Pazar6 ay öncesinden gebeliğe çift olarak hazırlanın

6 ay öncesinden gebeliğe çift olarak hazırlanın

13.10.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Bebeğin sağlığını anne ve babanın sağlığı belirler. Bebek beslenmesi henüz anne rahmine düşmeden önce başlar. Anne-baba olmayı planlıyor ama sağlıksız besleniyorsanız, obezseniz veya kan değerleriniz çok kötüyse hamilelik öncesi hazırlıklara başlamalısınız

6 ay öncesinden gebeliğe çift olarak hazırlanın

Diyetisyen Feride Ağır - Bebek sahibi olmayı düşünen anne ve baba adayları 6 ay süreli bir arınma ve iyileşme programına girmelidirler. Sağlıkla dünyaya gelecek bir bebek hatta sağlıklı nesiller için sağlıklı gen aktarımları gereklidir. Anne tek başına bebeği oluşturan kişi değildir. Evet, onun vücudunda beslenir orada hayat bulur cenin ancak babadan aldığı sağlıksız hücreler varsa bebeğin sağlığı yine olumsuz etkilenecektir. O nedenle çiftlerin her ikisinin de 6 ay sürecek bir tür arınma programına ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

- Sağlıklı gebeliği planlamaya nasıl başlayalım?

1) Alkol ve sigara tüketiminiz varsa hemen bırakın

2) Paketli gıdalar, dondurulmuş gıdalar, cips gibi bulyon gibi katkı maddelerini fazlaca içeren besinleri hayatınızdan çıkarın.

3) Yemeklerinizi margarinlerle ve sıvı yağlarla değil doğal zeytinyağı ile yapın.

4) Toksinler başta yağ dokusu olmak üzere karaciğerinizde de fazlaca biriktiğinden her ikiniz de kilo verin ve karaciğer temizleyecek kürler tüketin.

5) Tuzu, şekeri ve unlu gıdaları azaltın.

6) Ekmeğinizi tam buğday ekmeği yada çavdar ekmeği veya çok tahıllı ekmekler olarak tercih edin.

7) Günde 1 avuç eğer kilonuz fazlaysa yarım avuç kadar çiğ kuru yemiş tüketin.

8) Her ikiniz de sabahları aç karnına 1 bardak maydanoz kürü + 1’er adet omega-3 ve probiyotik kapsül alın. Vücutta arınma bu şekilde daha hızlı olur ayrıca aktarılacak hücreler Omega-3 bakımından zengin hale gelir ve annenin omega depoları dolmuş olur.

Haberin Devamı

9) Yemekleriniz de bol miktarda yeşil yapraklı sebzeler olsun örneğin yeşil salata tüm öğünlerinizde olsun çünkü yeşil pigmentler detoks etkisi yapar toksinleri süpürür.

10) Anne adayı vitamin değerlerine baktırdıktan sonra Demir, folik asit, D vitamini takviyeleri almaya başlamalıdır. Elbette doktor kontrolünde.

11) Düzenli yürüyüş veya egzersiz yapın. Fiziksel aktivite vücutta yağ oranınızın dolayısı ile toksinlerinizin azalmasını sağlar. Anne adayının kaslarının kuvvet kazanması da gebeliğin daha sorunsuz atlatılmasına yardımcı olur.

12) Şekerli ve asitli içecekler, kahve ve çayı azaltın hatta mümkünse bırakın. Bunlar yerine taze sıkılmış meyve suları, su ve kan şekerini dengeleyen bitki çayları ekleyin.

Arınma diyeti önemli

Amerika’da yeni doğan bir bebekte uyuşturucu kullanan anne babaların çocuklarında görülen bir anomali saptanıyor ancak her ikisi de bunu reddediyor. Gebelik öncesi veya sırasında uyuşturucu almadıklarını söylüyorlar. Ancak bebeğin babası 15 sene önce yaklaşık 4 sene boyunca uyuşturucu madde kullandığını itiraf ediyor. Bebek ve çift ile yapılan bu çalışma sonucunda tüketilen gıdalar, alınan alkol veya uyuşturucu maddelerin kişilerin genetiğine sperm ve yumurtalarına işlediği ve yıllar sonra bile bunların etkisinin görülüp gelecek nesillere aktarılabileceği sonucuna varılıyor.

Haberin Devamı

Daha 5 yaşında karaciğer yağlanması, insülin direnci, kolesterol öyküsü ile gelen küçük danışanlar sizce 5 yıl içinde kötü beslendikleri için mi bu hale geldiler yoksa anne babalarının beslenme öykülerinden mi etkilendiler?

Cevap ne yazık ki ikinci şıkta saklı…

Anne-baba adayı için örnek arınma listesi

Kahvaltı Öncesi

- 1 kapsül omega3

- 1 kapsül probiyotik

- 1 bardak maydanoz kürü

Kahvaltı

- 3 haşlanmış yumurta

- 1 yemek kaşığı keten tohumu + 1 yemek kaşığı teretohumu eklenmiş 1 kase keçi yoğurdu

- 3 tam ceviz

- 1 muz

- (Ekmek ve türevleri yok)

 Ara öğün

- 1 bardak maydanoz kürü

- 1 avuç kuru yemiş

Öğlen

- 1 kase çorba

- 1 tabak yeşil mercimek yada mantar sote

- 8 kaşık basmati pilav

- 1 kase keçi yoğurdu

- Bol yeşil salata

Ara öğün

- 1 bardak maydanoz kürü

- 2 adet meyve + 1 avuç çiğ kuru yemiş

Haberin Devamı

 Akşam

- 1 kase arınma çorbası

- 1 kase keçi yoğurdu

- Bol salata

Ara öğün

- 1 bardak maydanoz kürü

- 1 avuç çiğ kuru yemiş

NOT: 3 hafta boyunca tamamen et ve türevlerinden uzak durulmalı. Bitkisel protein içeriğinin düzenlenmesi için diyetisyen desteği almanızı öneririm.