Prototip nasıl yapılır? Prototip yapmanın faydaları nelerdir?
Prototip kelimesini okuduğumuz bazı metinlerde muhakkak görmüş, denk düşmüşüzdür. Peki prototip nedir? Prototip nasıl yapılır? Prototip yapmanın faydaları nelerdir?
Prototipin tanımıyla başlayalım. Prototip nedir? Prototip ilk örnek ya da model gibi anlamlara geliyor. Dilimize Fransızcadan geçen prototip, 'uygulamaya indirgeme' olarak adlandırılan şeyi de kanıtlıyor. Özellikle 1880'den önce her mucit, patent başvurusunun bir parçası olarak buluşunun prototipini de sunmak zorundaydı. Günümüzde böyle bir zorunluluk yok elbette ancak prototip yapmanın faydaları elbette çok.
Prototip yapmanın faydaları
Bir prototip, icadın kusurlarını, eksikliklerini ya da gerçekten pratik hayatta işe yarayıp yaramadığını anlamanızı sağlar. Buluşunuzun doğru formatta olduğuna emin olmanızı kolaylaştırır. Bir prototip, bir buluşu satmanıza yardımcı olur. Prototip yapmak, patent başvurusunda açıklama yazmaya yardımcı olur.
Dikkat edilmesi gereken kurallar
Prototip, buluşunuzu karşı tarafa daha etkili bir şekilde anlatmanızı kolaylaştırdığı için büyük önem taşıyor. Güçlü bir prototip ile birlikte karşı tarafı ikna etmeniz de basitleşir ve böylelikle finansman bulmanız da çok daha hızlı bir şekilde mümkün hale gelir. Prototip aşamalarında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar da bulunuyor. Buluşunuzun çalışma modelini nasıl oluşturacağınızı muhakkak planlamalısınız. Hangi maddeyi kullanacağınızı belirlemelisiniz. Adım adım ilerleyerek ihtiyaç duyabileceğiniz bütün malzemeleri yazarak gerekli adımları yavaş yavaş atabilirsiniz. Ve en önemlisi çalışan bir prototipin kaça mal olacağını da hesaplamalısınız. Eğer karşılayamayacağınız bir maliyet söz konusuysa o zaman kendinize bir kaynak bulmak mecburiyetindesiniz.