Facebook'ta 'beğen'mek aslında ruh sağlığını olumsuz etkiliyor
Facebook her ne kadar son dönemde bizdeki etkisini hafiften de olsa kaybetse de yine de sosyal medya denilince akla gelen ilk site, ilk seçenek. Son dönemde 'gençlik'i Instagram'a kaptırsa da, ağırlıkla anne ve babalarımızın cirit attığı bir platforma dönüşse de Facebook'tan ara sıra da olsa 'beğenme'ye, arkadaşlarımızın paylaşımlarını takip etmeye devam ediyoruz. Yapılan araştırmalar ise bizi uyarıyor. Facebook aslında bize o kadar da iyi gelmiyor...
Geçen yıl yani 2016'da ortalama bir Facebook kullanıcısının günde 50 dakikasını sitede harcadığı ortaya çıktı.
ABD'deki California Üniversitesi'nden Holly B. Shakya ve Yale Üniversitesi'nden Nicholas A. Christakis'in yaptığı çalışmalar kapsamında Facebook'un aslında bünyemiz üzerinde negatif etkileri olduğu ortaya çıktı.
Bundaki önemli faktörlerden birinin son yıllarda artık sosyal medya kullanımının adeta cılkını çıkarmamızın olduğu belirtildi.
Araştırmalara göre sosyal medya platformalarından bir bağlantıya tıklamak, birinin profilindeki son paylaşımına bakmak ya da 'beğen' tuşuna basmak bizim ruhsal sağlığımızı yüzde 5 ile 8 arasında bir oranla olumsuz etkiliyor.
Her ne kadar etkileşim ve sosyalleşme olarak gözüken bu durum aslında başkalarının paylaşımlarına odaklanmamız nedeniyle kişinin kendisini eksik ve mutsuz hissetmesini sağlıyor.
'Başkaları' odaklı yaşamak bizi mutsuz ediyor kısaca.
Yani çare benmerkezcillik.
Etkileşim de az hayalkırıklığı da.
İnsanlar boşuna başkalarından beklenti içine girmeyin demiyor yani.
Kendi hayatımıza odaklandığımız, öyle her şeye burnumuzu sokmadığımız günlere...