Geri Dön
Konfor için aylık 10 dolar yeterli mi?

Konfor için aylık 10 dolar yeterli mi?

Spotify, Youtube, Netflix ve daha niceleri… İlk çıktıklarında "Yok abi ne para vereceğim" dediğimiz tüm hizmetlerin birçoğuna nedense şu an aylık ödemeler yapıyoruz. Önceden korsan mı tercih ediyorduk da şimdi para vermeye razı olduk? Hayır tabii ki! Önceden bu hizmetler zaten ücretsizdi.

Mert Taylan Pekdil
Mert Taylan Pekdil

- Youtube reklamlarından artık sen de sıkılmadın mı?
- Evet, gayet can sıkıcı bir durum.
- Bize aylık 10 dolar ver o zaman. Sana reklam göstermeyelim?
- Ya bir saniye! Siz ilk açıldığınızda zaten reklam görmüyordum ki ben. Videoları izleyip çıkıyordum ne güzel. Şimdi zaten asıl hizmetiniz olan video paylaşım arayüzüne reklam ekleyip konforu bozdunuz. Eski haline yani ücretsiz ama konforlu haline kavuşmam için 10 dolar mı istiyorsunuz?
- Hiç internette otel aradınız mı? Sizi büyük bir yükten kurtararak, 200’den fazla website ve uygulama üzerinden 700.000'den fazla otelin fiyatlarını anında karşılaştırır.
-
Lanet olsun! Laneeet!

Haberin Devamı

10 dolar karşılığında

Tam da bu parodinin üzerine Youtube, RED diye bir hizmetini duyurmuştu. Bu hizmet 10 dolar karşılığında sizi reklamlardan kurtarıp farklı birkaç hizmet daha sunmayı teklif etti.

Şu anda Türkiye’de henüz hizmete girmedi. Girse alır mıyız? Alırız elbette arkadaşlar. Bir fincan kahve zaten dışarıda 7 lira. Konu parası değil. Konu izledikleri yol. Önce keyif alalım diye ücretsiz sunuyorlar. Sonra vücut daha fazla doz isteyince bunu konforsuzlaştırıp bizden para talep ediyorlar. Bildiğin uyuşturucu taciri gibi çalışıyor bu AR-GE.

Zaten ücretsiz izliyorduk?

Bir dizi çekelim ama sadece bizim portalımızda olsun insanlar bu diziyi izlemek için bize para versinler. Mantığı ile kaç tane film-dizi Netflix benzeri portal kuruldu. Biz zaten TV'de ücretsiz izliyorduk dizileri?

Haberin Devamı

- Mert bey bakın! Orada reklam var. Biz hem reklamsız hizmet veriyoruz hem de farklı dil seçenekleri sunuyoruz. Hatta akıllı telefon veya tabletten bile diziye kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Kedi videoları izlerken...

Spotify ve Netflix tarzı platformların en büyük destekçisi sizce kimler olabilir? Tahmin ettiğiniz üzere operatör firmaları. Biz mutlu mutlu 1 GB'ımızla Instagram'da birkaç kedi videosu izleyip tüm ay bu şekilde geçirirken, artık dizi ve filmleri de bu operatörlerin sağladığı yüksek ücretli internet paketleri ile izliyoruz.

Normalde kimsenin yeltenip de ücret vermeyeceği bu hizmetleri kahve ücreti civarlarına düşürüp pazarlaması kolay hale getirenlerin akıl oyunlarına en ön sıralarda alet olmaya devam ediyoruz.

Pazarlamayı deneyecekler

Şöyle bir ütopik öngörüm var geleceğe dair. Eğer tutarsa ben bunu 2018'te söylemiştim demek için buraya da bir ispat bırakıyorum...

Gelecekte operatör firmaları ve telefon üreticileri ortak olup bir proje geliştirecekler. Buna ‘push-add’ (reklam iletisi) ismini dahi verebilirler. Biz telefonda bir iş yaparken birden tüm ekranı kaplayan bir reklam çıkacak ve zorunlu olarak 10-15 saniye izlemek zorunda bırakılacağız. Sürekli bu push reklam bildirimleri telefonumuzun ekranını kaplayacak. Sonrasında bir telefon üreticisi ‘non-push add' (reklam almayan telefon) özellikli telefonlar çıkarıp bize bunu pazarlamayı deneyecekler.

Haberin Devamı

- Mert Bey bakın! Bu telefon push reklamlarını almıyor. Özgürce telefonunuzda vakit geçirmek istemez miydiniz?

- Ya zaten ben izlemiyordum ki bu reklamları. Zaten özgürdüm!

- Hiç internette otel aradınız mı? Sizi büyük bir yükten kurtararak 200’den fazla website ve uygulama üzerinden 700 binden fazla otelin fiyatlarını anında karşılaştırır.

-Lanet olsun! Laneeet!


instagram.com/merttaylann

Benzer İçerikler