PazarArka sıradakilerin umut projesi

Arka sıradakilerin umut projesi

06.06.2021 - 03:05 | Son Güncellenme:

Anaokulu öğretmeni Meral Bağışcan’ın Liseyi Bitiriyorum Projesi artık yüzlerce genci okulla buluşturan bir gerçeğe dönüştü.

Arka sıradakilerin umut projesi

Seyhan Akıncı - Onlar sınıfları dolduramasa da yeniden okullu olmanın heyecanını yaşıyorlar. Kimi genç yaşında evlenip bırakmış okulu kimi istediği liseye giremeyince gittiği okulda bir türlü mutlu olamayıp ayrılma kararı vermiş. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde 5.6 milyon liseli gencin 1.5 milyonu eğitim hayatından kopmuş durumda. Sadece İstanbul’da bu oran 300 bin kişi. Rakamlar bu kadar yüksekken bu eğitim öğretim yılı sonunda yaklaşık iki milyon gencin daha liseden mezun olacağını da belirtmekte fayda var. Meral Bağışcan bir anaokulu öğretmeni. 2016’da bir yakınının oğlunun liseyi bırakması sonrası kendini onun için çabalarken bulmuş. Çabası da boşa gitmemiş ve genç yeniden eğitim hayatına dönmüş. Bu dönem onun benzer durumdaki gençlerin farkına varmasını sağlamış. Neler yapabilirim diye düşünürken İstanbul Gönüllüleri ile yolu kesişmiş ve Liseyi Bitiriyorum Projesi şekillenmiş. Proje çeşitli nedenlerle lise eğitimini yarım bırakmış 15-28 yaş arasındaki gençlerin liseyi bitirmelerini hedefliyor. Bunun için her öğrenciyle ilgilenen bir rehber var. Rehberler belli eğitimlerden geçtikten sonra bir öğrenci ile eşleştiriliyor ve sınav takvimi boyunca gençle yakından ilgileniyor. Projede şu anda toplam 380 gönüllü rehber ve 420 aktif öğrenci var. Liseyi Bitiriyorum Projesi’nin yaratıcısı Meral Bağışcan ve proje sayesinde yeniden eğitim hayatlarına geri dönen öğrencilerle konuştuk.  

Haberin Devamı

 Azat Altun: “Hayatımı değiştirdi”

Arka sıradakilerin umut projesi

Liseye kayıt yaptırdığım zaman okul çok sıkıcı gelmişti. Öğretmenlerimi seviyordum ama arkadaş çevrem kendimi kötü hissetmeme neden oluyordu. Başarısız olunca da kendimi kötü hissediyordum. Bu yüzden aileme okula gitmek istemediğimi söyledim. Bir süre sonra evde oturmaktan çok sıkıldım. Çalışmak istiyordum. Yaptığım başvurularda ortaokul mezunu olduğumu yazınca iş bulamadım. Tekrar liseye devam etmeye karar verdim. Rehberimin desteği ve güveniyle bu yolda yalnız olmadığımı bilmek beni motive eden diğer şeydi. Rehberim dışında projede yer alan diğer öğrencilerle iletişim halinde olmak beni çok mutlu etti. Bu proje hayatımı değiştirdi. Projenin daha çok gencin hayatına dokunmasını yürekten istiyorum.

Haberin Devamı

Samet Güçlü: “İnşallah liseyi bitirip üniversiteye gideceğim”

Arka sıradakilerin umut projesi

21 yaşındayım. Sanayide çalışıyorum. Ortaokulun sonunda okulu bırakma kararı aldım. Liseye hiç gitmedim. O yaşımdan beri çalışıyorum ama çalışmam okumama engel değildi; asıl sorun o zamanlardaki ortamdı. Kararımı 3 yıl önce değiştirip açık öğretim kursuna yazıldım fakat yeterli azmi ve istikrarı gösteremediğim için sürekli erteledim. Proje sayesinde azim ve istikrar kazandım. Bu projeyle çalıştığım markette müşteri olan Aysun Hanım vasıtasıyla tanıştım ve işleyişi öğrenince kabul ettim. Proje bana en çok azimli bir insan olma ayrıcalığı kattı.

Oktay Yurtseven: “Proje kendimize inanmamızı sağlıyor”

Arka sıradakilerin umut projesi

23 yaşındayım. Aplikasyon işi ile uğraşıyorum. Eğitimime istemeyerek de olsa ara vermek zorunda kaldım. Ancak daha sonra gelecekle ilgili planlarım, ailemin ve çevremin de etkisiyle liseye devam etmeye karar verdim. İstanbul Gönüllüleri beni benden fazla düşünerek bu projeyle buluşturdu. İnanmak başarmanın yarısıdır. Bu proje kendimize inanmamızı sağlıyor. İşler yolunda giderse iş yeri açmak istiyorum.

Meral Bağışcan: “Şimdiki hayalim onlara meslek edindirmek”

Şu an İstanbul’da 34 ilçede faaliyetteyiz. Gençlerin büyük çoğunluğu liseden ilk 6 ay içerisinde ayrılıyor. Ortaokulda aldığı eğitim sonrası zorlanıyor, yaşıtları tarafından zorbalığa maruz kalıyor ya da oturduğu yere uzak olduğu için gidemiyor. Öğrenciler iki yıl öncesine kadar eğitimlerine devam etmek konusunda bu kadar istekli değildi ama son iki yılda zorlaşan koşullar kararlarını değiştirdi. Projeden yararlanmak isteyen öğrenciler ya da rehber olarak gönüllü olmak isteyenler istanbulgonulluleri-liseyibitiriyorum.org’dan ya da liseyibitiriyorum@istanblugonulluleri.org’da bulunan kayıt formlarını doldurarak bizimle iletişime geçebilir. Liseyi Bitiriyorum Projesi benim hayalimdi şimdiki hayalim bu gençlere bir meslek edindirebilmek.

Haberin Devamı

Arka sıradakilerin umut projesi

Gülay Kaya: “Bir kadın yalnızken de güçlüdür”

26 yaşındayım. İki oğlum var. 18 yaşında evlendim ve eğitimimi yarıda bıraktım. Evliliğimi bitirmek zorunda kaldım. Çocuklarıma verimli bir anne olabilmek için eğitimimi tamamlamak istiyorum. Bu nedenle Liseyi Bitiriyorum Projesi’ne dahil oldum. Bu kararı; güçlü, iyi yerlere gelmiş bir anne olmak için verdim. Ben ne kadar bilgiyle haşır neşir olursam ileride öyle çocuklar yetiştireceğimi düşünüyorum. Ayrıca bir kadının yalnızken de güçlü olduğunu göstermek istiyorum. Çevremdeki insanlar okuman bu saatten sonra işe yaramaz, artık çocukların var deseler de onlar gibi düşünmüyorum. Projeyi bir yakınımdan duydum. Hemen form doldurdum ve beni aradılar. O kadar mutlu oldum ki! Şu anda hiç beklentisi olmayan bir anneye, bir insana aslında hayatın hep devam ettiğini ve savaşmadan, emek vermeden hiçbir şeyin olmadığını gösterdi. Liseyi bitirmek ve mezun olmak istiyorum.

Haberin Devamı

Arka sıradakilerin umut projesi

Burçak Kaya: “Proje sayesinde okuma azmi kazandım”

İki kere üst üste sınıfta kalınca eğitim hayatını bıraktım. Ancak sonra çalışma ortamımda okumanın gerekliliğini gördüm. Liseyi Bitiriyorum Projesi internette duyuru şeklinde karşıma çıkınca araştırdım ve projeye başvurdum. Okulu bırakırken ailem tepki vermişti devam etme kararımı duyunca çok sevindiler ve desteklediler. Şimdi üniversite okumayı düşünüyorum. Gelecekte çok iyi bir kariyer sahibi olmak istiyorum. Eğitime ara veren gençlere bu projeden yararlanmalarını tavsiye ederim; benim kardeşim de bu projeden yararlanıyor. Bu proje sayesinde okuma azmi kazandım. Rehberlerimle konuştukça hevesim ve hırsım arttı.

Haberin Devamı

Arka sıradakilerin umut projesi

Adem Burak Demir: “Hayatta, hiçbir şey için geç olmadığını anladım”

30 yaşındayım, bekarım ve ailemle birlikte yaşıyorum, tekstil sektöründe çalışıyorum. Beni bu noktaya getiren lise tercihim oldu. Meslek lisesine gitmeyi çok istiyordum ama olmadı. Düz liseye gitmek zorunda kaldım. Bu beni mutsuz etmişti. Bir de okul ve arkadaş çevrem çok iyi değildi. Ben de arkadaşlarıma ayak uydurunca öğrenim hayatımı bitirmek zorunda kaldım. Çalışma hayatının zorluklarını görünce eğitimli olmanın önemini kavradım. Bu proje sayesinde liseyi bitirip, diplomamı aldım. Kendime güvenim geldi. Hedefim; üniversite mezunu olmak. Proje sayesinde artık hayatta hiçbir şey için geç olmadığını da anlamış oldum.

Arka sıradakilerin umut projesi
Yazarlar