiniz. Çiçek en kısa sürede alıcıya teslim edilir. İnternet sitemiz üzerinden de siparişi vermek mümkün.

İnterflora başka çalışmalar da yürütüyor mu?

Her yıl bir hafta süren eğitimler düzenliyoruz. Üye çiçekçilerimizden ustalar bu eğitimlere katıldıktan sonra bir yarışma düzenleniyor. Bu yarışmanın birincisi daha sonra Avrupa Birliği’ne giderek orada düzenlenen yarışmaların birincileriyle yarışıyor. Azerbaycan ve Kıbrıs da bölgemize bağlı olduğu için bu yarışmaya Türkiye üzerinden katılıyor. Çiçek sıkıntısı çekmemek için yarışmayı Türkiye genelinde Ankara, İzmir, Antalya, Kayseri, Samsun gibi kooperatiflerimizin olduğu yerlerde düzenliyoruz. Daha önce gelin buketi dalında beşinci, aranjman dalında da onuncu olduk. Birkaç ay içinde bu yılki yarışmanın hazırlıklarına da başlayacağız.

Haberin Devamı

Türkiye’de ve Avrupa’da perakende çiçek sektörü ne durumda?

Türkiye’de çiçek sektöründe gelişme kaydediyoruz. Bukette, aranjmanda, ambalajda Avrupa’yı geçmeye başladık. Türkiye’de 10 bin perakendeci var. İlgi çok büyük ve çok üyemiz var. Avrupa’da ise sektörün durumu çok iç açıcı değil. Krizden etkileniyor.

“İsrail, İzmir’de çiçek yetiştiriyor”

Türkiye’de çiçek üretimi ne durumda?

Türkiye’de üretim İzmir, Antalya, Mersin, Adana bölgelerinde yaygın. Ancak atadan kalma tohumlar yok olmak üzere. Neredeyse bir tek karanfiller kaldı diyebiliriz. Avrupa’nın sistemine girdikten sonra genetiği değiştirilmiş tohumla kullanmaya başladık. Bu tohumların devamlılığı söz konusu olmuyor. Eskiden gülü boğumundan kesip yeniden diktiğimizde ürün alabiliyorduk. Çelikleme dediğimiz bu yöntem artık bitti. Avrupa’dan gelen tohumları sadece üç yıl kullanılıyor, çoğaltmak mümkün değil. Sürekli yeni tohum almak zorunda olmamızdan dolayı çok masraflı bir sektör. Bu güzel iklim ve topraklar Avrupalıların eline geçse trilyonlar kazanırlar. İsrail Kahramanmaraş’ta, İzmir’de yerler alıp çiçek yetiştiriyor mesela.

Haberin Devamı

“En çok tercih edilenler sümbül, karanfil ve papatya”

* Avrupalıların çiçek kültürü yüksek. Sabah kahvaltılarıiçin alışverişe çıktıklarında bir demet çiçek alıp, masalarına koyup kahvaltılarını öyle yapıyorlar. Bu bizde yeni yeni gelişmeye başlayan bir olgu. Türkiye’de ise çiçek genelde özel günlerde armağan edilen bir obje olarak görülüyor.
* Çiçek satın alma konusunda “sosyetik gruplar” daha aktif. Avrupa’daki çiçek kültürünü gördükten sonra evlerinde çiçek bulundurma ihtiyacı hissediyorlar. Orta sınıflar ise genelde yapay çiçeklere yöneliyor.
* İnsanlara kendi yaşam alanlarını güzelleştirmek adına çiçek alma kültürünü kazandırmak için çabalıyoruz. Çoğu zaman fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz. Ancak yine de müşterilerimizin sadece yüzde 30’u çiçeği bir ihtiyaç olarak satın alıyor.

Haberin Devamı

“Burada Anadolu’dan gençler, Avrupa’da kadınlar çiçekçi”

Çiçekçilik mesleği kendini nasıl devam ettiriyor?

Bu meslek daha ziyade çıraklık yoluyla ya da aileden çocuklara geçerek kendini sürdürüyor. Ben 16 yaşımdayken babama İstanbul’a gitmek istediğimi söyledim. Memleketim Sivas’tan İstanbul’a geldim ve burada bir çiçekçinin yanında çıraklığa başladım. Daha sonra kendimi geliştirerek kendi çiçekçimi açtım. Şimdi benim oğlum da mesleği devam ettiriyor. Burada genelde Anadolu’dan gelen gençler Avrupa’da ise kadınlar bu işi yapıyor. Bunların eğitimini veren okulların da açılması gerekiyor. Belediyelerle işbirliği yaparak aranjman, tasarım gibi konularda kurslar düzenlenebilir. Avrupa’da sertifika programları var.

Bir tıkla dünyanın  her yerine çiçek

Murat Paşalı (en solda): “Çiçek kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.”

“Yarın ölüp gidecek deyip çok pazarlık ediyorlar”

İnterflora’nın Türkiye’deki üyelerinden olan Acarkent’teki Paşalı Çiçekçilik’in sahibi Murat Paşalı ise müşterilerin fiyat konusunda çok pazarlık ettiğini belirtiyor. Acarkent’te yaşayanların üst gelir grubundan kişiler olması nedeniyle çiçek konusunda bilgili olduklarını söyleyen Paşalı “Çoğu zaman ‘Yarın ölüp gidecek. Niye bu kadar para vereyim?’ diyerek pazarlık etmeye çalışıyorlar. Ancak kârımız ne kadar az olsa da çiçek kültürünü yaygınlaştırmak için elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyor.