Zoom nedir?
Pandemi sürecinde hepimizin adını bir kez de olsun duyduğu bir program var, Zoom. Hayatımıza gökten düşer gibi girmesi sonucu işlerimizi, derslerimizi Zoom aracılığıyla halletmeye başladık. Peki, Zoom nedir?
Zoom nedir?
Zoom Video Communications, Inc. (Zoom), merkezi San Jose, California'da bulunan bir Amerikan iletişim teknolojisi şirketidir. Bulut tabanlı eşler arası yazılım platformu aracılığıyla görüntülü telefon ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlar ve telekonferans, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve sosyal ilişkiler için kullanılır.
2020'nin başlarından itibaren, Zoom'un yazılımı, COVID-19 pandemisi sebebiyle alınan karantina önlemlerinin ardından kullanımı ivmelenerek yükseldi. Yazılım ürünleri, güvenlik ve gizlilik konularıyla ilgili kamu ve medya incelemeleriyle karşı karşıya kalmıştır. Zoom'un işgücünün büyük bir kısmım Çin'de bulunuyor.
Zoom'a yapılan eleştiriler
Zoom, yazılımında daha fazla incelemeye yol açan "güvenlik açıkları ve zayıf tasarım" nedeniyle eleştirildi. Şirket ayrıca, gizlilik ve kurumsal veri paylaşım politikaları sebebiyle de eleştirildi. Güvenlik araştırmacıları ve gazeteciler şeffaflık ve şifreleme yetersizliğini sebep göstererek şirketi eleştirmeye devam etti. Zoom başlangıçta pazarlama materyallerinde "uçtan uca şifreleme" kullandığını iddia etti, ancak daha sonra "Zoom uç noktasından Zoom uç noktasına" (Zoom sunucuları ve Zoom istemcileri arasında etkili bir şekilde ifade edilen) anlamına geldiğini açıkladı.
Mart 2020'de, New York Eyalet Başsavcısı Letitia James, Zoom'un gizlilik ve güvenlik uygulamaları hakkında bir soruşturma başlattı; soruşturma 7 Mayıs 2020'de kapatılmıştı, Zoom iftiraları kabul etmedi, ancak ek güvenlik önlemleri almayı kabul etti. Ayrıca Mayıs 2020'de Federal Ticaret Komisyonu Zoom'un gizlilik uygulamalarını incelediğini duyurdu.
Nisan 2020'de Citizen Lab, Zoom'un Çin'deki araştırma ve geliştirmelerinin çoğunun "Zoom'u Çin yetkililerinin baskısına açabileceği" konusunda uyardı. Haziran 2020'de Zoom, 1989 Tiananmen Meydanı protestolarını anan insan hakları aktivisti Zhou Fengsuo'nun da dahil olduğu ABD ve Hong Kong merkezli grupların birden fazla hesabının kapatılması nedeniyle eleştirildi. Hesaplar daha sonra yeniden açıldı. Zoom “yerel yasalara, hatta ifade özgürlüğüne karşı olan hükümet yasalarına” uyması gerektiğini iddia etti. Zoom daha sonra Çin hükümetinin talebi üzerine aktivist hesaplarını kapatmayı kabul etti. Buna karşılık, iki partili bir ABD senatörü grubu olaydan şirketten açıklama talep etti.