Geri Dön
Facebook, Rubens'in 'Çarmıhtan İndiriliş' tablosunu müstehcen buldu

Facebook, Rubens'in 'Çarmıhtan İndiriliş' tablosunu müstehcen buldu

Sosyal medya devi Facebook, platforma yüklenen Flaman ressam Peter Paul Rubens'in ünlü eseri 'Çarmıhtan İndiriliş' tablosunu müstehcen olduğu gerekçesiyle kaldırdı. 400 yıllık sanat eserinin platformdan kaldırılması tartışma yarattı.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Facebook'un müstehcenlik tanımı ile ilgili yeni bir tartışmanın fitili daha ateşlendi. Platform son olarak korkunç bir karara imza attı ve Flaman Turist Kurulu tarafından yüklenen Peter Paul Rubens'in ünlü eseri 'Çarmıhtan İndiriliş' eserinin fotoğrafını müstehcen olduğu gerekçesiyle kaldırma kararı aldı.

Haberin Devamı

Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinin ardından peştemale sarılı biçimde indirilmesini konu alan ünlü sanat eserinin platformdan müstehcen olduğu gerekçesiyle kaldırılması, Belçika'nın Flaman Bölgesi'nde yaşayanlar tarafından büyük tepki topladı.

Facebook, Rubensin Çarmıhtan İndiriliş tablosunu müstehcen buldu

Flaman Turizm Ofisi de, Facebook'un tuhaf kararına şu açıklamayla tepki gösterdi:

'Göğüs, kalça ve Peter Paul Robens'in melek yüzlü çocuklarının tümü uygunsuz görülmüş. Bizim değil sizin tarafınızdan. Karara için için güldüğümüz halde kültürel sansürünüz hayatı bizim için daha zor kılıyor.'

Flaman Turizm Ofisi ayrıca 'Sosyal medya bekçisi' başlıklı bir video yayınlayarak Facebook'un kararına tepki gösterdi. Videoda, üniformalı bir görevli, Belçika'nın Anvers kentindeki Ruben House Müzesi'nde, sosyal medya hesabı olan ziyaretçileri müstehcen kabul edilen eserlerden uzak tutuyor.

Haberin Devamı

Facebook'un müstehcen içerik konusunda uyduladığı politikaya göre, müstehcen detaylar içeren resim, çizim ve sanat eserlerinin platformda yayınlanmasına izin veriliyor.

Belçikalı yetkililer, bu politika kapsamında Facebook ile iletişime geçeceklerini duyurdu.

Aslına bakılırsa 'Çarmıhtan İndiriliş'e sansür uygulaması, platformun verdiği ilk saçma karar değil.

Geçtiğimiz yıl Facebook, 16'ncı yüzyıl Rönesans eseri olan Su Tanrısı Neptün'ün heykeline de müstehcenlik gerekçesiyle sansür uygulamıştı. Gustave Courbet'in 'Dünyanın Kökeni' ve Gerhard Richter'in 'Emma' eserlerini de müstehcenlik gerekçesiyle kaldırmıştı.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, kendisini ateist olarak tanımlasa da, Aralık 2015'te baba olmasıyla beraber Yahudilik geleneklerine bağlandığı biliniyor. Ateist olduğunu söyleyen Zuckerberg, 2016 yılında "Dinin önemli olduğuna inanıyorum" açıklamasını yapmıştı.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler