Teoman’a yakışır bir ‘Koyu Antoloji’
Sanatçıların, özellikle de müzisyenlerin yaşla bağlantılı ‘eski eserleri yeniden üretim’ formuna sıkça başvurması göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Her ne kadar bu kalıp genelleme yapılabilecek kadar geçerli olsa da eski şarkıların tekrar yorumlanması, şarkı üreten kişi için biraz zorlu bir virajdır. Zira dinleyici o şarkıyı ilk dinlediği haliyle sevmiştir ve bazen konserlerde dahi farklı çalınmasını hoş karşılamaz. İlk göz ağrısı her zaman kulaklarda sabit kalır. Fakat bu sefer ‘değişik’ bir &lsquo
Koyu Antoloji, Teoman’ın toplamda 26 şarkısından oluşan ve eski şarkılarını farklı değil, yeniden yorumladığı bir albüm. Teoman kendi yazdığı ‘resmi’ basın bülteninde albümü için şunları söylüyor: ”Koyu Antoloji 26 eski şarkımın yeni düzenlemelerle bir araya getirilmeleriyle oluştu. Bu şarkıları seçerken şarkı yazma stilimi en iyi gösteren şarkıları almaya çalıştım. Sadece buna dikkat etmedim, ayrıca yan yana birbirini tamamlayacak olmalarını da bir kıstas olarak aldım. Bu albüme aldığım şarkıların çoğunluğu hit şarkılarımın yanında biraz geri kalmış olanlar.” Yine basın bülteninden öğrendiğimize göre Teoman aranjörlere ve albümde kendisiyle birlikte çalışanlara ticari kaygıları tamamen silme direktifini vermiş. Türkçesi; bu albüm gerçek bir Teoman albümü olmuş. Ayrıca sanatçının nispeten geri planda kalmış, hit olamamış ancak, üzerinde çok çalışılan şarkıları gün yüzüne böyle bir projeyle çıkarması, hem hatırlaması hem de hatırlatması açısından da Teoman’ın albüme verdiği önemin bir göstergesi.
Böyle bir albümde işin ‘Teoman’ boyutuna ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Söz konusu Teoman ise; antolojinin ‘kara’lığı kadar normal bir seçenek olamaz haliyle. Siyah bulutlu havaların adamı Teoman bu albümüyle de dinleyiciyi odaya kapatıyor. Kimseyle konuşmasına izin vermiyor, yatakta dört döndürüyor. Bunu olumlu anlamda söylüyorum. Çünkü şarkıların yeni hali bambaşka bir albüm çıkartmış ortaya. ‘Koyu’luğu da buradan geliyor ve albüm hedefi nokta atışıyla tutturuyor. Teoman, sesini de albüme ve şarkılara uygun biçimde ortaya koymuş. 50 yaşın üstünü geçmiş, kentli bir ozana ait albüme yakışan bir vokal duyuyoruz şarkılarda.
>Şu ana kadar yüzlerce sanatçı eski şarkılarını yeniden yorumladı. Ancak bunların birçoğu farklı bir tarzda yorumlanmış haliyle ortaya çıktı. Rock’sa caz, popsa rock ilmiğinden geçirildi ve ‘bambaşka’ şişirilmeleriyle önümüze kondu. Ancak Koyu Antoloji bunların epey dışında duruyor. Çünkü albümdeki şarkılar farklı biçimde değil, baştan aşağı yeniden yorumlanmış. Bir tarza bağlı kalınmamış. Bu da albümü daha özel kılıyor. Kıssadan hisse kendi kendine bir ‘tribute’ albümü yapmış Teoman. ‘Şarkıların tekrar yorumlanması’ olayının da o kadar basit bir şey olmadığını göstermiş. Çok da iyi yapmış!
Burak Soyer
soyerbrk@gmail.com