Geri Dön
Sosyal medyada her görülen bilgi doğru mudur?

Sosyal medyada her görülen bilgi doğru mudur?

Çağımızın en önemli icatlarından birisi internet ve sosyal medya. İletişimi saniyelere düşüren internet ve sosyal medyanın faydaları saymakla bitmez. Ancak her iyi şeyin kötü yönleri de olabiliyor. Onlardan birisi de sosyal medyada dönen sahte haberler. Kısa sürede yayılan sahte haberleri nasıl olur da gerçeğiyle ayırt ederiz?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

İnternet ile 90’ların sonunda tanıştık. 2000’ler ise hayatımızın odak noktamıza almamızı sağladı interneti. Çok kısa sürede haberleşme imkanları veren bu güzel mecra bizlere sosyal medyayı da sundu. İlkokul arkadaşımızı bile bulduğumuz, nostalji yaptığımız, geleceğe dair fikirler ürettiğimiz, bilgi aldığımız bir mecra. Bu kadar şeyin içinde haber kaynağı olma özelliği de kazandı sosyal medya.

Haberin Devamı

Doğru yanlış demeden paylaşılıyor

Sosyal medyada her görülen bilgi doğru mudur

Haber kaynağı oldu dedik, olması da gayet normal. Eskiden bir muhabirin ilettiği bilgi ile yetinirken herkes fahri haberci oldu. Video, fotoğraf, ses kaydı gibi onlarca materyali anında göz önüne serebiliyor insanlar. Bunun iyi yönünü genelde kullanıyoruz. Bir olay olduğunda oradaki insanların ilk elden verdiği bilgiler ile bilgi edinebiliyoruz. Peki, ya kötüye kullanım söz konusuysa?

İnsanların yalan söylemeyeceğinin garantisini kimse veremez. Bunu sosyal medyada da görebiliriz. Herkese koşulsuz güvenerek, onun verdiği bilgiyi yaymak onun yalanına ortak olmaktır. O yüzdendir ki sosyal medyada paylaşım yaparken dikkatli olmak gerekiyor.

Her bilgiye şüphe ile yaklaşın

Haberin Devamı

Sosyal medyada her görülen bilgi doğru mudur

Dikkat etmeniz en önemli durum her bilgiye şüphe ile yaklaşmaktır. Örneğin, karşınıza çıkan bir fotoğrafın, videonun, haberin gerçekliğini Google başta olmak üzere çeşitli arama motorlarında aratarak durumu aydınlığa kavuşturabiliriz.

Bir diğer dikkat çekici şeyse çok hızlı paylaşılmasıdır. Eğer bir bilgi çok hızlı şekilde yayılıyorsa o bilgiye şüpheli bakmak gerekiyor. Çünkü o fikirden taraf olan kişiler tarafından doğruluğu araştırılmadan paylaşılıyor. Haliyle bilgi kirliliği oluşuyor. İyice emin olduktan, araştırdıktan sonra paylaşmanızı öneririm.

Her paylaşım yaptığınızda iki kere düşünün…

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler