Cold Brew nedir? Cold Brew nasıl yapılır?
Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz bir kahve çeşidi var. Adı Cold Brew. Özellikle yaz mevsiminde çokça tüketilen Cold Brew kahveseverlerin favorileri arasında. Pek, Cold Brew nedir? Cold Brew nasıl yapılır? Cold Brew ve soğuk kahvenin farkı nedir?
Cold Brew nedir?
Kelime anlamı olarak Türkçe karşılığı 'soğuk demleme' anlamındadır. Espresso ya da Türk kahvesine kıyasla daha kalın kahve çekirdeklerinin soğuk su içerisinde beklemesi ile elde edilir.
Cold Brew nasıl yapılır?
Cold drip kullanılacak olursak setin üzerinden koyulan su ve buzların saatlerce eriyip yavaş yavaş kahvenin içerisinden geçerek yoğun bir kahve aroması elde eder. Yaklaşık 20 saat sürebilen bir işlemdir bu. Tabii ki evde bu kahveyi elde etmek içinde amatör yöntemler vardır. Elde edilen kahve bol buz ile birlikte servis edilir.
Öğüttüğünüz 100 gram filtre kahveyi 500 gram (1×5 ya da 1×7 oranını kullanabilirsiniz) suyla karıştırdıktan sonra hava almayacak bir kavanozda 12-24 saat arası saklayabilirsiniz. Bu yöntemi uygularsanız öğüttükten sonra kahveyi filtrelemeniz gerekir.
Cold Brew ve soğuk kahvenin farkı nedir?
Sık sık soğuk kahve ile Cold Brew birbirine karıştırılıyor. Cold Brew ve soğuk kahvenin farkı nedir? Aralarındaki fark şu şekildedir; Soğuk kahve dediğimiz kahveler herhangi bir kahveye buz atılmasıyla oluşur. Cold Brew ise soğuk suyla ya da buzla demlenir ve 12-20 saat buzdolabında bekletilir. Cold Brew’de, kahve soğuk su ile demlendiği için, sıcak suyla demlenmiş olan bir kahve gibi yoğun bir asidite bulunmaz. Bu sebeple daha az keskin tada sahip bir içecek elde edebilirsiniz. Sıcak suyla demlenmiş bir kahveyi, buzdolabında bekletseniz bu asidite yoğunlaşabilir ve hatta çok daha acımsı bir tada neden olabilir. Ayrıca kahvenin su ile uzun sure beklemesi, suya salınan kafein miktarını da arttırır. Sonuç olarak, Cold Brew ile yüksek kafeinli, soğuk, şekersiz ama tatlı bir kahve içmiş olursunuz.