Geri Dön
Deepfake görüntülerini tespit edebilmenin yolu var mı?

Deepfake görüntülerini tespit edebilmenin yolu var mı?

Geleceğin tehlikelerinden biri olarak deepfake teknolojisi görülüyordu. Bu durumun gerçeğini ve sahtesini nasıl ayırt edebileceğimizi bilmiyorduk. Fakat yapılan yeni çalışmalara göre deepfake görüntüleri ayırt edilebilir hale gelmiş. Gerçekten de deepfake görüntülerini tespit edebilmenin yolu var mı?

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Deepfake tespit edilebiliyor

Haberin Devamı


Bir grup bilim insanı, deepfake teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş görüntüleri tespit edebilmenin yeni bir yolunu bulmuş. Yeni buldukları ve "Bu muydu canım?" diyeceğimiz o yöntem: Gözlerdeki ışık yansımalarını kontrol etmek. Son yıllarda özellikle Tom Cruise'nin videosundan sonra patlama yapan deepfake teknoloji hepimizi heyecanlandırmakla birlikte soru işaretlerini de peşinden getirdi. Pek çok etkileyici kullanım alanı olsa da aynı zamanda oldukça tehlikeli. Çünkü deepfake kullanılarak kişilerin görüntüleri uygunsuz videolarda, fotoğraflarda kullanılabiliyor. Bu da beraberinde pek çok sorun getiriyor.

Milliyet

Işık yansımaları


Ancak bilim insanları deepfake ile oluşturulmuş videoların ve görüntülerin tespit edilebilmesini sağlayacak yeni araçlar ve teknolojiler üzerinde de çalışmaya devam ediyorlar. Çünkü teknolojinin yararlı olanı makbuldür. Yeni aldığımız haberlere göre ise bu konuda yapılan çalışmalarla yol katedildiğini gösteriyor. Yapay zeka destekli yeni bir araç ile gözlerdeki ışık yansımaları incelenerek görüntüler tespit ediliyor.

Haberin Devamı

Milliyet

SUNY Buffalo Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda geliştirilen yeni bir yapay zeka aracı, deepfake ile üretilmiş görüntülerde gözlerdeki ışık yansımasını inceleyerek görüntüleri tespit edebiliyor. Portre tarzı fotoğraflar üzerinde yapılan testlerde yüzde 94 başarı oranı yakalayan bu yeni aracın bazı eksiklikleri de bulunuyor. Yeni aracın çalışma sistemi aslında oldukça basit. Gözlerde yer alan ışık yansımaları, fotoğrafın gerçek olduğu durumda benzer görünür çünkü gözler aynı noktaya bakmaktadır. Fakat işin içine deepfake girdiğinde bu notkada bazı sorunlar oluşuyor ve yeni geliştirilen yapay zeka destekli araç da bunu tespit ediyor. Eksiklik olarak sayabileceğimiz noktalar ise tam olarak bu temel çalışma prensibine dayanıyor.

Milliyet


Sorun olmaktan çıkar gibi


İki göz arasında yapılan kıyaslama yoluyla sonuç elde edebilen araç, haliyle gözlerden birinin görünmediği görüntülerde ya da videolarda işe yaramıyor. Aynı şekilde gözler eğer kameraya bakmıyorsa, bu noktada da araç düzgün çalışmıyor. Fakat araştırmayı yürüten bilim insanları, aracın bu yönde geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Haberin Devamı


Yani bu durum şimdi böyleyse bir iki seneye bence deepfake büyük bir sorun olmak durumundan çıkar diye düşünüyorum. Çünkü biraz detaylı düşününce ve insanların sosyal medyada gördüğü her şeyi gerçek sanması sebebiyle ciddi problemlere sebebiyet verirdi diye düşünüyordum. Ama artık düşünmüyorum. Yaşasın teknoloji.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler