Geri Dön
Bitcoin’e bir ayda neler oldu?

Bitcoin’e bir ayda neler oldu?

Bu yazı, ne bir yatırım tavsiyesi ne de bir kripto para karalama yazısı. Bu yazı, sadece Bitcoin ile geçen 1 aylık süreci ve sonuçlarını anlatıyor. 1 ayda ne kazandım ne kaybettim, açık açık yazmak ve bu havuz hakkında bilgi vermek istedim.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Bir tüccar köyünüze geliyor ve size "Yan köyde harika bir elma yetişecek, bu elma yetiştiği zaman tüm dünya bu elmanın peşine düşecek ve bu elmaya sahip olanlar çok zengin olacak. Ben bir sürü tohum aldım ve o köye gönderdim. Şu an yetişmelerini bekliyorum. Sen de ileride zengin olmak ister misin?" diyor. Bu tüccar birçok köy gezdiği için, tohum ve elma hikayesini herkes biliyor fakat ne köyü gören var, ne de tohumları…

Haberin Devamı

Önceleri tüccara güvenmiyor ve soruşturup cidden bu elma tohumuyla para kazanan olmuş mu diye merak ediyorsunuz. Fakat o da ne? Tohumların hikayesi her yeri sarmış! Herkes delicesine borca girip tohum alıyor, parasını katlıyor. Tüccar ara sıra köye uğrayıp tohum sahiplerine "Hey ahali! 1 tohumun değeri 60 bin TL oldu. Bekleyin ve paranızın katlanmasını izleyin!" deyip gidiyor. Şu aşamada iki şansınız var: Ya etrafınızda parasını ikiye üçe katlayanları izleyeceksiniz, ya da bırak elmayı-tohumu deyip tarlasını bile görmediğiniz köy hikayesine güvenmeyerek olanları görmezden geleceksiniz…

Görmezden gelmek mümkün değil işte. Tüccar ilk tohum satmaya başladığında 1 tohum 5 bin TL idi. Bu hafta 60 bin TL olduğunu söyledi. İştahınız kabarır, kazanma hırsı gözünüzü kör eder ve "YETER ARTIK BE TOHUM!" der. Siz de tohum almak için köşeye elbet para koyarsınız.

Haberin Devamı

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl satın alınır?


"Yeter artık Bitcoin!"

Bitcoin’e bir ayda neler oldu

Ben de "Yeter artık Bitcoin!" deyip geçtiğimiz ay 1000 TL değerinde Bitcoin aldım. Devede kulak… Anlattıklarım mesnetsiz kalmasın diye yatırdığım paraları ve kurları açık açık yazıyorum. İlk önce bu Bitcoin’i almak için bir aracı firmaya ihtiyacınız var. Bu bizim tüccarımız oluyor. Tüccarın web sitesine girip "Bana 1000 TL’lik Bitcoin ver" diyorsunuz. O da size diyor ki, "Tamam verdim" :) Yazarken dahi gülüyorum. Ne verdin? Ya da daha doğrusu paramı ne yaptın? Tüccar bu parayı diğer tüccarların da bağlı olduğu bir markete koyuyor. Bu marketin sahibi, paralara ne kadar kişi Bitcoin alırsa veya satarsa o kadar değer biçiyor. Nasıl yani? Şöyle: Eğer herkes market sahibine "Yok abicim ortada tarla falan, biz tohumları da göremiyoruz? Elma desen hiç yok, biz paramızı geri istiyoruz" derse, market sahibi tüm yatırımcıların parasını geri verip, tüccarlarına tohumların fiyat değerinin düştüğünü haber veriyor. İyi de Bitcoin sayısı azalınca daha da nadir, daha da paha biçilemez olması gerekmez miydi? Çünkü tüccar köye ilk geldiğinde bize bu tohumun ileride çok değerli olacağını söylemişti! Fakat şunu söylemeyi unuttu sanırım: Eğer kimse bu tohuma rağbet göstermezse, tohumun elmasının da değeri olmaz. Yani Bitcoin denen dijital paranın değerli olabilmesi için, birilerinin buna sahip olması ve ticaretinde kullanması gerekiyor…

Haberin Devamı


Doğru 'tüccarı' bulmak çok önemli

Bitcoin’e bir ayda neler oldu

Biraz üstün körü bir anlatım oldu farkındayım. Fakat işin temel mantığı bu. Çünkü Bitcoin ilk çıktığı zamanlardaki değeri yaklaşık olarak 1 Bitcoin = 1 dolar şeklindeydi. Yasadışı işler yapanlar, alacakları parayı takipsizleştirmek için bu para birimini kullanıyor, sonrasında da dolara çevirip konuyu kapatıyordu. Fakat zamanla Bitcoin'e merak artınca piyasa değeri yükselmeye başladı. 'Market cap' denilen sisteme dahil oldu. Başka bir değişle, Bitcoin’in piyasadaki sahip sayısının bir hissenin fiyatıyla çarpımına eşitlendiği durum ortaya çıktı ve bu dijital para resmen borsaya giriş yapmış oldu. Durumu çok çok basitleştirirsek özeti bu. Şimdi asıl hikayeye dönelim…

Başta bahsettiğim tüccar, aslında sizi Bitcoin sahibi yapan aracı bir teknoloji firması. Siteler sürekli değişiyor. Biri kapanıyor, biri açılıyor, biri "Hacklendik, tüm para gitti" diyor, kimi "Yoğunluk var, paranızı yarın göndereceğiz" diyor vs. vs. Siz diyelim ki doğru tüccarı buldunuz ve parayı verdiniz ki ben zar zor buldum ve verdim. 1000 TL’yi aracı firmaya borsadan bana Bitcoin alsın diye EFT yaptım. EFT yaparken zaten ufak bir vergi ödüyorsunuz. İşlem tamam, artık Bitcoin'iniz var. Eğer tüccarı dinleyip elimdeki tohumun ileride çok para etmesini bekleseydim, belki her şey güzel giderdi fakat ben ne yaptım? Araştırdım, araştırdım, araştırdım ve daha farklı bir şey buldum: Altcoin. Nedir bu peki? Açılımı 'alternatif coin' olan başka dijital paralar... Ben onlara 'gübre' diyorum. Çünkü en nihayetinde asıl değerlenecek olan tohum oluyor. Gübreler yalnızca tohum miktarını artırıyor gibi bir durum var. Şimdi diyorsunuz ki; "Nasıl yani? Ben bir tohum almıştım, sen bize diyorsun ki eğer gübre miktarını arttırırsan tohumun miktarı veya verimliliği de artar?" Evet, bir bakıma öyle. Çünkü borsaya girip birkaç Altcoin aldığınızda size bunların tüm değerlerini toplayıp elinizde olan toplam Bitcoin değerini söylüyor. Parayı yine Bitcoin'e çeviriyor anlayacağınız. Eğer 1 Bitcoin'in değeri düşerse, otomatik olarak elinizdeki ne kadar Altcoin varsa onların da toplam paranız anlamındaki değeri düşmüş oluyor.

Haberin Devamı

Altcoin'i keşfedince...

Bitcoin’e bir ayda neler oldu

Haberin Devamı

Dedim ki ben bu işi yaparım, Altcoin alırım, onların değeri artar ve haliyle elimdeki Bitcoin miktarı da artmış olur. Fakat parayı yatırdığım tüccar bu işlemi yapamıyor. Parayı bir borsa sitesine yollayıp orada Altcoin'lere bölmeniz lazım. Tamam, o borsa sitesine parayı yollayalım o zaman. Tüccara paranızı ondan çekip bir borsa sitesine atacağınızı söylediğinizde, sizden bu hizmet için para talep ediyor ki, bunu da transfer işlemini yaparken paranızdan kesiyor. Ben 1000 TL ile işe başladığımda tüccardaki EFT sonrası toplam param 996 TL idi. Tüccardan borsaya parayı havale ederken, tüccar bu işlem için 30 TL kesinti yaptı ve ben borsa web sitesine girdiğimde hesabımda 966 TL kalmıştı. Fakat o da ne? Ben bitcoini aldığımda 1 bitcoin=64 bin TL idi. Üstünden 1 hafta geçti ve 1 Bitcoin'in değeri 55 bin TL'ye düştü. Yani daha hiçbir işlem yapmadan beklerken param birden değer kaybetti. Ne şans ama…

Daha sonra Altcoin hakkında yazdıklarıma binaen, paramı eski değerine kavuşturmak için araştırarak Altcoin'ler alıp onların kendi içinde değerlerinin artmasını bekledim. Çünkü onlar her arttığında elimdeki Bitcoin sayısı da artıyor, Bitcoin'in değeri düşse dahi paramı yükseltebiliyordum. Fakat o da ne? Bu Altcoin borsasının da bir mesneti yokmuş!

Biri bir Altcoin hakkında tweet atıyor ve o Altcoin'in değeri yükseliyor. Biri başka bir tweet atıyor değeri düşüyor. Bu market bir alçalıyor, bir yükseliyor. "Bunu kim yapıyor?" derseniz, aslında her ne kadar merkezsiz bir para sistemi olduğu söylense de, ilk başta bahsettiğim tüccarların patronu olan market sahipleri yapıyor. Elinde çok Altcoin olan market sahibi, Altcoin'in değerini düşürüp yükselttiğinde arada kalan pozitif kazanç farkı, o ve onun gibi market sahiplerine dağılıyor. Neyse…

Paramı çekmeye karar verdim

Bitcoin’e bir ayda neler oldu

Benim geldiğim son durum ise birçok Altcoin al-sat yapıp kazanç ve zarar etme süreci. Altcoin'ler o kadar dengesiz davranıyorlar ki, bir gece tüm değeri düşebiliyordu. Bana da öyle oldu ve paramın aldığı son hal 750 TL idi. Bir karar alıp tüm yabancı kaynakları okudum. Hangi Altcoin daha gelecek vaat ediyor vs vs. Bir gece tüm paramı, bulduğum 4 Altcoin'e böldüm ve uyudum. Sabah olduğunda ilk iş telefonu elime alıp son duruma baktım ve ne göreyim? Toplam param o zamanın dolar kuruna göre 1200 TL olmuş. "İşte!" dedim, "Artık şans benden yana!" Ve bekleyip paranın katlanmasını izlemeye karar verdim. 1 ayın sonunda doların değeri düştü, Bitcoin'in de düştü. Param ise toplamda 850 TL civarına geriledi. Artık cidden sıkılmıştım ve paramı çekmeye karar verdim. Fakat borsadan paranızı direkt çekemiyorsunuz, önce onu alıp tüccara geri vermeniz lazım. Talimatı verdim borsaya, onlar da sağ olsun bu transfer işlemi için paramdan 30 TL kesinti yaptılar; kaldı 820 TL. Param ilk başta Bitcoin aldığım tüccara ulaştığında Bitcoin'in değeri düşmeye devam ediyordu ve ben paramı geri alma talimatı verdiğimde param 40 TL daha değer kaybetti. Kaldı 780 TL. Tüccara, "Paramı geri çekiyorum, sen bu Bitcoin’lerini al, bana TL ver" dediğimde ise, bu işlem için ayrı bir ücret kesti, EFT için ise banka ayrı bir ücret kesti. Şansıma da o ay dolarda ufak bir düşüş de yaşandı. Ay sonunda paramı aldığımda elimdeki tutar 730 TL oldu :) 270 TL zararla bu macerama son verdim.

Bu Bitcoin ile kazanılmıyor mu peki?

Bitcoin’e bir ayda neler oldu

Elbet kazanılıyor. Daha sabırlı arkadaşlar, alıp bekleme yöntemiyle paralarını katlıyorlar veya anlık al-sat ile kazanıyorlar. Kripto para bir can yeleği değildir. Son sermayeyle yapılacak bir yatırım bence hiç değildir. Bu yatırımı, kaybetseniz dahi hiç zararını hissetmeyeceğiniz rakamlarla yapın. Zaten benim hikayem 1000 TL gibi ufak bir miktarla, deneme amacıyla, 1 ayda başlayıp bitiyor. Ben Bitcoin’i aldığımda 1 Bitcoin 17 bin dolardı, şu an ise 10 bin dolar civarında. Pratikte bunun karı eğer olacak ise, uzun vadede beklemek deniliyor. Fakat her ne olursa olsun bu işin en güzel kazananı, bence tüccar ve market sahipleri-. Hem tüccar size ortada olmayan bir tohumu satarken bu iş için kar alıyor, hem de market sahibi tüccardan gelen parayı markete taşırken transfer ücreti alıyor. Bunu günde yaklaşık yüzbinlerce kişi yapıyor, transfer karları ise borsa ve aracı web sitelere kalıyor. Peki ya siz? Tohumun elma olmasını bekliyorsunuz...

YETER ARTIK BİTCOİN!

Mert Taylan Pekdil
mimarmert01@gmail.com

Benzer İçerikler