
Navigasyon nedir?
Navigasyon kelimesine günlük hayatımızda sıklıkla yer veriyoruz ama anlamını biliyor muyuz? Navigasyon nedir? İşte navigasyon hakkında bilmeniz gerekenler...
Navigasyon nedir?
Navigasyon kelimesini daha Türkçe olarak 'seyir' ya da 'seyrüsefer' gibi kelimelerle ifade edebiliriz. Türkçe kökenli bir kelime olmasa da son yıllarda sıklıkla kullandığımız bu kelime birçok teknolojij terim gibi son yıllarda Türkçeleşmiştir. Çoğunlukla 'yol kılavuzu' anlamında kullanılmaktadır.
Navigasyon nasıl bir sistem?
Navigasyon, gidilecek olan adrese en kısa ve en hızlı şekilde ulaşmamızı sağlayan bir sistemdir. Yani, daha önce gitmediğiniz, hiç bilmediğiniz bir adrese kaybolmadan rahatlıkla ulaşmanızı sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Navigasyon sistemi de mobilin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla hayatımıza dahil oldu diyebiliriz.
Navigasyon sistemi nasıl işliyor?
Navigasyon sistemine öncelikle gitmek istediğiniz adresi yazıyorsunuz. Ardından sistem, gidilecek yönü hem ekranda harita üzerinde hem de sesli olarak çeşitli komutlarla size yardımcı oluyor. Gidilecek yönü kaçırdığınız durumda, tekrar hesaplama yapıyor. Ve yine konumunuza göre en güncel ve doğru rotayı belirliyor.
Navigasyon sisteminin katmanları
Navigasyon sistemi 3 önemli katmandan oluşmaktadır. Bunlar; donanım, yazılım ve haritadır. Gelin, tek tek ele alalım:
Donanım
Donanım sistemi, GPS sinyallerini kullanır. Dünya üzerindeki konumunuzu tespit eder. Gitmek istediğiniz noktaya ulaşmanıza yardımcı olur. Dokunmaktik ekran üzerinden çalışmaktadır.
Yazılım
Yazılım sistemi, koordinat bilgisini harita üzerinde ifade eder. Harita bilgisi göz önünde bulundurularak istenilen noktaya ulaşılmasına yardımcı olacak rotayı çizer. Ve bir yandan da hem görüntülü hem de sesli yönlendirme yapmaktadır.
Harita
Harita sistemi, navigasyonun en önemli birimidir. Normal haritadan daha farklı olarak yön ve hız bilgilerini de kapsamaktadır. Böylelikle, harita üzerinde başka bölgeler de yer alır. Adresin hiç bilinmediği durumlarda bu noktalar sayesinde hedef tespiti de yapılabilmektedir.