ASCII kodlarıyla dövmeler tasarlıyor
ASCII kodları hakkında bildiğimiz şeyler sınırlı. Türkçe açılımı 'Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi' olan ASCII kodları, Latin alfabesi üzerine kurulu 7 bitlik bir karakter kümesi aslında. İlk defea 1963 yılında karşımıza çıkan bu ASCII'de 33 adet basılmayan kontrol karakteri, 95 adet de basılan karakter var. Peki bu kadar bilgiye niye anlattık sizce?
"Neden olmasın?" demiş
Çünkü... 31 yaşındaki Andreas Vrontis adlı Güney Kıbrıslı bir dövme sanatçısı yüzünden. Vrontis, ilk kez 1963 yılında karşımıza çıkan bu kodlama sistemini almış ve bambaşka bir şeye dönüştürmüş. Birkaç yıl önce başlamış her şey. Dövmeler yaparken birden enteresan bir fikir aklına gelmiş. "Neden olmasın?" demiş ve ASCII kodları üzerine kafa patlatmaya başlamış.
İlk olarak John Lennon dövmesi
Dövmelerinde ASCII kodları üzerinden yapmaya ilk defa 3 yıl önce başlamış. 'ASCII dövmeleri' dediği bu dövmeler serisinin ilk portresi ise John Lennon'a aitmiş. 6 yıldır dövme sanatçısı olarak hayatına devam eden Vrontis, Güney Kıbrıs'ta dövme yarışmalarında ödüller alan bir isme dönüşmüş. Popülerliği ise elbette sosyal medya sayesinde. "Elden ele yayalım" mail'leri gibi yaptığı işler elden ele yayılmış.
En erken 8 saat sürüyor
Kendisiyle yapılan röportajlarda işin yaratıcılık kısmına da değiniyor Vrontis. ASCII kodlarının kalıplaşmış haline farklı bir soluk kattığına, ortaya çıkan işlerin son derece karakteristik olduğuna inanıyor sanatçı. Bir dövmeyi yapması ise en erken 8 saatmiş! Tabii bu 8 saat işin sadece işlem kısmı. Ön hazırlık safhasıyla beraber oldukça uzun saatler harcadığını belirtiyor sanatçı.
Dövme sadece bir örnek
Vrontis'in çalışmaları bize aslında şunu düşündürüyor: Dünyada kombin haline getirilmemiş o kadar çok şey var ki! Yıllar önce bambaşka bir konsept için tasarlanan ASCII kodlarından dövmeler yapılıyor 2018 dünyasında ve ilgi çekici bulunuyor. İlerde kim bilir neler neler yapılacak. Dövme sadece bir örnek. Kim bilir daha neler neler görecek gözlerimiz. Sizce de hayat oldukça heyecan verici değil mi?
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr