Reading slump nedir? Reading slump'la nasıl başa çıkılır?
Reading slump tabirini son dönemde özellikle sık sık duymaya başladık. Youtube'ta kitaplar üzerine videolar çeken Booktuber'lar sıklıkla reading slump'tan bahsediyor. Peki reading slump nedir? Reading slump'la nasıl başa çıkılır?
Kitap okumayı seven herkesin muhakkak reading slump'a dair bir fikri var. Olmayabilir de elbette. O zaman işte tanımını yaparak başlayalım. Reading slump tabiri okuyamama durumunu anlatıyor. Henüz Türkçede tam olarak oturmuş bir karşılığı yok. Ancak bu tabir Türkçede 'okuma yalpalaması' gibi bir anlam taşıyor. Okuyamama, tıkanma gibi durumlar söz konusu yani.
Reading slump'a girdiğinizi nasıl anlarsınız?
Reading slump dönemlerinde okuyucular eline kitap almaya üşeniyor. Kitap alsalar dahi en fazla 5-10 sayfa çevirebiliyorlar. Okurken dikkat dağılması yaşanıyor. Kitabı bir kenara bırakıp "Okuduklarımı anlamıyorum" şeklinde düşünceler beliriyor. En sevdiğiniz yazara ait bir kitap bile sizi bir türlü içine alamıyor. Yani adeta gribe yakalanma gibi bir durum söz konusu oluyor. Ve en önemlisi okuyamama durumunun üzerine gidip "Okumalıyım" dediğiniz noktada daha da beter bir okuyamama sendromuyla karşı karşıya kalınıyor.
Reading slump nasıl atlatılır?
Öncelikle kendinizi kitap okumak konusunda zorlamamalısınız. Çivi çiviyi sökebilir ama okuyamamanın üzerine "Okumalıyım" diye gitmek hiçbir fayda göstermeyecektir. Daha da beter okuyamama durumlarıyla karşı karşıya kalmanız gayet yüksek bir ihtimal. Bu noktada okuma isteğinizi bir dergiyle, bir makaleyle, bir gazeteyle karşılamanız daha doğru bir seçenek. Kısa kısa yazılar sayesinde konsantrasyonunuzu sağlayabilirsiniz. Bir kitapçıya gitmek ya da sevdiğiniz Booktuber'ların iştahlı iştahlı okudukları kitaplardan bahsettiği videoları izlemek de tekrar sizde okuma isteği doğurabilir. Nasıl ki her şeyin bir zamanı, her hastalığın muhakkak bir ilacı var, kitap okuyamama durumu da bir süre sonra kendiliğinden geçiyor. Bu süreçlerde kendinizi zorlamamanız gerekiyor. Unutmayın, bu durum zaten çok kitap okuyanların sıklıkla yaşadıkları bir problem ve dünyada sadece sizin başınıza gelmiyor...