Instagram jenerasyonu sosyal medya hakkında ne düşünüyor?
İnternet üzerinde yayınlanan yeni bir film, bir grup gencin akıllı telefon bağımlılığı ve çevrimiçi onaylanma soyutluluğuna dikkat çekiyor. Peki videodaki gençler sosyal medya hakkında ne düşünüyor?
Muhtemelen birçoğunuz bu yazıyı akıllı telefonlar üzerinden okuyor. Bir günümüzün neredeyse yarısını tweet, snap ve Insta hikaye atmakla geçiriyoruz. Sosyal medyayı hayatımızın mnerkezi haline getirmek de tabiki yeni sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.
YouTube üzerinde yayınlanan ve Dazed ve ZDDZ iş birliği ile çekilen Synthetic Overture adlı kısa belgesel filmde, yönetmen Johan Todorovic bir grup gence teknoloji ile olan ilişkileri hakkında sorular soruyor. Filmde, yalnız ve kamera karşısında olmak üzere gençlerin 2 farklı karakterleri yansıtılıyor.
Birleşik Krallık, ABD, Avusturya ve Rusya'da çekimleri yapılan film sayesinde dünyanın dört bir yanından Instagram nesli sayılabilecek gençlerin sosyal medyaya olan bakış açılarını gözlemleyebiliyoruz.
Filme konu olan bazı karakterler kendi gerçekliği ve Instagram gerçekliği arasında ciddi bir fark olduğunu da itiraf ediyor. Filmdeki tüm kişilerin ortak yanı teknoloji sebebiyle düşüşler ve yükselişler yaşamaları.
Mart ayında yapılan bir araştırma sosyal medyada günde 2 saatten fazla zaman geçiren kişilerin toplumdan kopukluğa açık olduğunu ortaya koyuyor. Toplumdan kopuk olma terimini yabanileşme olarak da ifade edebiliriz.
3-4 yaşındaki çocukların eline sussunlar diye akıllı telefon ve tablet vermek kısa süre için kafa dinlemeye çözüm olsa da uzun vadede bitmek bilmeyen psikolojik sorunlar gibi daha ciddi problemlere sebep olabiliyor.
Şimdi koltuğunuza yaslanın ve gençler neler yaşıyor izleyin.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu