Geri Dön
Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı?

Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı?

Son günlerde, özellikle Booking kapandıktan sonra, Airbnb'yi çok sık duymaya başladık. Peki nedir bu Airbnb, nasıl işler, nasıl kazanç sağlanır, neler yapılabilir? Merak edenler için anlatmaya çalışacağım.

umut yüksek
umut yüksek

Airbnb, konaklama hizmeti veren bir internet sitesi. Fakat diğer sitelerden bir farkı var: Burada kiraladığınız bir otel odası değil, bir ev veya evin odası. Bu site üzerinden tüm dünyada, istediğiniz şehirde ev veya herhangi bir evin odasını kiralayabilirsiniz. Sistem misafirler için avantajlı. Özellikle uzun süreli seyahatlerinizde ev konforunu, hatta daha iyilerini yakalayabilirsiniz. Fiyat olarak otellerden daha uygun koşullar sunuyor. Ayrıca tamamen güvenli. Fakat rezervasyon yapmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç detay var. Bunlardan en önemlisi, sizden önce konaklama yapan misafirlerin yorumları ve puanlamasına bakmak. Eğer ev sahibi için iyi yorumlar yazılmışsa ve puanı yüksekse hiç düşünmeden rezervasyon yapabilirsiniz. Çok nadir rezervasyon iptalleri olabiliyor. Bu yüzden rezervasyonunuz yaklaştığında ev sahibiyle tekrar iletişime geçmenizde fayda var. Bazı ev sahipleri ücretsiz veya ekstra ücret karşılığında sizi havaalanından alabiliyor.

Haberin Devamı

Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı

Gelelim bu site üzerinden nasıl para kazanabileceğinize... Eğer evinizi veya bir odanızı kiralamak isterseniz bu iş tam size göre. İlk yapmanız gereken siteye kayıt olduktan sonra ‘ev sahipliği’ butonuna tıklayarak profil açmak. Daha sonra kayıt oluşturmanız gerekiyor. Bu kaydı oluştururken detayları olabildiğince doğru vermeye çalışın. Puanlamanız için oldukça önemli. Daha sonra evinizin fotoğraflarını yüklemelisiniz. Airbnb evinizin fotoğraflanması için ücretsiz profesyonel fotoğrafçı gönderiyor. Bunun için fotoğrafçı talebinde bulunmanız gerek. Fakat fotoğrafçının gelmesi ve fotoğrafların yüklenmesi yaklaşık 1 ay sürebiliyor. Bu yüzden profilinizi ilk açtığınızda kendi çektiğiniz fotoğrafları geçici olarak yüklemenizi tavsiye ederim. Fiyatı siz belirliyorsunuz.

Haberin Devamı

Özellikle ilk rezervasyonunuz çok önemli. Rezervasyon alabilmek için ilk zamanlar fiyatı düşük tutmanızı öneririm. Daha sonra istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Her şey güzel, profili oluşturduk ve bekliyoruz. İlk rezervasyonumuz geldi. İlk yapmanız gereken misafirinize evin adresini, iletişim bilgilerinizi, evinize nasıl ulaşacağını (özellikle toplu taşıma araçlarıyla) anlatan kısa mesaj göndermek. Saat kaç gibi giriş yapacaklarını öğrenin ve mutlaka o saatlerde ev olmaya çalışın. Tercihen İngilizce bilmeniz çok önemli. Bilmiyorsanız Google Translate ile çözümleyebilirsiniz. (Bu arada kaydınızı da İngilizce açmanız daha fazla misafir potansiyeli sağlar.)

Daha sonra evi güzelce temizliyoruz. Özellikle misafirlerin kalacağı yatağın çarşaflarının ve havlularının temiz olmasına özen gösterin. Mümkünse oda parfümü sıkın. Odada veya evde her zaman su bulundurun. Misafirleriniz uzun yoldan geliyor olabilir ve su alamamış olabilirler. Maliyeti az, fakat size artı puan kazandırır. Bir kağıda WiFi şifresini, acil durumlarda ulaşabileceği yerlerin numarasını yazın. Airbnb de temizlik ücreti ekstra alınabiliyor. Temizlik ücretini seçerken en fazla 1 günlük ev/oda kirası civarında bir tutar seçmeye özen gösterin. Misafirleriniz giriş yaptıktan bir gün sonra ödeme Airbnb tarafından hesabınıza geçecektir. Özellikle tüm evi kiralayanlar için önerim depozito seçeneğiyle ufak bir tutar depozito almaları.

Haberin Devamı

Peki başımıza kötü bir şey gelebilir mi?

Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı

Evimizdeki bir eşya çalınabilir mi veya bu insanları nasıl güvenerek evimize alabiliriz? Evinizdeki eşyalar çalınabilir, evet. O yüzden değerli şeyler bırakmamaya çalışın. Misafirlerinizi nasıl seçeceğinize gelince, Airbnb her ev sahibine yorum yapılmasını sağladığı gibi her misafire de ev sahibi tarafından yorum yapılabilmesine olanak sağlamış. Geçmiş ev sahiplerinin yaptığı yorumlara bakarak misafirlerinizi seçebilirsiniz. Bu arada eğer eviniz herhangi bir zarar görürse Airbnb büyük olasılıkla zararınızı tazmin eder. Fakat bu olaya ve eşyaya göre değişebilir de. Genellikle çalınan şeyleri karşılamaz fakat kırılan, bozulan vb. şeyler olduğunda zararınız tazmin edilir.

Airbnb üzerinden kazanç sağlayabilmenizin başka bir yolu daha var. Eğer evinizi kiralamak istemiyorsanız, yardımcı ev sahipliği yapabilirsiniz. Eğer fazla zamanınız varsa her ikisini de yapabilirsiniz. Yardımcı ev sahipliği şu şekilde işliyor: Evi olan fakat genellikle seyahat eden veya başka bir nedenden dolayı zaman bulamayan kişiler, sizden yardım talep ediyor. Siz de belirli bir yüzde karşılığında evin temizliği, misafirlerle irtibat, karşılama vb. gibi işleri üstleniyorsunuz. Bu durumda temizlik ücreti ve komisyonla başkalarının evlerini kiralamak için aracılık yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca 'etkinlik' olarak hizmet vermeniz de mümkün. Mesela fotoğrafçılık dersleri, doğa yürüyüşleri, şehir turları gibi. Fakat bu etkinlik durumu henüz Türkiye için kullanımda değil. Farklı ülkelerde olan kişiler kullanabilir.

Airbnb üzerinden ek gelir elde etmek bir yana, sadece bu işi yaparak geçinen birçok kişi tanıyorum. Yalnız ufak bir not: Airbnb vergi ödemelerinize karışmaz. Vergi ödemelerinizi kendiniz yapmanız veya bir muhasebeciyle anlaşmanız öneriliyor. Tabii bunu yapmanız için herhangi bir zorunluluk istemiyor, fakat sorumluluk size ait...

Haberin Devamı

Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı

Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı

Ek gelir olarak Airbnb kullanmak mantıklı mı

Benzer İçerikler