Pazar"Artık ciğerden, pırasadan bile lahmacun yapıyorlar"

"Artık ciğerden, pırasadan bile lahmacun yapıyorlar"

20.03.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Ispanaklı, pırasalı lahmacunu piyasaya sürüyorlar. Böyle iş olmaz" diyen 45 yıllık kebap ustası Sait Özbilen, bu kez Crowne Plazadaki "Urfa Geceleri" için kebap hazırlıyor

Artık ciğerden, pırasadan bile lahmacun yapıyorlar

Sait Özbilen çok iddialı konuşmasa da Sait Restoranın işletmeciliğini yapan oğlu Haluk Özbilen "Bizden iyi lahmacun yapan yer yok, bu konuda herkesle iddiaya girebilirim" diyor.Son günlerde büyük otellerin düzenlediği yöresel etkinliklere Crowne Plaza Hotel de "Urfa Geceleri" ile dahil oldu. Veranda Restaurant 27 Marta kadar Urfa Sıra Gecesi ekibinin şarkıları eşliğinde Urfa yemekleri verecek. Bu iş için kebap ustası Sait Özbilene teklif götüren Crowne Plaza Hotel Yiyecek İçecek Müdürü Sarper Hilmi Suner, "Biz kebapçı değiliz, bu işin mimarı Sait ustadır. Sait bey kebapçıların duayenidir, bu yüzden Sait ustayı seçtik" diyor. "Kebabı ya yağlı yiyeceksin ya da hiç yemeyeceksin" Kebapları 40 yıldır yanımda çalışan ustalara yaptıracağım. Ben zaten emekli oldum artık. 72 yaşındayım, 45 yıldır da kebapçılık yapıyorum. Artık dükkanın başında oğlum duruyor. Sait bey, Crowne Plazadaki "Urfa Geceleri"nde tüm kebapları siz mi yapacaksınız? İstanbuldayken bir gün Rum komşuma lahmacun yapmıştım. "Sait abi bunu sen mi yaptın?" dedi. "Ben yaptım" diye cevap verince "Yahu sen bu lahmacunu yapsana burada. Şahane olmuş" dedi. İstek üzerine başladım. Ağabeyimden borç aldım. Urfadan İstanbula gelip bu işe başladım. Kebapçılığa nasıl başladınız? Lahmacun ve kebabın eti koyun eti olmalıdır. Hamuru mutlaka çok ince açılmalıdır. Bir de kebap yağlı olmalı, yağsız kebap bir şeye benzemez. Ya yağlı yiyeceksin ya da kebap yemeyeceksin. Lahmacunu ciğerle, ıspanakla, pırasayla bile yapanlar var. Eğer gerçekten kebapçılık yapıyorlarsa bunları yapmasınlar. İyi lahmacun ve kebap nasıl yapılır? "Hasan Pulur, Bülent Ersoy ve Yılmaz Erdoğan da müşterilerim arasında" Bizim dükkanda yapılıyorsa hiç değişikliğe uğramaz kebap. 45 senedir yapıyorum bu işi. Lezzet hep aynı. Neden? Çünkü malzeme aynı. Usta değişir ama malzeme değişmez. Kadıköyde oturan bir müşterim var, 20 senedir gelmiyordu. Geçen gün geldi, "Sait usta hiç bozulmamış kebapların" dedi. İstanbulda yapılan kebapla Urfada yapılan kebap arasında bir fark var mı? Bana sorarsanız rakı içmek doğru değildir. Ben rakının acısını çekiyorum şimdi. Biz Adanadan köyden hakiki şalgam getirtiyoruz, onu veriyoruz kebabın yanında. Sizce kebabın yanında ne içilmeli? Rakı içmek doğru mudur? Yılmaz Erdoğan, Bülent Ersoy, gazetecilerden Hasan Pulur, Aydın Doğan ilk aklıma gelenler... Crowne Plazadaki etkinliğin mönüsünde Urfa kebabı, şiş kebabı, tavuk kanat, ev yapımı lahmacun, güveç, çiğköfte, içliköfte ve baklava olacak. Mönünün fiyatı içki hariç 55 YTL. Rezervasyon için: (0212) 560 81 00 Ünlü müşterileriniz var mı peki Sait Restorana gelen? "Koyun etini parça parça yapacaksınız. Toprak güvece koyacaksınız, içine bir tane büyük soğan doğrayacaksınız. Bir kaşık da Urfa yağı veya tereyağı ekleyeceksiniz. Onu fırına atacaksınız, kavrulacak. Kavrulduktan sonra altına iki kilo patlıcan üstüne de iki kilo domates ve bir kilo acısız biber doğrayacaksınız, tekrar fırına atacaksınız." Sait ustanın güveci