Yapay zeka nedir? Yapay zekanın tarihçesi ve çeşitleri
Teknolojinin gelmişmesiyle beraber yapay zeka, robot, insansı robotlar konuları çok fazla gündeme geliyor. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe de gelecek. Şu an için aktif olarak kullanılan yapay zekalar, bundan 20 yıl önce sadece filmlere konu olan birer hayalden ibaretti. Peki bu çok bahsedilen yapay zeka nedir? Ne yer ne içer? Yapay zekanın tarihçesi, çeşitleri var mıdır? Yapay zekanın olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?
Yapay zekayı temelde şöyle açıklayabiliriz, insan gibi davranabilen ve hayatı kolaylaştıran teknolojik tüm aletlerdir. Kod yazılarak ve programlanarak üretilmiş bilgisayar beyinli bir robotun, hangi durumda ne tepki vereceğinin belirlenmesi amaçlanır.
Yavaş yavaş gündelik hayatın için giren yapay zeka ve insansı robotlar, son gelişmelerle beraber her ne kadar basit görünse de kolu olan kapıları açabilen, olimpiyatlar gibi kalabalık organizasyonlarda hizmet verebilen, kayak yapabilen teknolojilere sahipler.
Yapay zeka tarihçesi
Antik Yunanlar, Çinli ve Mısırlı çağ öncesi bilim insanları robotlarla ilgilere mitlere sahipti. Fakat yapay zeka diyebileceğimiz gerçek atılımın bahsi, ilk defa 1956 yılında edildi. İngiltere'de New Hampshire'da bulunan Dartmouth College’da yapılan bir konferansta ‘’yapay zeka’’ terimi ilk defa ortaya atıldı.
Yapay zekanın üretiminde en etkin rolü İngilizler ve Japonlar oynadı. 1980'lere kadar somut bir gelişme olmayan yapay zeka alanında Japon bilim insanlarının çalışmalarına rakip olmak isteyen İngiliz bilim insanları da atılım yaptı ve 1987 ila 1993 yılları arasında önemli olmasa da bazı girişimler oldu.
İlk önemli gelişmeyse 1997 yılında IBM (International Business Machines)'in ürettiği Deep Blue adlı bilgisayar, dünyanın en ünlü satranç ustası Garry Kasparov'u yenmesiyle gerçekleşti.
Yapay zeka çeşitleri
Tip 1: Tamamen reaktif (basit yapay zeka)
İlk yapay zekalardır.
Kasparov'u yenen bilgisayar
Google'ın AlphaGo adlı oyun oynayan yapay zekası
Tip 2: Sınırlı hafıza
Mevcut birçok yapay zeka bu kategoridedir.
Kendi kendine giden arabalar
Ezberden konuşan robotlar ve dijital asistanlar
Tip 3: Zihin Teorisi
Gelecekte olması beklenen yapay zeka türüdür. İnsan davranışlarını etkileyebilir ve duyguları anlayabilir. İnsanlarla sosyalleşebilir ve tamamen bir insan gibi davranabilir.
Starwars’taki C-3PO ve R2-D2
I, Robot filmi