Google cilt sorunlarına yapay zekâyla çözüm bulabilir mi?
Hepimizin birbirimizden eşsisiz ve hepimizin de birbirinden eşsiz cilt tipi var. Haliyle birçok cilt ürününü cilt tipimize göre seçmek de haliyle zor. Google bu işin üzerine düşünmüş ve cilt sorunlarına yapay zekâ ile çözüm arayışına girmiş. Peki Google cilt sorunlarına yapay zekâyla çözüm bulabilir mi? Gelin, hep birlikte Molatik olalım...
Web aracı oluşturdu
Google son olarak insanların cilt, saç ve tırnak durumlarını belirlemelerine yardımcı olmak için yapay zekâ kullanan bir web aracı oluşturdu ve pilot uygulama başlatmayı planladığını da açıkladı. Peki biz bu aracı nasıl kullanacağız? Toplaşalım şu şekilde: Ciltte veya tırnaklarda sorunlu olan bölgenin üç adet resmini telefonlarının kamerası ile fotoğraflıyor.
10 milyar cilt durumu sorgusu
Daha sonra cilt tipleri ve diğer semptomları hakkında bir dizi soruyu cevaplıyorlar. Araç, tanımak için eğitildiği olası koşulların bir listesini oluşturuyor. Peki bu web aracının güvenirliliğini nasıl tespit edeceğiz derseniz, Google Helath baş sağlık görevlisi Karen DeSalvo, Google'ın cilt sorunlarının yaygınlığı nedeniyle bu sorunların üzerinden gelmeyi amaçladığını söylüyor.
Sözlerine de "İnsanlar cilt sorunlarıyla ilgili sorular sormak için Google'a geliyor. Yılda yaklaşık 10 milyar cilt durumu sorgusu alıyoruz" diyerek devam ediyor. Dünyada önemli bir dermatolog eksikliği olduğunu söyleyen DeSalvo, bu aracın insanlara, kendi çevrimiçi araştırmalarını yapmak için saatler harcamak zorunda kalmadan potansiyel koşullar hakkında hızlı bir şekilde doğru bilgi edinmelerine yardımcı olacağını umuyor.
Milyonlarca veriden...
Milyonlarca cilt problemi görüntüsü, binlerce sağlıklı cilt görüntüsü ve klinik ortamlardan alınan 65 bin görüntü ile oluşturulmuş bir araç. Bu araç olası koşulları önerirken yaş, cilt tipi, cinsiyet ve ırk gibi faktörleri hesaba katıyor. Google, çeşitli hastalardan alınan yaklaşık 1.000 cilt problemi görüntüsü üzerinde test edildiğinde, en iyi üç öneride yüzde 84 oranında doğru belirleme yapabiliyor. Aslında yeni sistem, cilt koşullarını belirlemek için Google'ın yapay zeka araçlarını kullanan geçmiş çalışmasına dayanıyor. Bana soracak olursanız gerçekten harika bir girişim. Artık kolumuzda çıkan bir sivilcenin kanser belirtisi olmadığını öğrenip internette sağlıkla ilgili daha güzel bir araştırma yapabileceğiz demek ki.
Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet