WhatsApp'ın grup çağrısı özelliği kazaya davet çıkarıyor
Telefonunuzu elinize aldığınızda kaç WhatsApp grubu görüyorsunuz? İletişimin yeni biçimi olan bu 'yazışma' kültüründe grup konuşmaları artık gündelik hale geldi. 'Günaydın'lar havada uçuşuyor. WhatsApp da grupları iyice kullandırmaya kararlı. Peki bir grup araması başımıza neler açabilir?
Sabah kahveleri içildi, WhatsApp gruplarına bakıldı, o gruplar üzerinden günaydınlaşıldı ve hayata devam edildi. Sabah rutinimiz bu artık. İşe geç kalacağımızı, çocuğu okuldan kimin alacağını, akşama 'anneanneye mi gitsek'leri falan konuştuk. Programlar yapıldı, yapılıyor. Akşam görüşülecekse onun için ayrı bir WhatsApp grubu oluşturuluyor. Eğer oluşturulmadıysa, fotoğrafları kolayca birbirimize gönderebilmek için açıveriyoruz iki dakikada bir grup daha. Ay her yer WhatsApp grubu. Her gün WhatsApp kullanan 1 milyar insan var ve bu 1 milyar insanın tamamı en az bir WhatsApp grubuna üye efendim.
WhatsApp, gruplar özelliği bu kadar sık kullanılınca daha da fazla alışkanlık geliştirebilmek için elinden geleni yapıyor haliyle. Şimdi ise gruplara toplu arama özelliği getiriliyor. Yani tek tuşla tüm işyerinizi tek seferde arayabilir ve toplantıları rahatlıkla çok uzaktayken bile gerçekleştirebilirsiniz. Ya da uzaktaki aile üyelerinizin tamamıyla yüz yüze görüşebilirsiniz. Ama...
Başımıza gelmeyen şeyler değil
Ata Demirer'in, Cem Yılmaz'ın stand-up şovlarında mizahını yaptığı şeyler başımıza gelmeyen şeyler değil. Hepimiz en az bir kez kazara birilerine fotoğraf attık, yanlış kişiye yanlış mesajı attık ve daha bir sürü şey. Peki ya yanlışlıkla bir grubu ararsanız? Olmayacak şeyler değil bunlar. El altındaki bir butona kazara basmaya bakar. Tuvalette telefon ihtiyacını gideren beyaz yakalar için müthiş bir gerginlik nedeni olmalı bu.
Gecenin bir yarısı yanlışlıkla 20 kişilik ailenizin tamamını aynı anda ve görüntülü arayabilirsiniz. Bundan daha stresli bir an olamaz. Kapatıncaya kadar da o çağrı gidiyor çoktan, bittiniz demektir. Herkes "Ay kesin bir şey oldu eyvahlar olsun" gerginliğiyle yataktan sıçrayıp telefona sarılacak.
Stabil çalışmayan telefonlarda büyük sorun
Hepimizin telefonu son model değil. Zaten aslında, bırakın da olmasın. Eh, böyle olunca, ister istemez teknolojik problemlerle yüz yüze geliveriyoruz. Bir anda telefon kilitleniyor, istemediğimiz bir şeyi açıveriyor, telefonu 'kendine getirmeye' çalışırken bir şekilde bambaşka şeylere tıklarken buluyoruz kendimizi. Bunun bir grup konuşması açıkken gerçekleşme olasılığı da yüksek.
Çok can yakar
Arkadaş arasındaki, aile arasındaki gruplar neyse de, eski sevgiliye istemsizce atılan bir mesaj gibi tat kaçıran, yanlışlıkla olan grup çağrılarını düşündükçe insanın uykuları kaçar. Eğer bu teknoloji bütünüyle hayatımıza entegre olursa da çok canlar yanar. Bol şans WhatsApp kullanıcıları, artık yeni anksiyete bozukluklarımız var.