Tork nedir?
Özellikle otomobil dünyasının müdavimlerinin çok fazla duyduğu bir kelime tork. Birçok kişinin duyduğu bu kelimenin ne olduğunu bilenler ise çok az. Tork nedir? Tork ne işe yarar?
Tork nedir?
Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimidir. Kuvvet ister itme, isterse çekme olsun; tork bir nesnenin döndürülmesi olarak düşünülebilir. Matematiksel olarak, tork uzaklık vektörü ve devir üretilmesini sağlayan kuvvet vektörünün kaldıraç koluyla çapraz çarpımı olarak tanımlanır.
Kısacası tork, döndürme kuvveti manasına geliyor. Yani, krank milinin bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısıdır. Dönüşün sayısı aracın hızını ve çekiş gücünü belirler.
Motorun dönme kuvvetini, tekerin itme kuvvetine çevirdiği şeye tork denir. Yani aracın çekiş gücü ve özellikle yokuş yukarı çıkarken gösterdiği performans, torkunun iyi olması ile mümkündür.
Dizel otomobillerin tork gücü daha mı iyidir?
Evet, dizel otomobillerin tork gücü benzinli otomobillere göre daha iyidir. Bunun sebebi ise dizel arabalardaki motorların piston kolu benzinli arabalarınkinden daha uzun olmasıdır. Uzun kollar da daha yüksek dönüş kuvveti uygulayacağından dizel motorların tork gücü daha fazladır. Bu, aynı zamanda yakıt tüketimini de azaltır.
Tork gücü ile beygir gücü arasındaki farklar nelerdir?
Tork ile beygir arasında farklar vardır. Eğer hız yapan bir araç kullanıyorsanız beygir gücüne, güçle ile ilgili bir araç kullanıyorsanız tork gücü önemlidir. Beygir gücüne bakacaksanız hız göstergesine, tork gücü içinse devir göstergesine bakmalısınız. Arabanız ne kadar az devirde ne kadar yüksek hıza çıkıyorsa tork gücü o kadar fazladır.