
Madonna bize gerçekten subliminal mesaj mı veriyor?
Pop müzik denilince aklınıza kim geliyor bilemiyorum ama 5 isim saymanız istenirse muhtemelen biri Madonna'dır. Yaşayan en popüler, en sevilen pop starların başında Madonna. Yaptığı her hareketi olay olan, kendisini sürekli yenileyen, her daim yenilik peşinde koşan bir star olan Madonna bizim hayatımızda ne kadar yer ediyor? Madonna bizi gerçekten olumsuz mu etkiliyor?
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu'nda uuyuşturucu madde bağımlılığına dair yaptığı sunumda Madonna'ya da değindi ve Madonna'nın adının aslında subliminal mesaj taşıdığını söyledi.
Aşıcıoğlu, konuşmasında örnekler vererek Madonna'nın adındaki sessiz harflerin aslında uyuşturucu maddeyi bilinçaltımıza ittiğini belirtti ve şunları söyledi:
"Bakın, Madonna dünya turnesi kapsamında Türkiye'ye geldi dört beş yıl önce. Madonna'nın içindeki sesli harfleri çıkartın lütfen 'm' ilk harfi —'a'yı çıkartın- ikinci harf 'd' üçüncü harf 'n' dördüncü harf 'n'. Yani 'mdnn'. 'MDMA' diye bir madde var ya 'ecstasy', 'mdnn'… Bir bakın turne kapağına, böyle kafası bulanmış, madde keyfinde olmuş bir kadın yüzü. Bakın, bu, gizli subliminal mesaj."
Küçümsememek lazım
Konu hassas bir konu. Uyuşturucuya dair alınan her önlem ya da uyuşturucunun önlenmesi için alınacak her tedbirin yanında olmamız gerekiyor; dolayısıyla "Yahu koskoca Madonna'nın adı da oradan mı gelirmiş?!" filan dememek gerekiyor.
Subliminal mesaj konusu epey büyük, epey önemli bir konu.
Popüler kültür ve bilinçaltı mesaj
Pop müzik dünyasında sadece Türkiye'de değil aynı zamanda dünyada da epey uzun bir zamandır "Popüler kültürdeki bilinçaltı mesajlar" konusu tartışılır, dönem dönem tavan yapar, dönem dönem alttan alta da olsa gündemde kalmaya devam eder.
Subliminal mesaj derken neyi kastediyoruz? Farkında olmadan bilinçaltımıza işleyen mesajlar.
Çözüm var mı?
Yani çocukken televizyon karşısında bir çizgi film izlerken cinsellik içeren bir öğeyle denk geldiğimizde bilinçaltımıza cinsel bir mesaj verildiği ve bu durum farkında olmadığımız, dolaylı yollardan bize iletildiği için tehlikeli olduğu vs. anlatılıyor.
Doğruluk ya da yanlışlık kısmından ziyade ben işin "Bir popstar bizi ne kadar etkiliyor?" kısmını daha çözüme odaklı buluyorum.
Bir popstar bizi etkiliyor ama o kadar da etkilemiyor bana sorarsanız.
"Onlar öyle" diye ötekileştiriyoruz
Popüler kültür ikonları diyelim ya da ille de popstar dememize gerek yok; popüler kültür figürleri, kısa vadede evet etkisinde kalabileceğimiz ölçüde çekici, cezbediciler.
Ama tıpkı Madonna gibi uzun soluklu figürlerin hayatımıza gerek dolaylı gerekse direkt o kadar da "Tak!" diye bir etkide bulunduklarını düşünmüyorum.
Biz onları kabullendik, onlara onları yakıştırıyoruz. Bu ne anlama geliyor? Kendimizden farklı görüyoruz onları. O kadar da içselleştirmiyoruz yaptıkları çılgınlıkları.
Lady Gaga ve etten kıyafeti
Örnek olarak Lady Gaga, etten bir kıyafet giydiğinde "Lady Gaga işte, yapar bunu" diyoruz. Bir nevi ötekileştiriyoruz. "Etten de kıyafet yapılır ve giyilebilir, bu normal bir şey" şeklinde bir subliminal mesaj varsa şayet biz yine de durumun farkındayız. Lady Gaga etten kıyafet giydiği yıl etrafta hiçbir kimseyi görmediysek ya da insanlar et yemekten toplu halde vazgeçmediyse ve bir trend haline dönüşmediyse bana sorarsanız onlar öyle, biz de böyleyiz.
Yüzeye çıkabilecek olgunlukta değiller
O figürleri "Onlar yapar, biz normaliz, standart insanlarız, yapmayız" diye ötede tuttuğumuz için dolayısıyla bilinçaltımıza işleyen herhangi bir şeyin yüzeye çıkabilecek olgunluğa erişmediğini düşünüyorum.
Ayrıca teknoloji çağındayız, Danla Bilic artık Banu Alkan'dan daha popüler, artık o kadar kısa süreli etkisinde kalıyoruz ki ünlü ya da yarı ünlülerin.
Belki de bu en büyük şansımız.
Ne dersiniz?
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr