Geri Dön
Youtube'daki 'tık şöhreti' nelere yol açabilir?

Youtube'daki 'tık şöhreti' nelere yol açabilir?

Andy Warhol ne demişti? Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak. Evet, doğru. Youtube sayesinde herkes milyonlarca kişi tarafından izlenebilir. Peki Youtube'daki 'tık şöhreti' ilerde nelere yol açabilir?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Başarılı olma duygusu pekişmiyorsa..."

Haberin Devamı

Sosyal medya uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, çocuk ve gençlerin sosyal medyada beğeni alabilmek için farklı yollara başvurduklarını ve buna 'tık şöhreti' denildiğini söylenmiş. İstenilen, beklenilen şöhret yaşanmadığı zamanlarda çocukların ve gençlerin psikolojilerinin bozulduğunu belirterek anne ve babalara seslenmiş. "Aile yapısında eğer siz çocuğun başarılı olma duygusunu pekiştirmiyorsanız, çocuk bu pekiştirmeyi sanal alemde aramakta. Bu yüzden anne ve babalar lütfen çocuklarınızın başarılarını pekiştirin, onların ortaya koyduğu performansı takdir edin ki böylesi ne olduğu belli olmayan sosyal ağlarda, bu vahşi ormanda çocukları yalnız bırakmayın" demiş Eraslan.

Milliyet

Hatayı kimde aramak lazım?

Haberin Devamı

Profesörün söyledikleri önemli. Çünkü ilgi çekmeyi heyecan verici bulan gençler soluğu sosyal medyada alıyor. Sosyal medyanın suçu değil. Herkese açık bir platform. Dijital dünyadayız. Ama burayı kontrol altında tutmak gerekli. Ve en önemli çözüm yolu da elbette ailede başlıyor. Aileleri tarafından onaylanmayan çocuklar soluğu sosyal medyada alıyor ve dikkat çekmek için akıllarına gelen bütün eylemleri sergiliyorlar. Bu çocuklara "Sen neden böyle davranıyorsun?" demek yerine hatayı ailelerinde aramak daha doğru değil mi?

Milliyet

Aile ve okullardan başlamalı

Youtube'daki 'tık şöhreti' birçok tehlikeye gebe olsa da doğru analiz etmek gerekli. Video çağındayız. Yazının gücünün üzerine görselin çarpıcılığı eklendi. Görmek her geçen gün daha da önem teşkil etmeye başladı. Görsel iletişimin, göz temasının bu kadar ön plana çıktığı bir devirde yaşanacak problemlerin önüne geçmek için ailelerin bilinçlenmesi ve daha da önemlisi bu dijital çağa uygun bir eğitim sisteminden geçilmeli küresel çapta. Okullarda sosyal medya dersleri verilmeli ilkokuldan itibaren. Dijital devrim dönemine okuldan, ailelerden adapte olunmalı. Çocukları suçlamak en kolayı. "Neden çocuklar bu halde?"nin kritiği çok daha doğru yapılmalı...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler