Geri Dön
Bug ne demek?

Bug ne demek?

Bug kelimesini son yıllarda günlük hayatta da sıklıkla kullanıyoruz. Peki ne anlama geliyor? Bug ne demek? İşte bug hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Bug ne demek?

Bug, kelime anlamı olarak böcek demek. Türkçeye ve pek çok dile yerleşen 'bug' ise farklı bir anlam içeriyor. Çıkış noktası yazılımla alakalı. Yazılımsal kodlama hatasına bug deniyor. Yani bug, tekniksel bir işlev bozukluğunu ifade ediyor. 'Sistem açığı' olarak da özetleyebiliriz 'bug' kelimesini.

Bug sorunları neden önemli?

Yazılım anlamında kullanılan bug sorunlarının tespiti ve bu sorunların giderilmesi oldukça önemlidir. Çünkü bug sorunları güvenlik açığına sebebiyet vermektedir. Bug terimi 1940'lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Bir böceğin, bir bilgisayarın devrelerinin yanmasına sebebiyet vermesinden almıştır. Yazılımsal kodlama ve sistem hatalarına da böylelikle 'bug' denilmeye başlanmıştır. Bug terimini yazılımsal kod hatalarında kullanan ilk kişi Grace Hopper'dır.

Bug ve bilgisayar oyunları

Bug terimi çıkış noktası olarak yazılımsal hataları ifade etmekte kullanılsa da günümüzde bilgisayar ve telefon oyunlarıyla popülerleşmiştir. Örnek olarak bir bilgisayar oyunu oynarken ekranınızın donması ya da görüntünün piksel piksel gözükmesi aslında bir bug problemidir. Oyunu kullananlar "Oyunun bug'ını buldum" şeklinde cümleler kurmasının sebebi budur.

Bug ve sosyal medya

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte bug da bir başka anlam kazanmıştır. Bug terimi sadece yazılımsal hataları ya da bilgisayar/mobil oyunlarını değil aynı zamanda insanların defolu yanlarını ifade etmek için de kullanılmaya başlanmıştır, böylelikle sosyal ilişkilerde de kendisine karşılık bulmuştur. Sosyal hayatta kullanılan 'bug' ise 'kişinin açığı, zaafı' anlamındadır.

Benzer İçerikler