Tayvan'dan eğlendiren çay: Bubble tea
"Çay ile eğlence olur mu?" demeyin. Bubble tea ile oluyor. Gelin özellikle yurt dışında fırtınalar kopartan Bubble tea'ye Molatik olalım...
Gastronomi dünyasının gizli sırlarını keşfe çıkalım. Hayata kısa bir mola verelim. "Çay ile eğlence olur mu?" demeyin. Bubble tea ile oluyor. Önemli olan zaten tadı değil, önünüze konulduğunda tüm masayla ilişkiyi keserek pipetinize o minik baloncukları almaya çalıştığınızda düştüğünüz o komik sahneler sizin keyfinizi yerine getiriyor. Sürekli çayın içinde o baloncukları bulmaya çalışmak inanılmaz eğlenceli oluyor. Tadım anında "Yutma, çiğne" denilerek yapılan komik sohbetler de cabası.
Sıradan buzlu çayların ötesinde renk cümbüşü ve tadıyla farklılık yaratan Bubble tea, Tayvan’da 1980’lerden beri içiliyor. Ülkemizde son birkaç yıldır popüleritesini artırdı. Daha henüz bu içecekle tanışmayanlar var. Çay bazlı olan bu soğuk içeceğe artık ulaşmak çok kolay. Aslında hafif süt ekleniyor ama bizim damak tadımıza çok uymuyor. Genelde siyah ve yeşil çay bazlı oluyor.
Türkiye’de inci çayı olarak bilinen küçük sakız gibi yumuşak balonların içindeki o tatlı meyve püreleri çay sevmeyenleri bile çaya alıştırıyor. Eğer havalı olmaktan hoşlanıyorsanız, bardağınıza bir parça da yenilebilir sim bile ekletebilirsiniz. Böylece pırıl pırıl parlayan turuncu, mavi, yeşil, kırmızı, pembe renkler enerjinizi yükseltecektir.
Karaköy’de çay denemeleri
Boş olan daha izole saatlerde İstanbul Karaköy’e uzandığım bir hafta sonu bubble tea'yi tattım. Konu hakkında bilgili bir barista olan Ahmet ile tanışmamız sonrasında ön yargıyla yaklaştığım bubble tea hakkında oldukça bilgi edindim. Hiç bıkmadan büyük bir nezaket ile bana tek tek yaban mersini, mango, limon ve daha birçok bubble çeşidini tattırdı. Ahmet henüz genç ve iş hayatında temiz gözlere sahip. İçinden geleni açıkça söylüyor. Elbette pandemi gereği uzun uzun sohbet edemiyoruz. Ama yine de birkaç tavsiye almak çok güzeldi. Faydası saymakla bitmeyen hibiskus çayı ile bir bubble tea hazırladı. Önce hibiskus çayını demliyorsunuz ve demini aldıktan sonra çayı soğutuyorsunuz. İçine o minik baloncukları istediğiniz kadar katarak büyük kıvrak pipetler ile içiyorsunuz. Ben hibiskus çayına mango baloncukları yakıştırdım. Ekşi sevenler limon da katabilir. En popüler bubble tea ise kavun diye duydum. Oldukça ferah ve yaz günleri için ideal bir içecek.
Mavi kelebek çayı ile bubble tea karışımı
Bubble tea’nin yanı sıra yine Uzakdoğu’dan gelen mavi kelebek çayı ile tanıştık. Tayland’ın kuzey bölgesindeki dağlık alanlarda yetişen Mavi kelebek sarmaşığı (Blue butterfly pea) orkide bitkisi çiçeklerinin güneşte kurutulmasıyla elde ediliyormuş. Buz, limon ve gazoz ile yapılan göz alıcı renkleriyle mutluluk veren bu çayın aslına tadı yok. Ama gazozun varlığı hoş bir tat veriyor. Her malzeme iksir gibi birlikte sunulursa başarılı oluyor. Bu arada biz çayı mavi beklerken gelen parlak mor ve pembe tonlarındaki renk cümbüşü bizi hayrete düşürdü. Yapılırken içine katılan o bir limon ya da herhangi bir asidin mavi çayın rengini maviden pembeye veya mora çevirdiğini anladık. Dediğim gibi gastronomi dünyası bir cennet ve daha keşfedilmemiş daha birçok gizli kalmış hazine var.
İstanbul’da bubble tea içmek isteyenlere Karaköy Osmanlızadeler, Bubble İstanbul-Nişantaşı, Melez Tea Bar Maslak, Bubble Pup-Beşiktaş’ı öneriyorum.
İstanbul’un en iyi çay mekanlarından Dem ise Bubble Tea çeşitlerinden böğürtlenli, frenk üzümlü, çilekli ve hibiskusu misafirlerine sunuyor.