Like bağımlısı olmayın!
Sosyal medya yüzünden bütün ilişkilerimiz, bütün iletişimlerimiz aslında gayet mahvoldu. Sizi aramayan, sormayan insanlarla tek iletişim biçiminiz karşılıklı 'like'laşmaksa... Dikkat! Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, artık üzerinde ciddi ciddi konuşmamızı gerektiren 'like bağımlılığı' hakkında uyarılarda bulunuyor.
Yavuz, "Eğer bir fotoğraf yükledikten sonra defalarca telefonunuza bakıyorsanız ve az gelen like sayısına üzülüp beğeniler çoğaldıkça seviniyorsanız siz aslında like bağımlısı olabilirsiniz" diyor.
Ne kadar da haklı.
Birçoğumuzun yaşadığı durum bu aslında.
Anın tadını çıkarmayıp tamamen 'like' almak adına, 'beğenilen' olmak adına gittiğimiz enteresan mekanların fotoğraflarını paylaşıyoruz.
Yaşamadan, anın tadını çıkarmadan, tamamen vitrinsel olarak...
"İnternet ve sanal bağımlılık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi boyutlara ulaştı" diyen Yavuz, "Birçok ülke bunun bir ruhsal problem olduğunun farkına vararak sanal bağımlılık tedavi klinikleri açıyor. Like bağımlılığı bir ruhsal bozukluktur ve kontrol altına alınmalıdır" diyor.
"Çözüm önerisi ne olabilir?" diyeceksiniz; elbette sosyal medya kullanımına kota koymak.
Eğer bir süreliğine daha minimumda tutmayı başarabilirseniz, uzun vadede bir bakacaksınız ki eskisi kadar bağımlı durumda değilsiniz.
Sigarayı, alkolü bırakmak gibi.
Ya da diyete başlamak gibi.
En önemli aşamalar ilk günler, ilk saatler, ilk dakikalar.
O noktada eğer tek başınaysanız ve probleminizle kendi kendinize başa çıkmanın yollarını ayırıyorsanız iradeli davranmanız gerekiyor.
Kendinize mukayet olmanız gerekiyor.
Gerisi çorap söküğü gibi zaten geliyor.
"Sosyal medyayı kullanmayalım" demiyoruz ama yan etkilerinin de bilincinde olmak gerekiyor.