Mark Zuckerberg, Facebook veri skandalı için Avrupa'dan özür diledi
Dev sosyal medya platformu Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook veri skandalı için ifade verdiği Avrupa Parlamentosu'nda siyasetçilerden özür diledi. Yaklaşık iki saat süren konuşmalarda siyasetçiler, Zuckerberg'i sorularıyla terletti.
Facebook'taki 87 milyon kullanıcının verilerin siyasi danışmanlık firması Cambridge Analytica'nın eline geçmesi ve bu vakanın ifşasıyla gelişen süreçte Mark Zuckerberg son derece kötü günler geçiriyor.
Daha önce ABD Senatosu'nda ifade veren Zuckerberg şimdi de Avrupa Parlamentosu'nda, Avrupa Birliği vatandaşı olan 2.7 milyon kullanıcının da etkilendiği veri skandalı için siyasi isimler tarafından sorguya çekildi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yer alan Avrupa Parlamentosu'nda siyasilerden gelen soruları yanıtlayan Zuckerberg, geçen yıllarda kötü amaçlı kullanımının önüne geçmek için pek de bir şey yapmadıklarını itiraf etti.
Cambridge Analytica veri skandalı nedir?
Konuşmasıyla adeta günah çıkaran Zuckerberg, yalan haber, seçimlere müdahale ya da kullanıcı bilgilerini kötüye kullanmak olsun ya da olmasın, şirket olarak sorumlulukları konusunda yeterince öngörülü olamadıklarını, bunun bir hata olduğunu belirtti ve özür diledi.
Mark Zuckerberg, Avtupa Parlamentosu ile Facebook veri skandalı konusunda konuşmayı kabul etse de, söyledikleri aslına bakılırsa ABD Senatosu'nda verdiği ifadelerin neredeyse aynısıydı. Zuckerberg bu defa da veri skandalının sebebi ve benzer sorunların yaşanmasını önlemek için neler yaptıkları konusunda bilgi vermekten kaçındı.
Zuckerberg ayrıca Facebook'tan, günde milyarlarca kişinin kullandığı WhatsApp mesajlaşma uygulamasından elde edilen verilerin çapraz kullanımı konusundaki soruları da yanıtlamadı.
Brüksel'deki toplantıya katılan çok sayıda siyasetçi, Zuckerberg'in açıklamalarından tatmin olmadı.
Mark Zuckerberg ABD Senatosu'nda ifade verdi!
Açıklamadan tatmin olmayan isimlerden Avrupa Parlamentosu İngiliz milletvekili Nigel Farage, Facebook'un siyasi anlamda tarafsız bir platform olup olmadığı sorusunu yöneltti ve Zuckerberg'e şu sözleri söyledi:
''Ocak ayından bu yana uygulama yönteminizi, algoritmalarını değiştirdiğiniz ve bu da merkez sağ görüşlü kişilerin fikirlerinde ve taahhütlerinde azımsanmayacak oranda düşüşe sebep oldu.''
''Başkan Trump'ın rakamlarına bakın, daha küçük ölçekte benimkilere ve muhafazakar görüşte olan binlerce kişininkine bakın. Bu yıl ortalama yüzde 25 düşüşteyiz.''
Facebook veri skandalının baş aktörleri kimler?
Farage'ın sözlerine yanıt olarak Zuckerberg, oldukça geniş çaplı siyasi görüşlerin bulunduğu bir platform oldukları ve bu durumu sorumluluklarının büyük bir kısmı olarak gördükleri cevabını verdi.
Mark Zuckerberg'in Avrupa Parlamentosu'nda soruları yanıtladığı seans, Avrupa Birliği'nin veri koruma konusunda hazırladığı yeni uygulamaları yürürlüğe koymasından üç gün önce gerçekleşmiş oldu.
2018 yılı, ABD'nin ve Avrupa'nın en yetkili makamlarına hesap veren Zuckerberg için pek iyi geçmiyor olsa da Facebook platformunun veri skandalı vakasının önüne geçmesi için hazırladığı birçok yeni proje bulunuyor. Bunların arasında Facebook'un ücretli bir versiyonunun da sunulması ve çöpçatanlık hizmetleri gibi projeler yer alıyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu