Lityum iyon pil nedir? Li-ion batarya farkları ve özellikleri nelerdir?
Yeni nesil taşınabilir cihazlarda sıkça görmeye başladığımız Li-ion, yani lityum iyon piller hakkında merak edilenlerden bahsedelim. Li-ion batarya nedir? Diğer bataryalardan farkları, avantajları nelerdir? Ne gibi özelliklere sahiptir? Neden Lityum iyon pil tercih etmeliyiz?
Li-ion bataryalar tekrar tekrar doldurulabilen bataryalardır. 1991'de Sony tarafından ilk defa taşınabilir cihazlarda kullanılan bu pil türü zamanla yapılan geliştirmeler sayesinde günümüzde yaygın ve randımanlı olarak kullanılıyor.
Li-ion bataryanın özellikleri
Öncelikle lityum iyon piller, taşınabilir cihazların kullanım ömrünü uzatan pil çeşidi olarak bilinir. Lityum iyon piller, geleneksel pillere nazaran daha uzun ömürlü, daha yüksek güç yoğunluğuna sahip, bir seviyeye kadar daha hızlı şarj olan ve daha hafif bataryalardır.
Li-ion pillerde klişe hale gelen şarj etmek için pilin tamamen boşalması durumuna gerek yoktur. İstenildiği zaman şarj edilebilir, istenildiği seviyede şarjdan çekilebilir.
Li-ion bataryalar, kapasitelerini her yıl yüzde 20 ila yüzde 30 arasında kaybederler. Ortalama ömürleri 5 yıldır.
Direkt güneş ışınlarından ve direkt ısıdan korunması gereken bu piller, halihazırda kullanılan en yaygın ve verimli olan pil/batarya türüdür.
Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla ve ortağı Panasonic de ortak bir projeyle dünyanın en büyük lityum iyon bataryasıGigafactory'yi üretmişti.
Li-ion piller dışında şarj edilebilen diğer pil çeşitleri:
Ni-Cd: Nikel-kadmiyum pil, elektrot olarak nikel oksit hidroksit ve metalik kadmiyum kullanan bir şarj edilebilir pil türüdür.
Ni-Mh: Nikel-metal hidrit pil, şarj edilebilir bir pil türüdür. Pozitif elektrotdaki kimyasal reaksiyon hem nikel-kadmiyum piline benzer, hem de nikel oksit hidroksit kullanıyor.
Li-po: Lityum Lityum polimer pil, daha yaygın sıvı elektrolit yerine bir polimer elektroliti kullanan tekrar şarj edilebilir bir lityum iyon pilidir.
Akü: Akümülatör kelimesinin kısaltılmış halidir. Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirir ve lazım olduğunda depolanan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisi olarak aktaran akım toplayıcıdır.