Teknolojik alet kullanımına getirilen eleştiriler abartılmıyor mu?
Yapılan son araştırmalarla beraber her 13 dakikada bir cep telefonumuza baktığımız sonucuna varılmış ve birçok yerde 'teknoloji bağımlılığı, telefonla uyumak' ve daha birçok eleştiri getiriliyor. Elbette çevremizi yok sayacak şekilde teknolojik aletlere gömülmek yanlış. Fakat bu teknolojiyi eleştirme işi artık biraz abartılmıyor mu?
Sürekli bir teknoloji eleştirisi yapılıyor. Önceden bilgisayar başında fazla oturan çocuklara "sınavda da bilgisayar soracaklar" demenin güncellenmiş hali gibi resmen.
Kaldı ki çocukları bilgisayar başından kaldırmaya çalışmanın yanlışlığı ve bilgisayarı 'boş iş' olarak görmenin nasıl bir hata olduğu sanırım şu an daha iyi anlaşılıyor. Artık bilgisayar çağındayız. Çocuklarının bilgisayarla olan bağını kesmeyi becermiş birçok ebeveyn acaba şu an pişman mıdır?
Çocuğuna "bilgisayar senin geleceğini kurtarmaz, kalk ders çalış" diyen birçok insan tanımışızdır. Hayır, bilgisayar geleceği kurtarır. Bilgisayar, meslek olarak da yapılır; para da kazandırır.
Çocuklarını biraz daha özgür bıraksalar, biraz daha ileri görüşlü olabilseler çocuklarının bilgisayara olan merakını çok daha olumlu kullanabilirlerdi. Örneğin programlama dili öğrenmelerini sağlamak, kodlama öğrenmelerine yardımcı olmak gibi. Çünkü çağı yakalamak denen bir şey var.
Şu anda da devamlı telefonla uğraşıyoruz olmamız, bilmem kaç dakikada bir telefonumuzu kontrol ediyor olmamız neden eleştiriliyor?
Çalışan birisi için iş demek telefon demek. Mail'lerini kontrol edecek biri ilk önce telefonuna bakar. Gündemi takip etmek isteyen birisi için yine telefon ilk sırada gelir. Annesine, babasına, kız arkadaşına veya başka birine ulaşmak isteyen biri için ilk seçenek yine telefon! Yani telefonun devamlı kullanılmasından daha normal bir durum olamaz.
Telefonu kaç dakikada bir elimize aldığımızın araştırılması da, bunun eleştirilmesi de gereksiz. Artık teknolojiden kaçmayın, teknolojiden korkmayın. Teknolojik aletleri kullanma gerekliliği ve teknoloji bağımlılığını karıştırmayın.
Ve lütfen çağı yakalayın.