Geri Dön
USB Type-C (Type-C) nedir? USB Type-C ne işe yarıyor?

USB Type-C (Type-C) nedir? USB Type-C ne işe yarıyor?

Son zamanlarda, özellikle telefon sahiplerinden duyduğumuz bir cümle var; USB Type-C ya da Type-C uçlu şarjınız var mı? Yeni nesil bir teknoloji olan USB Type-C hakkında bilinmeyenlere Molatik olduk bu defa. USB Type-C nedir? USB Type-C ne işe yarar?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

USB Type-C (Type-C) nedir?

USB-C ayrıca USB Type-C veya Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektör sistemi veri ve enerjinin taşınmasına izin verir.

USB Type-C Specification 1.0, USB Implementers Forum (USB-IF) tarafından yayınlandı ve Ağustos 2014'te sonuçlandı. USB 3.1 spesifikasyonuyla kabaca aynı zamanda geliştirildi. USB-C'yi uygulayan bir aygıt, mutlaka USB 3.1 veya USB Güç Dağıtımını desteklemez.

2014’te tanıtılan USB Type-C ile günümüzün son teknoloji bağlantı hızı USB 3.1’e ulaşmış olduk. USB Type-C yeni, daha küçük ve simetrik bir tasarıma sahip olan ve bu sayede takması kolay olan bir bağlantı türüdür. USB Type-C kabloları diğer kablolardan daha fazla elektrik taşıyabilir, bu sebeple dizüstü bilgisayarları bile şarj edebiliyorlar.

USB Type-C’nin ayrıntıları

USB Type-C (Type-C) nedir USB Type-C ne işe yarıyor

USB-C konektörleri hem ev sahibi hem de cihazlara bağlanır ve çeşitli USB-B ve USB-A konektörlerini ve kablolarını geleceğe yönelik olarak standart bir standartla değiştirir. 24-pinli çift taraflı konektör, 2,8 milimetre (0,33 inç) ila 2,6 milimetre (0,10 inç) arasında bir USB-C bağlantı noktası bulunan mikro-B konektöründen biraz daha büyüktür.[3] Konektör, SuperSpeed verileri için iki diferansiyel çifti (yalnızca bir çift USB-C kablosuyla doldurulur), SuperSpeed veri yolu için dört çift (USB 3.1 modunda yalnızca iki çift kullanılır), dört güç / toprak çifti, iki "yan bant kullanımı" pimi, aktif kablolar için VCONN 5 V güç, kablo yönlendirme algılama ve ayrılmış iki fazlı işaret kodu (BMC) yapılandırma veri kanalı için kullanılan bir konfigürasyon pimi sağlar.

USB Type-C hangi cihazarda kulanılıyor?

Cihazlar ana makineler veya çevre birimleri olabilir. Cep telefonları gibi bazıları, diğer ucunda ne tür tespit edildiğine bağlı olarak ya rol alabilir. Bu tür bağlantı noktalarına İkili Rol Verileri (DRD) adı verilir. Bu tür iki cihaz bağlandığında, roller rastgele atanır, fakat bir uçtan bir ucundan bir takas yapılabilir.[5] Ayrıca, USB Güç Dağıtımını destekleyen iki rollü aygıtlar, Veri Rolü Takas veya Güç Rolleri Değiştirme süreçlerini kullanarak bağımsız ve dinamik olarak veri ve güç rollerini değiş tokuş edebilir. Bu, C Tipi cihazın bir USB veri sunucusu görevi görürken bir kaynaktan ziyade bir güç tüketici olarak davrandığı şarj-through hub veya dock istasyonu uygulamalarına izin verir.

USB-C aygıtları, isteğe bağlı olarak, temel veri yolu güç kaynağına ek olarak 1,5 A ve 3,0 A'lık (5 V'da) bus güç akımlarını destekleyebilir; Güç kaynakları ya yapılandırma kanalı vasıtasıyla artan USB akımını ilan edebilir ya da hem BMC kodlu yapılandırma hattı, hem de eski BFSK kodlu VBUS hattı kullanarak USB Güç Teslimatının tüm özelliklerini destekleyebilirler.

USB Type-C kabloları

USB Type-C (Type-C) nedir USB Type-C ne işe yarıyor

USB-C 3.1 kabloları tam özellikli USB-C kablolar olarak kabul edilir. Yapılandırma kanalına ve kimlik doğrulama kanalına dayanan bir yonga ve USB Güç Teslimatı 2.0 spesifikasyonundaki tanımlı mesajlar (VDM) içeren bir elektronik işaretlenmiş kablolardır. Kablo uzunluğu Gen 1 için ≤ 2 m veya Gen2 için ≤ 1 m olmalıdır.

USB-C 2.0 kablolarında, güç kabloları için koruyucu SuperSpeed çiftleri, yan bant kullanım pimleri veya ilave teller bulunmaz. 4 m'ye kadar arttırılmış kablo uzunluğu desteklenir.

Tüm USB-C kabloları minimum 3 A akım (20 W'a kadar 60 W) desteklemelidir, ancak aynı zamanda yüksek güçte 5 A akım (100 W'a kadar) destekleyebilir. USB-C'den USB-C'ye kadar olan tüm kablolar, kabloyu ve mevcut yeteneklerini tanımlamak için programlanmış e-işaret çiplerini içermelidir. USB Şarj bağlantı noktaları ayrıca desteklenen güç wattıyla açıkça işaretlenmelidir. USB 3.1 Gen 2'yi destekleyen tam özellikli USB-C kabloları, tam çift yönlü olarak 10 Gbit / s'e kadar veri hızını idare edebilir. Bunlar bir SuperSpeed (Super Speed 10 Gbit / s) logosu ile işaretlenmiştir. Ayrıca sadece 480 Mbit / s veri hızına sahip USB 2.0'ı destekleyen kablolar da vardır. USB-C sertifikası olan USB-IF sertifikasyon programları mevcuttur ve son kullanıcıların USB-IF sertifikalı kabloları kullanmaları önerilir.

Benzer İçerikler