Geri Dön
Dogecoin nedir? Dogecoin nasıl satın alınır?

Dogecoin nedir? Dogecoin nasıl satın alınır?

Popüler kripto para birimlerinden birisi olan Dogecoin nedir? Dogecoin nasıl satın alınır? Bir (1) Dogecoin kaç ABD dolarına ve Türk lirasına eşittir? İşte Dogecoin hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Dogecoin bir tür kripto para birimidir. Dogecoin sembolü, 2013 yılında internet çapında bir fenomene dönüşen Doge capsini kullanır. 6 Aralık 2013 tarihinde piyasaya sürülen Dogecoin 'şaka para birimi' olarak tanıtılmıştır. Dogecoin kendi sanal topluluğunu çok hızlı biçimde geliştirmiştir ve Ocak 2014 itibari ile 60 milyon dolarlık sermaye miktarına erişmiştir. Bu rakam Aralık 2017 itibari işe 308 milyon dolardır.

Haberin Devamı

Diğer kripto para birimleri ile kıyaslandığında Dogecoin sisteminde hızlı coin üretimi vardır. 2015 yılının ilk yarısı itibari ile dolaşımda bulunan Dogecoin sayısı 100 milyardır. 2015 yılı itibari ile her yıl 5 milyar 256 milyon Dogecoin dolaşıma sokulmaktadır. 30 Haziran 2015 itibari ile madenciliği yapılan Dogecoin sayısı 100 milyardır.

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl satın alınır?

Dogecoin, internet üzerinde bahşiş olarak kullanılmaktadır. Dogecoin topluluğunun birçok üyesi 'To the moon!' (Ay'a doğru) sloganını Dogecoin'in yükselen değeri için kullanmaktadır. Kitle fonlaması katkıları sayesinde Dogecoin'i temsil eden altın bir coinin 2019 yılında Ay yüzeyine gönderilmesi planlanmaktadır.

2 Şubat 2018 itibari ile bir (1) Dogecoin 0.00429457 ABD dolarına denktir.

Haberin Devamı

Dogecoin sisteminin kurucusu kimdir? Dogecoin nasıl oluşturuldu?

Dogecoin sistemi ABD'li bir bilgisayar programcısı olan Billy Markus tarafından oluşturulmuştur. Billy Markus, Bitcoin'den daha geniş bir demografiye sahip bir coin sistemi üretmeyi planlıyordu. Markus ayrıca oluşturacağı coin sisteminin diğer coinlerin tartışmalı tarihine nazaran daha net olmasını istiyordu. Aynı dönemde Adobe Systems pazarlama bölümünün bir üyesi olan Jackson Palmer, Twitter'da bir öğrenci tarafından bu fikri hayata geçirmesi için cesaretlendirildi.

Dogecoin nedir Dogecoin nasıl satın alınır

Ethereum nedir? Ether nasıl satın alınır?

Twitter üzerinde birçok mention alan Palmer, dogecoin.com domainini satın aldı ve açılış ekranı ekledi. Açılış ekranında Dogecoin logosu ve Comic Sans fontu ile yazılı bir metin bulunuyordu. Markus, sitenin linkini bir IRC sohbet odasında gördü ve Palmer'e ulaşarak Dogecoin üretme çalışmalarına başladı.

Markus, Dogecoin sistemini o dönemde var olan Luckycoin sistemini temel alarak oluşturmaya başladı. 6 Aralık 2013 tarihinde Dogecoin sistemi hayata geçirildi. Dogecoin ağı ilk başta 100 milyar Dogecoin üretmek için tasarlandı fakat sistem daha sonra sonsuz Dogecoin üretimine geçti.

19 Aralık 2013 tarihinde Dogecoin'in değeri yalnızca 72 saat içerisinde 0.00026 dolardan 0.00095 dolara yükselerek yüzde 300 değer kazanmış oldu. Bu değerlenme, Bitcoin gibi birçok kripto paranın, Çin'in yuanı Bitcoin ekonomisinde kullanılmasını yasaklamasıyla düşüşe geçtiği bir dönemde gerçekleşti. 3 gün sonra Dogecoin ilk sert düşüşünü yaşadı. %80'lik değer kaybının sebebi geniş maden havuzlarının, çok düşük bilgisayar gücü ile coin madenciliği yapmayı engellemesiydi.

Haberin Devamı

24 Aralık 2013 tarihinde Reserve Bank of India, kullanıcıları Dogecoin ve diğer kripto para birimlerindeki olası riskler konusunda uyardı. 25 Aralık 2015'te Dogecoin sistemindeki ilk hırsızlık girişimi gerçekleşti ve kripto para cüzdanı platformu olan Dogewallet'ta milyonlarca coin hacklenerek çalındı. Bunun üzerine Dogecoin topluluğu, coinleri çalınan kişilerin zararını karşılamak için 'SaveDogemas' adlı bir kampanya başlattı. Yaklaşık 1 ay içerisinde çalınan miktara eş değer Dogecoin toplandı ve zararı olanlara dağıtıldı.

Ocak 2014 itibari ile Dogecoin işlem hacmi Bitcoin'i geride bıraktı. 25 Ocak 2015 itibari ile Dogecoin'in piyasa değeri 13,5 milyon dolar oldu. Nisan 2015'te Jackson Palmer, kripto para birimi topluluğundan uzun bir süre ayrı kalacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Litecoin nedir? Litecoin nasıl satın alınır?

Dogecoin nedir Dogecoin nasıl satın alınır

Dash nedir? Dash nasıl satın alınır?

Dogecoin topluluğu, spor müsabakaları için sponsorluk görevi de üstleniyor. Topluluk, 2014 Kış Olimpiyatları ve Kuzey Amerika'ya özgü motorsporu dallarından birisi olan NASCAR gibi spor etkinliklerine katılan sporculara bağış toplamıştır.

Ayrıca Doge4Water inisiyatifi sayesinde Kenya'da içilebilir su kaynaklarına erişim kampanyası düzenlemiştir.

Dogecoin kullanımı ve takası nasıldır?

Bazı çevirimiçi borsalar ve takas siteleri Dogecoin'i başka para birimlerine dönüştürme hizmeti sunar. İlk Dogecoin ATM'si Şubat 2014 tarihinde Vancouver, Kanada'da açılmıştır. 17 Mart 2014 tarihinde de Dogecoin ve diğer altcoin sistemlerini destekleyen 2 Bitcoin ATM'si Tijuana, Meksika'da hizmete girmiştir.

Dogecoin ayrıca emlak alım ve satımı, porno siteleri ve kumar endüstrisinde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Blockchain (Blok Zinciri) nedir?

Dogecoin madenciliği nasıl yapılır?

Dogecoin madenciliği bazı parametrelerle Litecoin'den ayrılır. Dogecoin'in blok süresi 1 dakikadır. Bu süre Litecoin'de 2.5 dakikadır. Zorluk yeniden hedefleme süresi blok başına birdir (1). Bu rakam Dogecoin sisteminin ilk başladığı zamanlarda her dört saatte birdi. Ödül, blok ajandasına göre belirlenir.

IOTA nedir? IOTA nasıl satın alınır?

Dogecoin sayısı nedir?

Bitcoin gibi deflasyon kripto para birimlerinin aksine Dogecoin üretim miktarı sınırsızdır. Bu durum Dogecoin'i enflasyon kripto para birimi yapar. Cari üretim şemasına göre Şubat 2015 itibari ile 98 milyar coin üretilmiştir. 25 Şubat 2015 itibari ile de madenciliği yapılan Dogecoin blok sayısı 600 bindir. Bu tarihten itibaren her yıl 5 milyar 256 milyon Dogecoin dolaşıma sokulmaktadır. Bu rakam 2015 yılında %5,256 enflasyon anlamına gelir. Enflasyon oranı her geçen yıl üretilen coinlerle beraber azalacaktır. 2025 yılı itibari ile enflasyon yüzde 3,4; 2035 yılı itibari ile yüzde 2,5 olacaktır.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler