Güneşi inceleyecek olan uzay aracı Parker Solar Probe yola çıktı
NASA'nın Güneş'i derinlemesine inceleyecek uzay aracı Parker Solar Probe yola çıktı. Güneş kaşifi, Güneş'e bu denli yaklaşacak insan yapımı ilk nesne olacak.
İnsanoğlunun bugüne kadar ürettiği en hızlı nesne olan Güneş kaşifi Parker Solar Probe, ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral'dan uzaya fırlatıldı.
Ufak bir otomobil boyunda ve bir tondan daha hafif olan olan Güneş kaşifi, 24 katlı bina boyundaki üç adet Delta IV roketi yardımıyla uzaya gönderildi.
Dünya'dan 149 milyon km uzaklıkta bulunan Güneş'e doğru yola çıkan uzay aracı, Güneş'in 6 milyon km yakınına kadar gidecek ve böylece Güneş'e en yakın konuma ulaşan ilk insan yapımı nesne olacak. Bu mesafe Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yüzde 4'üne eşit.
1976 yılında NASA'nın Helios 2 uzay aracı, Güneş'in 43 milyon km yakınından geçmiş ve 7 yıl boyunca 1300 C'lik yüksek ısıya maruz kalarak Güneş etrafında saatte 692 bin km hızla 24 defa tur atmıştı.
Devrim niteliğinde yeni karbon ısı kalkanı ile donatılan Parker Solar Probe, Güneş'e olan yolculuğu kapsamında önümüzdeki ekim ayında Venüs'ün yanından geçecek.
Bilim insanları Parker Solar Probe uzay aracının, Güneş rüzgarları ve enerji partikülleri gibi Güneş Sistemi'nin en büyük gizemlerini aydınlatacağını düşünüyor.
Güneş kaşifi Parker Solar Probe projesine, 60 yıl önce Güneş rüzgarlarının mevcudiyetini ilk kez dile getiren 91 yaşındaki astronom Eugene Parker'ın adı verildi.
Uzay aracının kalkış anını takip eden Eugene Parker 'Diyeceğim tek şey 'VOV', işte gidiyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca öğrenme süreci içerisinde olacağız' dedi.
NASA'nın uzay görevi şefi Thomas Zurbuchen de Güneş kaşifinin kalkışı için duygularını şu şekilde ifade etti: 'Hem korku hem de merak içindeyim. Ne büyük bir adım!'
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu